GLYN KIRK Afp
GOSPODSKI POTEZ

Novak Đoković se nakon trijumfa zahvalio najvećim rivalima, ekspresno se oglasio Roger Federer!

Goran Ivanišević osvojio je još jednu trenersku titulu. Ova je možda i najposebnija do sada.
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 11. srpanj 2021. 19:32

Jednom je Andy Roddick, mislim da je bila 2005. godina, izgubivši finale Wimbledona od Rogera Federera rekao da je “učinio sve što je u njegovoj moći, bacio sudoper na njega”, ali nije uspio nauditi Švicarcu. Federer je, inače, četiri puta pobijedio Amerikanca u Wimbledonu, prvi put u polufinalu, sljedeća tri u finalu.

I Matteo Berrettini je “bacio sudoper” na Novaka Đokovića, pogodio je 16 asova, nakalemio 57 winnera (uz 47 pogrešaka), okrenuo 2:5 u prvom setu za vodstvo od 1:0... Ništa od toga nije bilo dovoljno za zaustavljanje prvog tenisača svijeta, koji je hitao ususret sastanku s poviješću.

Da, Novak Đoković se svojom trećom titulom u nizu u All England Clubu, ukupno šestom u Wimbledonu izjednačio sa Federerom i Rafaelom Nadalom. Sva trojica od danas imaju po dvadeset Grand Slam trofeja. Historijski trenutak dogodio se nakon 6:7(4), 6:4, 6:4, 6:3, nakon tri sata i 27 minuta kad je realizirao treću meč-loptu na početni udarac 25-godišnjeg Talijana.

Bacio se Đoković na travu, nije previše ležao, izgrlio se s Berrettinijem, uzeo malo trave kako bi je kušao kao i uvijek, te odjurio na tribinu podijeliti radost sa svojim timom. Timom u kojem je Goran Ivanišević, još jedna njegova trenerska Grand Slam titula, ali to je sada manje bitno.

Kao čekić u rukama

Đoković je faca, najveća faca u ovom trenutku. Izjednačen sa Švicarcem i Španjolcem, ali itekako živ u lovu na Grand Slam, na sva četiri najveća trofeja u istoj godini. A ako pritom uspije osvojiti zlato na Olimpijskim igrama, ponovit će podvig Steffi Graf iz Seoula 1988. godine. Vjerojatno bi bio prilično sretan i kad bi reprizirao djela Donalda Budgea (1938) i Roda Lavera (1962, 1969), jedinih tenisača sa sva četiri naslova u kalendarskoj godini. Bit će vruće i bit će zanimljivo pratiti razvoj US Opena krajem kolovoza, sa svom trojicom tenora u New Yorku.

image
PETER NICHOLLS Afp

- Ovo je bilo više od bitke. Čestitam Matteu, vjerujem i ja da je ovo tek početak za njega. Matteo ima čekić u rukama, osjetio sam to u Parizu i ovdje. A što bih rekao o sebi? Volim i ja vas - uzvratio je Đoković na ovacije gledatelja.

- Moram se stalno podsjećati kakva je sreća biti pobjednik Wimbledona. Počeo sam sanjati sa sedam godina, improvizirao sam ovaj trofej u to vrijeme, a sada ih imam šest. Zamislite!

Utrka za najboljim tenisačem svih vremena sada je na vrhuncu. Makar je jasno da je Đoković u velikoj prednosti.

- To znači da nitko od nas trojice neće prestati igrati. Moram odati veliko priznanje legendama našeg sporta, moji najveći rivali zbog kojih sam tu gdje sam danas. Mentalno, fizički, taktički, morao sam u svemu napredovati da bih došao blizu njima. Četiri godine je to bio lov, tek negdje od 2011. godine počeo sam bivati bolji od njih.

Kalendarski Grand Slam, je li moguć? Nama izgleda da jest.

- Definitivno mogu zamisliti takav scenarij. Pokušat ću, u sjajnoj sam formi, igram dobro, igram najbolje na Grand Slam turnirima, što je moj prioritet. Idemo dalje!

Rekao je nešto o svom timu.

- Moj tim, moji prijatelji, moja obitelj, žrtvuju vrijeme i energiju za mene. Iako je ovo individualan sport, ovo je momčadski napor. Cijenim njihovo strpljenje. Nisam uvijek ovako dobro raspoložen.

Prvi nakon Lavera

Berrettini je, dakle, uzeo set Đokoviću. Uzeo mu je prvi set, što je uvijek od velike važnosti u finalu Grand Slam turnira. Učinio je to preokretom od 2:5 preko tie-breaka. Talijan je nešto bolje kontrolirao živce u tim trenucima, ali ništa Đokovića ne može dugo izbaciti iz takta. Da bi ga netko pobijedio u “best of 5”, mora jako dugo igrati na najvišoj razini. Čak i tada ne znači da će biti dovoljno.

- Nevjerojatni osjećaji me prožimaju, čestitam Novaku na ispisivanju povijesti, a ja se nadam da mi ovo neće biti posljednje finale Wimbledona.

Prvi tenisač svijeta je Talijanu čak šest puta oduzimao početni udarac. Koliko je to veliko? U prethodnih šest mečeva na putu do prvog finala za nekog Talijana ili Talijanku u Wimbledonu, Berrettini je izgubio samo pet servis gemova od ukupno sto. Što će reći da ono što je dovoljno dobro i predobro za druge, teško može funkcionirati protiv Đokovića. Sam na vrhu, sam s tri Grand Slam trofeja u ovoj godini. Od Lavera nitko nije bio u takvoj poziciji.

Oglasio se i Roger Federer:

"Čestitke Novaku na 20. Grand Slamu. Ponosan sam što imam priliku igrati u posebnoj eri teniskih velikana. Prekrasna predstava Đokovića, svaka čast", napisao je Švicarac.

Linker
04. svibanj 2024 01:30