Novak Đoković

 MARTIN KEEP Afp
PROCES GODINE

Novak Đoković ostaje u pritvoru, nakon ekspresnog saslušanja postalo jasno kad će pasti konačna odluka

Iako je bilo najavljeno njegovo obraćanje sucu, prvi tenisač svijeta nije dao svoj iskaz.
Piše: Patrik MršnikObjavljeno: 15. siječanj 2022. 00:42

Očekivala se konačna odluka, a dobili smo - kamilicu. Sudac David O'Callaghan s jedne, odvjetnici države i Novaka Đokovića s druge strane dobili su na prvom saslušanju samo poneku proceduralnu uputu uoči - onog pravog. Iako je po nekim najavama trebao govoriti i sam Đoković, to se nije dogodilo, a Časni Sud rekao je svim zainteresiranim stranama, da parafraziramo, da dođu u subotu navečer, od 23.30 na Federalni sud u Melbourne. Jer, tada bi trebao ovaj "proces godine" biti raspetljan, tada bi se trebalo saznati hoće li Novak Đoković moći ostati u Australiji ili ne.

Saslušanje je trajalo nekih dvadesetak minuta, a u njegovom je uvodu sudac O'Callaghan objašnjavao zašto je slučaj sa Saveznog prebačen upravo na njegov, Federalni sud. U tom je trenutku nastala prva od dvije polemike, jer odvjetnik ministra imigracije Alexa Hawkea, dotični Stephen Lloyd iskao je od suda da se ministru kao strani u postupku omoguči da uživo u tekstualnom obliku prati tijek suđenja.

Tada je sudac O'Callaghan rekao da će, ako je to već njihova želja, naručiti za sutrašnje ročište zapisničara koji će uživo izvještavati ministra, tako da ovaj ne bi morao čekati kraj suđenja, kada bi dobio puni transkript procesa.

Ubrzo nakon toga, nastala je graja oko broja sudaca koji će se u subotu kasno navečer po našem vremenu pojaviti u sudnici. Sudac O'Callaghan predložio je, da osim njega budu prisutna još dva suca, na što dvije strane nisu mogle pronaći zajednički jezik. Budući da nije bilo konsenzusa, Federalni sud to će sam odrediti...

U nastavku (australskog) dana, svoje će papirnate žalbe sudu dostaviti Đokovićev pravni tim, a to se očekuje oko 2 sata u noći po našem vremenu. U konačnici, još će pokoji papir dostaviti i tužiteljstvo.

A onda, od 23.30 sati, noć odluke...

Podsjetimo, Novaka Đokovića australske vlasti pravno gone zbog neutemeljenosti njegova ulaska u zemlju, gdje je stigao na radni zadatak osvajanja 10. jubilarnog Australian Opena i 21. Grand Slam turnira u karijeri čime bi postao tenisač s najviše osvojenih GS-titula u povijesti toga sporta.

Đoković je prije desetak dana ušao u zemlju s valjanim razlozima za izuzeće od cijepljenja protiv koronavirusa, tako je u prvom procesu odlučio Savezni sud. No, australski ministar imigracija Alex Hawke iskoristio je svoje diskrecijsko pravo i oduzeo vizu Novaku Đokoviću, nakon čega je počela nova pravna bitka koja još traje.


PRIJENOS UŽIVO:

0.50 Kraj i našeg prijenosa uživo... Barem za večeras. Ali, u subotu od 23.30 počinje noć odluke... Budite i tada uz nas.

0.45 Jedina nepoznanica je dakle, hoće li Novaku suditi tri suca ili samo O'Callaghan. Đokovićev odvjetnik Holdenson rekao je da bi to bilo dobro jer bi suđenje bilo poštenije, a predstavnik države Lloyd konstatirao je da u tom slučaju nitko ne bi imao pravo na žalbu.

To je vjerojatno i želja australskih sudbenih vlasti, okončati ovaj proces što prije...

