GLYN KIRK Afp
TRIJUMF HRVATA

Najveći uspjeh karijere! Fantastični Mektić i Pavić osvojili Wimbledon i ispisali povijest!

Bravo! Hrvatski superpar ove je godine već pokorio svijet, a sada osvojio i svoj prvi Grand Slam
Piše: Hina, SNObjavljeno: 10. srpanj 2021. 18:45

Najbolji teniski par svijeta Nikola Mektić i Mate Pavić pobjednici su ovogodišnjeg Wimbledona, Oni su u finalu svladali Španjolca Marcela Granollersa i Argentinca Horacija Zeballosa sa 6-4, 7-6 (5), 2-6, 7-5 nakon dva sata i 43 minute igre.

Paviću je ovo treći osvojeni "grand slam" u konkurenciji muških parova, 2018. je osvojio Australian Open s Oliverom Marachom, a lani US Open s Brunom Soaresom, dok je Mektić osvojio svoj prvi "grand slam" u ovoj konkurenciji. Za Mektića i Pavića ovo je bio već 10. finale ove sezone te osmi naslov, ali uvjerljivo najveći.

image
GLYN KIRK Afp

Za osvajanje prvoga seta Mektiću i Paviću bio je dovoljan jedan "break" kojega su ostvarili u sedmoj igri kada su spojili nekoliko odličnih reterna na Granollersovom servisu i poveli sa 4-3. Imali su Zagrepčanin i Splićanin dvoje prilke oduzeti servis i Zeballosu u devetoj igri, no Argentinac se izvukao odličnim servisima. Ipak, Pavić je dobrim servis-gemom kod 5-4 mirno priveo prvu dionicu igre kraju.

image
GLYN KIRK Afp

image
Statistika finala u konkurenciji parova
SofaScore

Grafika: SofaScore za SN

U drugom setu niti jedan par nije stigo do prilike za oduzimanje servisa suparniku te je o pobjedniku odlučivao "tie-break". A u njemu se dogodila jedna neobična situacija kada je Zeballos poklopio volej na mreži samo da bi glavna sutkinja Aurelie Tourte dodijelila poen hrvatskom paru jer je Argentinac igrao reketom preko mreže. Usto je i Granollers na set-loptu hrvatskog para napravio dvostruku servis pogrešku pa su Mektić i Pavić stigli na set od osvajanja Wimbledona.

image
GLYN KIRK Afp

Nažalost, početak trećeg seta bio je najlošije razdoblje igre za hrvatsku kombinaciju. Prvo je Pavić nakon dvije loše reakcije na mreži izgubio svoj početni udarac da bi kod rezultata 0-2 i Mektić izgubio servis te su Španjolac i Argentinac stigli do nenadoknadive prednosti. Bila su to ujedno i jedina dva gema u kojima su Granollers i Zeballos imali "break-lopte" te su oba dobili.

Mektić i Pavić dva su puta u četvrtom setu prijetili oduzimanjem servisa Zeballosu, prvi put kod vodstva 3-2 kada su imali 15-40 no Argentinac je prvo odlično servirao da bi zatim odigrao i nevjerojatan volej. Kod prednosti hrvatskog para 5-4 Mektić i Pavić stigli su i do meč-lopte, ali ponovno je uslijedio servis-winner. No, kod rezultata 6-5 za Mektića i Pavića naš je par krenuo u gem s dva reterna na samu liniju kojima su stigli do 0-30, a Zeballos je promašenim volejom ponudio drugu meč-loptu. Uslijedio je još jedan odličan retern, no Španjolac i Argentinac su se odbili predati, vratili su nekoliko smečeva hrvatskih igrača, ali jedan od tih obrambenih udaraca napokon je završio u mreži pa je moglo početi slavlje 32-godišnjeg Mektića i 28-godišnjeg Pavića.

image
GLYN KIRK Afp

Granollersu je ovo bio četvrti nastup u fginalu muških parova na "grand slamu" i četvrti poraz, dok je Zeballos izgubio oba svoja dosadašnja finala.

