Nuno Borges

 LILLIAN SUWANRUMPHA Afp
AUSTRALIAN OPEN

Nova teniska senzacija, 69. igrač svijeta izbacio pritajenog favorita i ispisao povijest: ‘I dalje ne vjerujem‘

Postao je prvi Portugalac među top 16 tenisača u Melbourneu
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 20. siječanj 2024. 17:00

Još uvijek ne mogu vjerovati. Nikako nisam očekivao da ću dogurati do ovdje. Drugi tjedan Australian Opena, tko bi rekao?, s čuđenjem, ali i sa slatkim osmijehom na licu govorio je Nuno Borges.

Riječ je o Portugalcu koji je 69. na svijetu i kojeg je malo tko vidio u drugom tjednu Australian Opena, ali 26-godišnji bivši vrlo uspješni NCAA student (Misssissippi State) ispisao je povijest portugalskog tenisa. Prvi je, naime, tenisač iz svoje domovine koji je prošao među posljednjih Top 16 na Grand Slamu u Melbourneu. Sunarodnjak Joao Sousa bio je u toj fazi turnira dva puta na druga dva Grand Slama - US Open 2018. i Wimbledon 2019.

Borges je za taj pothvat morao pobijediti Grigora Dimitrova, kojeg su mnogi smatrali čak i pritajenim favoritom u Melbourneu, nakon dojmljivog kraja prošle sezone (pobjeda nad Alcarazom u Šangaju, finale Pariz s pobjedama nad Medvedjevim, Tsitsipasom, Hurkaczom) te trijumfalnog početka 2024. osvajanjem Brisbanea.

Krenuo je nekadašnji svjetski broj 3 dobro, uzeo prvi set, ali otada je sve krenulo nizbrdo.

- Negdje u trećem setu, kada sam ga breaknuo, prvi sam puta pomislio da mogu pobijediti u meču - rekao je Borges.

- Išao sam, kako se voli reći, gem po gem i tako polako naprijed. U teniskom meču svašta se može dogoditi, a ovo je bio pravi primjer toga.

Borges je prvi put u glavnm ždrijebu Grand Slama bio 2022. na Roland Garrosu, ali otad nije propustio niti jedan. No, pobjede su bile rijetke, tek dvije, na US Openu 2022. nad Benom Sheltonom i lani u Parizu nad praktički umirovljenim Johnom Isnerom. Da bi sada vezao tri pobjede i eto ga u osmini finala.

Inače ga prati glas da mrzi gubiti, ne samo u tenisu, već i u, recimo, badmintonu, pa nakon poraza danima ne priča.

- Nisu baš da mi trebaju dani da se oporavim od poraza, popravio sam se što se toga tiče. Ali, i dalje ih ne volim.

Pobjede su, naravno, puno ljepše.

- Pobjede ti daju samopouzdanje, ali u tenisu to ne traje dugo. Samo do sljedećeg dana i meča. Ovo je Grand Slam pa će biti dva dana, ali trebaš biti spreman i opet se dokazati na terenu.

A on će se sada pokušati dokazati protiv Danila Medvedjeva, dvostrukog finaliste Australian Opena, koji se nakon frustrirajućeg dvoboja protiv Ruusuvuorija brzo obračunao s Felixom Auger-Aliassimeom, odnosno pobrinuo se da završetak meča ovog puta ne bude u pola četiri iza ponoći... (ij)

Linker
02. svibanj 2024 22:21