0.40 Zna se da Novak Đoković sada opet odlazi u pritvor, i to na tajnu lokaciju gdje će biti do okončanja ovoga postupka.

0.35 Kraj saslušanja! Ovo je bilo brzo... Na koncu, saznali smo da će novo saslušanje, na kojem će se (vjerojatno) donijeti konačna odluka u ovome procesu održati u subotu u 23.30 po našem vremenu (nedjelja, 9.30 lokalno). Sudac i stranke u postupku nisu se mogle složiti oko toga hoće li Novaku suditi jedan sudac, dakle samo O'Callaghan ili više njih. To će biti poznato u nastavku dana.

0.30 Danas ništa od konačne odluke! Sudac O'Callaghan upozorio je obje strane na tri detalja. Na taj zašto je suđenje sa Saveznog prebačeno na Federalni sud, na proceduralne stvari koje će se dogoditi u nastavku suđenja i na to da će suđenje biti održano pred većim brojem sudaca, a ne samo pred jednim, kao ovo saslušanje

0.25 Sudac David O'Callaghan upozorava stranke u postupku o čemu će danas biti riječi. Državu će predstavljati Stephen Lloyd, u ime ministra Hawkea. U ime Novaka Đokovića govorit će Paul Holdenson.

0.23 Saslušanje je krenulo, provjerava se jesu li sve strane prisutne. Sudu će se obratiti Đokovićevi odvjetnici.

>>> STREAM: Novak Đoković v Australia pratite OVDJE

0.10 Saslušanje u procesu Novaka Đokovića protiv Australije, odnosno njenog ministra za imigracijska pitanja počinje za pet minuta. Pratite ga na linku iznad.

Napomena: Ugrađivanje video-zapisa nije dopušteno medijima, valja ga pogledati na YouTube-linku.

0.05 Novak bi se, da ponovimo, po nekim saznanjima bliskim njegovom odvjetničkom uredu trebao sam obratiti Federalnom sudu u Melbourneu pred kojeg upravo izlazi. Očekuje se i podnesak njegovog pravnog tima na čelu s Nickom Woodom, u čijem će odvjetničkom uredu provesti vrijeme do okončanja procesa, kao pritvorenik.

0.00 Ponoć je, dragi naši, a ono najzanimljivije za ovu večer tek nam dolazi! Za petnaestak minuta započinje saslušanje u procesu godine... Pratite ga UŽIVO!

23.50 Dokumenti koje su državna tijela Srbije izdali Novaku Đokoviću da je bio pozitivan na koronavirus su "apsolutno ispravni", izjavio je u petak novinarima član srbijanskog Kriznog stožera za suzbijanje zaraze Zoran Gojković.

"Nakon pojavljivanja dokumentacije u javnosti, mi smo analizirali taj dokument", rekao je Gojković, naglašavajući da je potvrda s testiranja 16. prosinca "apsolutno ispravan dokument izdan od nadležnog državnog tijela".

"Za nas je ta priča apsolutno jasna. Novak Đoković je imao validan dokument da je bio pozitivan na koronavirus", rekao je Gojković.

23.40 Evo zašto je Novak ponovno u statusu pritvorenika

CNN javlja da je australski Border Force opet pritvorio Novaka Đokovića zbog odluke ministra imigracija Alexa Hawkea kojom se srpskom tenisaču poništava viza za boravak u Australiji. Đokovića su pogranične snage obavijestile o tome da je dao lažne informacije u deklaraciji za vizu, posebno onu u kojoj je lagao da nije putovao 14 dana prije dolaska u zemlju.

Đokovićevi odvjetnici već su spremni, saslušanje, možda i konačna odluka o statusu Novaka Đokovića počinje u 00.15 po našem vremenu. Ako žalba Đokovićevog pravnog tima ne prođe, bit će deportiran.

23.30 Novak je stigao u ured svojih odvjetnika, gdje će boraviti u pritvoru do saslušanja pred Federalnim sudom.

23.20 Pravna mišljenja su podijeljena. Neki odvjetnici tvrde da Novak ima velike šanse za zaigrati na Australian Openu, dok drugi to drže nemogućom misijom. No, bi li Nole mogao dobiti "temporary injunction"?

