AURéLIEN MORISSARD/PANORAMIC/BESTIMAGE/PROFIMEDIA Aurélien Morissard/panoramic/Bestimage/Profimedia
VELIKI POVRATAK U ELITU

Nastase, Đoković, Lendl i - Čilić! Uspjeh koji je mnogima promaknuo govori sve o teniskom divu iz Međugorja

Marin Čilić je na Roland Garrosu oživio karijeru i podebljao svoje ‘naslijeđe‘ na Touru
Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 05. lipanj 2022. 08:17

Čilićeva kandidatura za tenisku Kuću slavnih mogla je postati vraški ozbiljna da je došao do finala Roland Garrosa. Nitko nije igrao finala sva četiri Grand Slama, a da nije ušao u Hall of Fame, primijetio je u petak - prije raspleta meča s Ruudom - teniski novinar Ben Rothenberg.

Pariška saga dobila je drugačiji epilog, ali sama činjenica da se o njemu raspravljalo u kontekstu legendi vjerojatno je najjači kompliment s kojim Marin Čilić napušta Roland Garros. U protekla dva tjedna vratio je svoju karijeru na uzbudljiv smjer, rušio igrače iz svjetskog vrha i preskočio jedinu preostalu barijeru na Grand Slamovima. Vratio se tamo gdje ga nije bilo od Australian Opena 2018. kad je u polufinalu deklasirao Edmunda i izborio opjevani meč s Federerom.

Wawrinka i Del Potro?

Upravo je podatak da je kompletirao sva polufinala “majora” odjeknuo glasnije od bilo kojeg uspjeha u posljednje četiri godine. Jače i od Davis Cupa i olimpijske medalje jer ništa se ne može usporediti s pozornošću koji dobivaju Grand Slamovi. Podvig kojim se od aktivnih igrača mogu pohvaliti samo Nadal, Federer, Đoković i Murray potaknuo je zanimljivu temu na posljednjoj Čilićevoj presici u Parizu. Nakon poraza od Ruuda novinari su ga upitali gdje bi sebe smjestio u usporedbama s igračima koji nisu dio “velike četvorke”, prvenstveno Wawrinkom i Del Potrom.

image
AURéLIEN MORISSARD/PANORAMIC/BESTIMAGE/PROFIMEDIA Aurélien Morissard/panoramic/Bestimage/Profimedia

- Ne znam, ali kad gledam svoje uspjehe, znam da sam uvijek pokušavao izvući maksimum. Wawrinka ima tri Grand Slama i nevjerojatnu karijeru. Jesam li bolji od Del Potra? Teško je reći, on je bio puno konstantniji na najvišoj razini, premda su ozljede utjecale na to da traje kraće od mene - odgovorio je.

U šumi statističkih podataka koje je Čilić ažurirao nakon izbacivanja Rubljova ispod radara je prošla fascinantna brojka. Bila mu je to 34. pobjeda u pet setova, što ga svrstava na četvrto mjesto na vječnoj ljestvici u Open eri. Više maratonskih pobjeda imaju samo tri giganta: Ilie Nastase (39), Novak Đoković (36) i Ivan Lendl (35). Odmah iza Čilića su Federer i Sampras s po 33 pobjede u pet setova, a zatim Becker i Hewitt s po 32.

Prema planovima koje je predočio uoči Roland Garrosa, sa zemljom je za Međugorca za ovu godinu završeno. Već sutra počinje travnata sezona, a posljednje informacije iz Čilićeva tabora govore da će odigrati samo dva turnira (Queen’s i Eastbourne) te preskočiti Wimbledon na kojem se ne dodjeljuju bodovi.

Trenutačno na 15. mjestu

Službenu potvrdu tek čekamo, no čim je ATP povukao radikalan potez, bilo je izvjesno da će mnogi najbolji igrači zaobići All England Club. Na treći Grand Slam ne ide Nadal, gotovo sigurno ni ozlijeđeni Zverev, nastup je zabranjen Medvedevu i Rubljovu, dok je Federer i dalje “out”. Premda bi Čilić u takvoj konstelaciji imao još ozbiljnije šanse, bodovi su ipak najvažniji faktor, a odmor uoči američke turneje očito je prioritet. Osim ako se idućih dana ne predomisli...

image
MINE KASAPOGLU Anadolu Agency Via Afp

Nakon prvih pet mjeseci sezone i njegov plasman u ATP-jevoj Utrci diže apetite. Trenutačno drži 15. mjesto, uz napomenu da za desetoplasiranim Fritzom zaostaje 450 bodova, što znači da ga jak rezultat u Queen’s Clubu (naslov ili finale) može potpuno približiti pozicijama koje vode u Torino. Čilić je dvostruki osvajač Queen’sa, još dva puta je bio u finalu, u Kraljičinu klubu pobjeđivao je Đokovića, Hewitta, Henmana, Tsongu...

Replicira li izdanje iz Pariza, za desetak dana stižu nove ugodne vijesti iz Marinove radionice.

Linker
17. svibanj 2024 09:38