Poljubac Rafaela Nadala i supruge Marie Francisce Perello
 THOMAS SAMSON/AFP
NAKLON KRALJU

Nakon teškog poraza u ‘najvećem meču Open ere‘ Novak Đoković se biranim riječima obratio Nadalu

Nevjerojatni Španjolac je postavio rekord koji gotovo sigurno nitko nikad neće srušiti
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 11. listopad 2020. 19:38

Teže loptice, niži odskok, sporiji uvjeti, dvorana, listopad… Bla, bla, bla… Sve to, valjda nešto nismo zaboravili, trebalo je zaustaviti Rafaela Nadala u pohodu na 13. titulu u Roland Garrosu i 20. na Grand Slam turnirima. Uzalud sva analitika, uzalud sve utemeljene prognoze, uzalud što je s druge strane mreže bio prvi tenisač svijeta Novak Đoković. Kralj zemljanih terena na nevjerojatan je i čudesan način dominirao protiv Đokovića kroz prva dva seta i na kraju deklasirao suparnika sa 6:0, 6:2, 7:5 za dva sata i 41 minutu.

Stota pobjeda u Roland Garrosu uz samo dva poraza (Robin Söderling 2009. godine i Đoković prije pet godina), trinaesta titula u Roland Garrosu, dvadeseta na Grand Slam turnirima za izjednačenje na vrhu s Rogerom Federerom… Đoković je ostao na sedamnaest.

- Zaboravimo danas na ovu dvadesetu i izjednačenje sa Federerom – rekao je 34-godišnji Španjolac pred nekih tisuću nazočnih u njegovom dvorištu, stadionu Phillipe Chatrier. - U ovom trenutku važan je samo Roland Garros. Ovo je turnir koji meni predstavlja sve, opet sam ga osvojio i sada je trenutak da uživam u tome. Ovdje sam proveo neke od najvažnijih trenutaka u karijeri. Hvala svima, od organizacije do ovo malo gledatelja. Samo igrati ovdje za mene je prava inspiracija.

Tituliran kao „Najveći meč u Open eri“ zbog svega što je bilo u igri, a ono Nadalovo već smo nabrojali, dok je Đoković mogao postati prvi tenisač u Open eri s najmanje dvije titule na svakom od četiri Grand Slam turnira, finale je krenulo – neobično. Sa 6:0 za Španjolca, ali za 45 minuta i samo jednim gemom koji nije došao do izjednačenja. Kako se ono kaže, Nadal je dobio sve važne poene i Đoković je mogao samo u nevjerici vrtjeti glavom. Slična se priča ponovila i u drugom setu. Što god bi prvi tenisač svijeta napravio, odgovor s druge strane je bio uvjerljiviji. Kad se okončao drugi set, Nadal je imao samo šest neforsiranih pogrešaka. Apsolutno nestvarno.

- Sa svime što sam prošao u karijeri, naročito s ozljedama kojih je bilo jako puno, bez moje obitelji i moga tima ne bih ovo imao. Ne mogu više govoriti da je ovo san, trinaesti put pobjednik, ali jednostavno ne mogu pronaći dovoljno dobru misao kako bih opisao osjećaje.

Meč se donekle zakomplicirao u trećem setu, Đoković je uspio vratiti break i reagirao je živahno, počeo je pokazivati emocije, ali njegova riskantna igra, na sve ili ništa, u konačnici se nije isplatila. Drugi je put u trećem setu ostao bez početnog udarca s duplom pogreškom i onda je Nadal bez izgubljenog poena, s asom na meč-loptu zatvorio finale. I pao na koljena, ruke na licu, ubrzo se pridigao i zagrlio s Đokovićem na mreži.

- Velike čestitke Rafi, nevjerojatno je što radiš na ovom terenu od 2005. godine. Dokazao si da si kralj zemljanih terena. Bilo je vrlo teško za mene, nisam zadovoljan kako sam igrao, ali potpuno sam nadigran od boljeg igrača – Đoković je ostao galantan u porazu, drugo mu nije preostalo. – Obožavam njegova ostvarenja, pogotovo ovaj u Roland Garrosu. Sve superlative koje imaš na raspolaganju, on ih zaslužuje.

Tih 6:0 u prvom setu već je bio pokazatelj, takvi se setovi vrlo rijetko događaju u finalu Grand Slam turnira. Posljednji put u Wimbledonu 2006. godine kad je Federer nadigrao Nadala. U pet od takvih šest je onaj tko je dobio 6:0, osvojio titulu. Jedini koji nije uspio, Guillermo Coria protiv Gastona Gaudija u Roland Garrosu 2004. godine. Nadalu bi, inače, bilo kako dobiven prvi set bio dovoljan za samopouzdanje, jer nikad na zemlji nije izgubio meč na tri dobivena seta kad je uzeo prvi. Poboljšao je omjer na 112-0.

Koliko je bila fenomenalna Nadalova izvedba, pokazat će i ovaj podatak. Đoković nikada nije imao manje gemova (8) na svom kontu u meču na pet setova na zemlji. Prethodni rekord (9) držali su Nadal (Davis Cup 2008. godine) i Dominic Thiem (polufinale Roland Garrosa prošle godine).

- I to što ti radiš, od Australian Opena do mnogih drugih turnira, doista je čudesno – uzvratio je Nadal komplimentima najvećem rivalu. - Nadam se da ćemo se u godinama koje dolaze još sretati u mečevima za velike naslove.

Nitko se neće usuditi reći da se to neće dogoditi. Ovo je bio njihov 56. meč, Nadal je smanjio na 27-29, ali je sada bolji u Grand Slam finalu sa 5-4. Tri je dobio u Parizu.

Trinaest titula na jednom Grand Slam turniru nema nitko i potpuno smo sigurni da se taj rekord održati za sva vremena. Neko vrijeme je parirala Margaret Court sa svojih jedanaest na Australian Openu, pa je izvađeno da je Martina Navratilova dvanaest puta pobijedila na WTA turniru u Chicagu, ali više nikoga nema da se usporedi sa Španjolcem. Nitko drugi nema deset na Grand Slam turnirima, Navratilova je devet puta otišla s trofejem iz Wimbledona, a Đoković (Australian Open) i Federer (Wimbledon) imaju po osam.

- Hvala, stvarno hvala svima koji su u ovim izazovnim vremenima uspjeli organizirati Roland Garros i omogućiti nam da se nastavimo baviti našim sportom – na kraju je Nadal iskazao svoju humanu stranu. - Moja poruka svijetu u jednom od najtežih trenutak, u borbi protiv virusa, držite se zajedno i budite pozitivni, dok ovo ne prođe. Nadam se da će sljedeći Roland Garros, tamo sljedeće godine krajem svibnja i početkom lipnja, okupiti nas sve zajedno kako smo naviknuli.

Što bi rekla jedna moja uvažena kolegica, trijumf Rafaela Nadala u Roland Garrosu je, 'ajde, barem nešto normalno u 2020. godini'.

RAFAEL NADAL U ROLAND GARROSU (2005-2020)

13
titula
16
nastupa
100
pobjeda
102 meča
66
različitih protivnika
299
dobivenih setova
27
izgubljenih setova
1938
dobivenih gemova
969
izgubljenih gemova
10.499
dobivenih poena
7702 izgubljenih poena
243
sata i 10 minuta na terenu

Linker
27. travanj 2024 00:08