ADRIAN DENNIS Afp
AMERIKANAC KREIRAO SENZACIJU

Novak Đoković preživio ‘bombardiranje‘ protiv Poljaka: ‘Osjećao sam se tako jadno i nemoćno‘

U najvažnijim trenucima jučer i danas bio sam pravi. Imao sam i sreće da dobijem taj prvi set
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 10. srpanj 2023. 17:17

Dva dana su trebala Novaku Đokoviću da slomi Huberta Hurkacza i izbori svoje 14. četvrtfinale u Wimbledonu.

- Velike čestitke Hubertu jer odigrao je sjajan meč, a imao je i malo peha danas - rekao je sedmerostruku osvajač najvećeg svjetskog turnira nakon pobjede sa 7:6 (6), 7:6 (6), 5:7, 6:4.

- Ne sjećam se kada sam se tako mizerno osjećao na reternu - priznao je Novak, tenisač s vjerojatno najboljim reternom u povijesti ove igre.

image
GLYN KIRK Afp

- Jer, Hubie ima jako snažan i precizan servis, koji je teško čitati i sigurno je jedan od najboljih servera na svijetu. S takvim početnim udarcem paše mu, jasno, igrati na travi, tako da ovo nije bilo pretjerano ugodno za mene, nisam baš uživao u meču. Ali, prethodnu noć imao sam sreće osvojiti set u tom tie-breaku, naš kao i osvojiti ključne poene u nastavku meča. No, lako je moglo sve otići u drugom smjeru, no zadržao sam živce kad je trebalo i pobijedio.

U nedjelju su morali prekinuti meč nakon drugog seta zbog “policijskog sata” u Wimbledonu, odnosno kako se ne bi remetio javni red i mir iza 23 sata po lokalnom vremenu. Na spavanje je Đoković otišao s uvjerljivim vodstvom, a vrlo lako je moglo biti 1:1. Jer Poljak, aktualni 18. igrač svijeta, vodio je 6:3 u prvom tie-breaku i imao Đokovića “na konopcima”. Sigurno Hurkacz nije napravio grešku i prerano počeo slaviti jer i on sâm jako dobro zna da se 23-strukog Grand Slam pobjednika nikad ne smije otpisati. Pogotovo ne u tie-breaku.

Novak je uzeo pet poena u nizu i uzeo odlučujuću igru, a onda sve to ponovio i u drugom setu. Tako je s nova dva osvojena tie-breaka Đoković stigao do 14 uzastopnih osvojenih na Grand Slam turnirima, što je novi rekord. Dosadašnji rekord od 12 dijelio je s legendarnim Amerikancem Peteom Samprasom.

image
ADRIAN DENNIS Afp

Posljednji koji je osvojio tie-break protiv Novaka bio je onaj od kojeg bi se to najmanje očekivalo - Francuz Enzo Couacaud u 2. kolu Australian Opena ove godine i koji je tada bio 191. na svijetu.

Uglavnom, Novak je preživio nedjelju, ali u ponedjeljak je i dalje Hurkacz bio u dobrom ritmu, a dočekao je napokon i malo Đokovićevo popuštanje na servisu te zaradio prve dvije, a pokazat će se i jedine dvije break-prilike u cijelom meču. Prvu nije, drugu jest iskoristio i automatski osvojio set 7:5.

Trebalo je to dati krila Hurkaczu, međutim Novak mu je zalupio vrata pred nosom. U četvrtom setu Đoković je osvojio čak 20 poena od 21 na svom servisu, dakle nije dao ni mrvicu šanse Poljaku, koji će (zasad) ostati upamćen kao tenisač koji je pobijedio Rogera Federera u njegovu posljednjem meč u karijeri (četvrtfinale Wimbledona 2021). Istovremeno je Srbin stalno prijetio na reternu, ali morao je istrpjeti 33 asa Poljaka, dok nije u sedmom gemu i on napokon prvi put u meču oduzeo Hurkaczu servis iz osmog pokušaja. I to je bilo dovoljno za njegovu 32. uzastopnu pobjedu u All England Clubu.

image
ADRIAN DENNIS Afp

Na Centralnom terenu nije poražen, pak, duže od deset godina...

- Na dobar način osjećam posebnu vezu s ovim terenom i nadam se da će ta ljubavna veza potrajati još dugo.

Prvi sljedeći koji će pokušati prekinuti tu romansu jest Rus Andrej Rubljov.

- On je drugačiji igrač od Huberta. Ima snažne udarce s osnovne linije i jedan od najboljih forhenda u tenisu. Neću previše otkrivati što ću ja raditi, jer moram čuvati taktiku za sebe. Teško da će biti teže od ovog što sam iskusio protiv Hurkacza, ali moram očekivati i biti spreman na to. Rubljov je Top 10 na svijetu već dugo i sada traži svoje prvo polufinale na Grand Slamu, ali nadam se da se to neće dogoditi sada - podvukao je Đoković.

Ono što nije uspjelo Hurkaczu protiv Đokovića napravio je 27-godišnji Amerikanac Christopher Eubanks (ATP - 43.) protiv petog tenisača svijeta, Grka Stefanosa Tsitsipasa, pobijedivši ga u pet setova s 3-6, 7-6 (4), 3-6, 6-4, 6-4 za plasman u svoje prvo četvrtfinale na Grand Slam turnirima u debiju na wimbledonskoj travi.

Eubanks je u All England Club stigao osvojivši na travi na španjolskoj Mallorci prvi ATP naslov u karijeri, a pobjednički niz započet tamo prenio je u tenisko svetište. Do nastupa u Wimbledonu imao osam nastupa na Grand Slam turnirima na kojima je samo dvaput uspio proći do drugog kola - na prošlogodišnjem US Openu i ove godine u Melbourne Parku.

U srijedu će igrati za polufinale na najvećem teniskom turniru, a protiv sebe će imati Rusa Danila Medvedjeva koji je pobjedom protiv Čeha Jirija Lehečke prvi put u karijeri došao do četvrtfinala u All England Clubu.

WIMBLEDON, tenisači - osmina finala

Danil Medvedjev (3) - Jiri Lehečka (Češ) 6-4, 6-2, predaja

Christopher Eubanks (SAD) - Stefanos Tsitsipas (Grč/5) 3-6, 7-6 (4), 3-6, 6-4, 6-4

Novak Đoković (Srb/2) - Hubert Hurkacz (Polj/17) 7-6 (6), 7-6 (6), 5-7, 6-4

Linker
17. svibanj 2024 20:47