MARTIN KEEP Afp
BARTY TREBALA SAMO 64 MINUTE

Nadal u polufinalu Australian Opena nakon četverosatne drame: ‘Ne znam kako sam ovo preživio, bio sam uništen‘

Rafael Nadal je preživio triler u pet setova protiv Denisa Shapovalova
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 25. siječanj 2022. 08:58

Plasirao se u polufinale Australian Opena nakon što je dopustio da mu se Kanađanin vrati nakon vodstva od 2:0 do 2:2 u setovima. Četiri sat i deset minuta je trajala bitka u Rod Laver Areni, 35-godišnji Španjolac se uvrstio u svoje sedmo polufinale u Melbourne Parku pobjedom 6:3, 6:4, 4:6, 3:6; 6:3, a još ga samo dvije pobjede dijele od rekordnog 21. Grand Slam trofeja u konkurenciji tenisača.

Španjolac nije igrao blistavo, pa čak ni kada je poveo s 2:0 u setovima, ali ostao je standardno borben i uspio je zaboraviti na probleme zbog kojih je tražio pomoć fizioterapeuta u četvrtom setu. Pokazivao je na trbuh, je li u pitanju ozljeda ili samo trenutak slabosti, vidjet će se u nastavku turnira. Ovo mu je 36. polufinale na Grand Slam turnirima, šest manje od Novaka Đokovića i deset od Rogera Federera, ali zato je on još uvijek u prilici odvojiti se od njih i ostati sam na vrhu.

image
MICHAEL ERREY Afp
image
AARON FRANCIS Afp

Ovo je bilo osmi put da ga je netko natjerao na peti set kad je imao 2:0, peti put je izdržao taj izazov. Izbjegao je da mu se ponovi prošla godina u Melbourneu kad je u takvom scenariju izgubio od Stefanosa Tsitsipasa u četvrtfinalu. Nadal je upisao rekordnih jedanaest duplih pogrešaka, tri više od prijašnjeg rekorda, a s jednom od njih izgubio je treći set.

Prije toga sudac Carlos Bernardes mu je između prvog i drugog servisa dao opomenu zbog prekoračenja vremena za serviranje. Shapovalov je u trenutku kad je vidio svjetlo na kraju tunela dopustio sebi katastrofalan ulaz u peti set, Nadal je napravio break za 2:0 i uspio ga zadržati. Za pobjedu je zabio 41 winner i upisao 28 pogrešaka, puno manje od 22-godišnjeg Kanađanina (51).

image
MICHAEL ERREY Afp
image
AARON FRANCIS Afp

- Ne znam kako sam ovo preživio, bio sam potpuno uništen nakon četvrtog seta – rekao je Nadal. – Sreća je što ću imati dva dana da se oporavim, nemam više 21 godinu.

U drugom četvrtfinalu se sastaju Matteo Berrettini i Gael Monfils.

Barty do polufinala za 64 minute

Prva tenisačica svijeta Ashleigh Barty je za samo jedan sat i četiri minute pobijedila Jessicu Pegulu sa 6:2, 6:0, Australka je dobila posljednjih devet gemova na oduševljenje domaćih navijača i drugi put se plasirala u polufinale Australian Opena.

Pohod na treću Grand Slam titulu i dalje je uvjerljiv, Barty je u nizu od 18 setova ove godine nakon što je osvojila Adelaide u prvom tjednu, te istim ritmom nastavila u Melbourne Parku. Australci na domaću pobjednicu čekaju od 1978. godine kad je trijumfirala Chris O'Neill i čini se da nikada nisu bili bliže.

Sedmi nositelj Talijan Matteo Berrettini po prvi puta se plasirao u polufinale Australian Opena pobijedivši u utorak u četvrtfinalu Francuza Gaela Monfilsa sa 6-4, 6-4, 3-6, 3-6, 6-2 poslije 3 sata i 52 minute igre.

Berrettiniju je prvi set donio break u petom gemu, a u drugom je oduzeo servis u sedmom gemu. Prije toga je ispustio tri break lopte u prvom i još tri u četvrtom gemu drugog seta.

Treći set pripao je Monfilsu, koji je iskoristio drugu loptu za obrat u šestom gemu, a prije toga je u trećem gemu spasio tri break lopte. U četvrtom setu Monfils nije dopustio da mu Talijan ugrozi servis, te je sa dva breaka došao do 2-2 u setovima.

No, u petom setu Berrettini je napravio dva uzastopna breaka za vodstvo 4-0 i do kraja seta nije dao šansu Francuzu da se vrati u meč.

Bio je to njihov treći međusobni susret i u sva tri je slavio Berrettini

Linker
08. svibanj 2024 13:33