Temporary injunction ili privremena mjera je odluka koja nema dugotrajnu pravnu snagu, već je donesena samo dok sud ne odredi konačno rješenje stvari. To znači da bi Novak po privremenom rješenju mogao ostati u Australiji za dva tjedna trajanja Australian Opena. A onda bi sud donosio odluke...

23.10 Novak Đoković je pritvoren! CNN javlja da je završen njegov razgovor s Border Forceom. Dio je ovo već unaprijed dogovorene procedure uoči saslušanja na Federalnom sudu koje bi trebalo početi za sat vremena.

23.00 U Melbourneu je upravo 9 sati ujutro, a ovo su naslovi koji će danas vrištati s kioska u Australiji...

22.55 Zanimljivo viđenje dao je australski novinar Sam Street. Hoće li Novak moći tužiti australske medije ako na sudu pobijedi i ovoga puta?

22.45 Nove informacije bliske Đokovićevom odvjetničkom timu kažu sljedeće: Novak će noćašnji proces iz sudnice Federalnog suda u Melbourneu pratiti na licu mjesta. Ne samo to, sam će govoriti u svoje ime. Na saslušanju će biti i njegovi odvjetnici, ali oni neće pričati, već će to činiti sam Novak.

22.37 Saslušanje Novaka Đokovića pred australskom graničnom kontrolom još uvijek traje.

Podsjetimo, ovo su tri stvari za koje ga tereti Australija u novom procesu:

► On je necijepljena osoba visokog profila s "očiglednim zanemarivanjem" pravila COVID-19 protokola kao što je izolacija.

► Mogao bi da podignuti raspoloženje protiv cjepiva i utjecati na javno zdravlje te red i mir u Australiji.

► Ne spominje se ono što je bilo ključno pitanje do danas - njegovo medicinsko izuzeće

image

Mural Novaku Đokoviću u Beogradu

OLIVER BUNIC Afp

22.25 Poruku podrške Novaku Đokoviću još je jednom poslao srpski predsjednik Aleksandar Vučić.

- Suočeni smo s mnogo problema i s brojnim pritiscima u regiji te iz dijela svijeta. No, našem narodu nikad nisu uspjeli oduzeti ponos, srce i dostojanstvo. To govorim zbog svega što se događa u Melbourneu. Napadi i pritisci na Đokovića, na Srbina dosegnuli su prevelike razmjere da se ne bih javio. Vjerojatno ne bih rekao ni riječ da se nakon ponovnog oduzimanja vize Novaku Đokoviću nije javio australski premijer Scott Morrison. On je rekao da je zadovoljan i da pozdravlja tu odluku. Začuđen sam da organi vlasti mogu donijeti takve odluke iznad odluke suda. Zamislite kako bi to kod nas izgledalo? Puno važnije je moralno pitanje. Ako ste Đokoviću željeli zabraniti da deseti put osvoji taj turnir, zašto to niste napravili odmah? Zašto ga maltretirate i iživljavate se, ne samo nad njim i njegovom obitelji nego cijelom jednom nacijom? Je li to potrebno da dobijete izbore? Evo, pojavio se jedan predsjednik iz jedne male zemlje koji to smije reći premijeru jedne velike zemlje. Mi ćemo se boriti za Novaka Đokovića i to što ćete ga maltretirati dan, dva ili pet, neće promijeniti naš stav o Đokoviću. Možete pisati stotine najgorih tekstova o njemu, ali on će ostati najveći tenisač svih vremena i on će uvijek biti u našim srcima. A vi, koji mislite da iživljavanjem nešto postižete, nikada nećete prići ne Novaku Đokoviću, već bilo kojem običnom čovjeku i vašeg i našeg naroda. Srbija će biti uz Đokovića i znat će vam odgovoriti ponašajući se puno ljepše nego što se vi ponašate prema njemu. Živjela Srbija! Novače, mi smo uz tebe - rekao je Vučić.