FINALE:

NIKOLA MEKTIĆ/MATE PAVIĆ (HRV/1) - Marcel Granollers/Horacio Zeballos (Špa/Arg/4) 6-4, 7-6 (5), 2-6, 7-5


PRIJENOS UŽIVO

Mektić, Pavić - Zeballos, Granollers 6:4, 7:6(5), 2:6, 7:5

4. SET

- U 12. gemu hrvatski par ima 0:30 na servis Granollersa. Onda dolaze do 30-40 i druge meč-lopte. Gotovo je, Mektić i Pavić osvojili su Wimbledon!!!!!!

- Hrvatski par ima meč loptu na servis Zeballosa kod vodstva 5:4. Ali ista je spašena nakon sjajnog servisa.

- Pavić i Mektić imaju vodstvo 5:4 i pritisak seli na stranu argentinsko-španjolskog para. Valja istaknuti da će se meč prekinuti i nastaviti sutra u slučaju da ne bude dovršen do ponoći. Naime, tako nalažu pravila i nema igranja iza 23h po tamošnjem vremenu, dakle ponoći po našem.

- Dvije break lopte za hrvatski par u šestom gemu. Nažalost, Španjolac i Argentinac su spasili obje i osvojili gem.

- Nakon pet odigranih gemova u četvrtom setu nema breakova. Posljednji je Pavić dobio bez izgubljenog poena.

image
GLYN KIRK Afp

- Pavić je prvi na servisu u četvrtom setu, osvojio je gem s jednim izgubljenim poenom.

3. SET

- Granollers i Zeballos dobili su treći set sa 6:2. Hrvatski par vodi 2:1 u setovima nakon jednog sata i 55 minuta igre.

- Hrvatski par u ovim je trenucima izgubio i četvrti uzastopni gem. Onda je Pavić svojim servis-gemom prekinuo crnu seriju.

- Pad u igri hrvatskog para. Zeballos i Granollers sada imaju 15-40 na servis Mektića. Nažalost drugu koriste nakon što je Granollers na mreži probio Pavića i hrvatski par u trećem setu ima dva breaka minusa.

- Pavić ima prvi servis u trećem setu. Prva break-lopta u meču za Zeballosa i Granollersa i nažalost je iskorištena, a u idućem je gemu break potvrđen.

2. SET

- Hrvatski par imao je kod 6:5 set loptu, a na servisu je bio Granollers. Kod set-lopte napravio je dvostruku pogrešku. Dakle hrvatski je par set osvojio sa 7:6 i poveo 2:0 u setovima.

image
GLYN KIRK Afp

- Osvajača drugog seta odlučit će tie-break. Zanimljiva situacija dogodila se u 4. poenu drugog seta. Naime poen su dobili Granollers i Zeballos, ali je glavna sutkinja dosudila da je Zeballos reketom prešao mrežu i dosudila poen hrvatskom paru.

image
GLYN KIRK Afp

- Oba para čvrsto drže svoje servise zasad u drugom setu. Mektić je u desetom gemu sigurno odservirao za 5:5.

- Sjajan servis gem Mate Pavića u osmom gemu drugog seta. Hrvatski par osvojio ga je bez izgubljenog poena.

- U pet gemova odigranih dosad u drugome setu nema breakova.

- U drugom gemu drugog seta Zeballos i Granollers su stigli do izjednačenja, što je dosad najviše što su uspjeli na servisu hrvatskog para. Ali Mektić je sve riješio neobranjivim servisima.

- Zeballos prvi servira u drugome setu i uspio ga je osvojiti iako je hrvatski par prijetio.

1. SET

- Pavić je sigurno odservirao i hrvatski par je dobio prvi set sa 6:4. Ukupno je prvi set trajao 36 minuta.

- Na servis Zeballosa u 9. gemu hrvatski par je propustio dvije break, odnosno set lopte.

- Dvije break lopte za hrvatski par u 7. gemu na servis Granollersa. Do njih je hrvatski par stigao sjajnim return-winnerima. Iskoristili su odmah prvu, a u sljedećem gemu je Mektić potvrdio break.

- Nakon prvih šest gemova u meču nema breaka. Štoviše, nije dosad bilo niti jedne break-lopte.

- Prvi na servisu je Horacio Zeballos. Granollers i Zeballos su dobili prvi gem, a hrvatska kombinacija u njemu je osvojila dva poena. S druge strane, Pavić je prvi servirao kod hrvatskog para i sigurno osvojio gem.

Linker
26. travanj 2024 09:30