Novak Đoković

 EMMANUEL DUNAND Afp
ZVUČI NEVJEROJATNO

Novak Đoković napravio ono što nije uspio čak ni Rafael Nadal u svom teniskom kraljevstvu

Srpski tenisač je došao do još jednog rekorda u karijeri, ali ovaj je malo posebniji
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 04. lipanj 2023. 18:15

Kako turnir odmiče, a posebno kad su u pitanju Grand Slamovi, trebalo bi postajati teže upisivati pobjede. Ali, kod Novaka Đokovića to ide obrnuto. Jer srpski tenisač je u osmini finala Roland Garrosa ostvario svoju dosad, rezultatski, ali i na bilo koji drugi način, najuvjerljiviju pobjedu turnira.

Protiv Juana Pabla Varillasa (ATP 94), Peruanca koji se iznenađujuće probio do ove faze turnira izbacivši putem dva nositelja (Bautista Agut, Hurkacz), sve je išlo prilično glatko pa je za sat i 57 minuta upisao pobjedu od 6:3, 6:2, 6:2. Varillas je sva tri svoja prethodna meča u Parizu dobio u pet setova, ali ovdje ni u jednom trenutku nije djelovao kao da bi mogao ozbiljnije zaprijetiti Đokoviću.

image

Novak Đoković

EMMANUEL DUNAND Afp

Doduše, u prvom je gemu meča odmah stigao do break-lopte, ali nakon što je nije relizirao, izgubio je sljedeća dva svoja gema na servisu, pa je zapravo krenuo sa 0:4. Jedan je break uspio vratiti u petom gemu, pa u sedmom imao čak dodatnu priliku za mogući potpuni povratak, ali kada to nije ostvario, meč se pretvorio u jednosmejrnu ulicu.

U ostatku meča Peruanac više nije ni primirišao prilici za break, dok je Đoković bez neke prevelike muke dva puta po setu radio break i brzo skončao dvoboj.

Došao je tako Novak do još jednog rekorda u karijeri, ali ovaj je malo posebniji jer je vezan za Roland Garros, odnosno jer je uspio ostvariti nešto što nije uspio čak ni Rafael Nadal u svom teniskom kraljevstvu. Đokoviću je ovo, naime, 17. plasman u četvrtfinale pariškog Grand Slama i po tome je sada za jedan bolji od Španjolca. Zvuči doista nevjerojatno da 14-struki pobjednik nema i najviše četvrtfinala, ali doista je tako.

I Nadal i Đoković od 2005. igraju Roland Garros, a Srbin je baš svaki puta, osim na premijeri 2005. (2. kolo) te 2009. godine (3. kolo), bio najmanje među posljednjih osam. Nadal također, otkad nastupa, samo dva puta nije uspio doći do četvrfinala (2009. 4. kolo, 2016. 3. kolo), a ovo je prva godina u proteklih 18 godina da uopće i ne igra Roland Garros.

No, s druge strane, Đoković pet puta nije prošao četvrtfinale pa ima "samo" 11 polufinala (šest finala iz kojih ima dvije titule), naspram Nadalovih 15 polufinala i 14 finala, u kojima je bez poraza.

Za svoje 12. polufinale, Novak će igrati protiv Karena Hačanova (ATP 11), koji će pak ciljati svoje prvo u Parizu, ali zanimljivo i treće uzastopno na Grand Slamovima. Jer bio je među četiri na US Openu lani, pa i na Australian Openu početkom godine.

Rus je eliminirao Lorenza Sonega nakon što je izgubio prvi set 6:1, a u trećem je prvo propustio servis za set kod 5:4, a onda se u tie-breaku vratio s 0:4.

Kod tenisačica idila Anastazije Pavljučenkove se nastavlja. Ruskinje upravo od lanjskog Roland Garrosa nije bilo skoro pola godine na teniskim terenima zbog ozljede koljena. Koštalo ju je to velikog pada na renkingu, sve do 844. mjesta pa je morala igrati i ITF turnire. No, evo 31-godišnjakinje iz Samare sada opet na velikoj sceni i odmah je stigla do (najmanje) četvrtfinala. Štoviše, kao trenutačno 333. na svijetu druga je najniže rangirana tenisačica koje se domogla mjesta među posljednjih osam na Roland Garrosu. Niže je bila samo Serena Williams (451.) 2018. godine.

Linker
24. travanj 2024 19:14