22.15 Čekaju se službena očitovanja australske granične službe (Border Force) nakon Đokovićevog svjedočenja.

22.10 Ako se sudski proces na Federalnom sudu ne završi noćas, Novak će nakon 4 sata ujutro po našem vremenu iz odvjetničkog ureda biti prebačen na novu, tajnu lokaciju gdje će čekati kraj procesa. Kako bilo da bilo, do konačne odluke o tome hoće li mu se viza za boravak u Australiji vratiti ili ne, Novak ne može napustiti pritvor, samim time ni Australiju, tako je odlučeno.

22.00 Proces je krenuo. I dalje se nagađa o tome hoće li zapravo današnje saslušanje kod suca O'Callaghana biti i posljednje, ili će se pravna bitka nastaviti kroz vikend. A za koju minutu Đoković stiže u imigracijski ured u Melbourneu, gdje će također svjedočiti, ali iza zatvorenih vrata.

Sudski proces na Federalnom sudu bit će prenošen uživo na YouTube-kanalu australskog Federalnog suda.

21.50 Nole uskoro na saslušanju, slijedi pritvor!

Kako javlja CNN, Novak Đoković u 22 sata ima zakazan razgovor s Australskom graničnom službom (Border Force), na tajnoj lokaciji dogovorenoj s obiju strana. Nakon toga, oko 22.15 će ga dva službenika odvesti u pritvor, odnosno u ured njegovih odvjetnika dok mu se slučaj rješava na Federalnom sudu, gdje proces kreće u 00.15 sati.

I lokacija na kojoj će se Đoković naći sa službenicima granične kontrole je tajna, kako ne bi došlo do bilo kakvih problema, odnosno ugroze za Đokovića.

- Jako smo zabrinuti za sigurnost, prijeti nam cirkus - rekao je još ranije Đokovićev odvjetnik Nick Wood, a procesom će od 15 minuta iza ponoći ravnati sudac David O'Callaghan.

Po svim relevantnim izvorima, taj proces trebao bi biti i zadnji u ovoj desetodnevnoj sagi, nakon njega će se znati hoće li Đoković ostati u Australiji ili ne.

21.40 Što ako Đokovićeva žalba ne bude uvažena?

Nakon što mu Imigration Court, imigrantski ured odredi novi pritvor zbog neposjedovanja vize za boravak u Australji (proces počinje u 22 sata), Đoković će opet biti lišen slobode. No, pretpostavlja se da će boraviti u uredu svog odvjetnika Nicka Wooda, odakle će pratiti saslušanje koje ima u predmetu protiv australskog ministra Hawkea, a koje počinje u 00.15 po našem vremenu.

Ako Federalni sud u tom slučaju odbije Đokovićevu žalbu, stvari su jasne. Đoković neće imati vizu za boravak u Australiji i bit će deportiran, a automatizmom će uslijediti zabrana ishodovanja nove vize na razdoblje od tri godine.

21.30 Oglasila se australska vlada! Kako donosi The Age, izvor iz Vlade jasno govori o tome kako bi prisutstvo Novaka Đokovića u Australiji tjekom dvotjednog Grand Slam turnira moglo dovesti do nemira zbog antivakserskih stavova, ali i ugroze zdravlja čitave tamošnje javnosti.

Ministar imigracije Alex Hawke je, kako se navodi u nastavku teksta, odluku o poništavanju vize donio zbog toga što srpski tenisač po njemu predstavlja prijetnju za javno zdravlje, ali i red na ulicama australskih gradova.

"On je visokoprofilni, necijepljeni individualac koji je javno iznio svoje protivljenje cjepivu. S obzirom na njegov status u društvu, njegovo prisutstvo u Australiji moglo bi imati negativne posljedice u našem nošenju s pandemijom", napisao je ministar Hawke.

Linker
02. lipanj 2023 11:08