MARTIN BUREAU Afp
BRILJIRA U PARIZU

Novak Đoković srušio još jedan čudesan rekord na Roland Garrosu, iza sebe ostavio Nadala i Federera

Najbolji tenisač svijeta izborio osminu finala za sat i pol igre, ondje ga čeka 19-godišnji Talijan
Piše: Hina/Davor BurazinObjavljeno: 05. lipanj 2021. 17:19

Najbolji tenisač svijeta Srbin Novak Đoković plasirao se u osminu finala Roland Garrosa nakon što je pobijedio Litvanca Richardasa Berankisa 6-1, 6-4, 6-1 za samo sat i pol igre.

Đoković je prvi igrač u povijesti koji je 12. godinu zaredom izborio osminu finala Garrosa, a Rafael Nadal i Roger Federer to su učinili po 11 puta.

Đoković će u osmini finala igrati s 19-godišnjim Talijanom Lorenzom Musetijem, koji je izbacio sunarodnjaka Marca Cecchinata.

Čehinja Barbora Krejčikova je sa 6-3, 6-2 izbacila petu nositeljicu Jelinu Svitolinu, a Ukrajinka je tako postala čak sedma tenisačica iz kruga najboljih deset koja se oprostila od pariškoga turnira.

Rezultati:

TENISAČI, 3.KOLO:

Novak Đoković (Srb/1) - Ričardas Berankis (Lit) 6:1, 6:4, 6:1;
Lorenzo Musetti (Ita) - Marco Cecchinato (Ita) 3:6, 6:4, 6:3, 3:6, 6:3;
Diego Schwartzman (Arg/10) - Philipp Kohlschreiber (Njem) 6:4, 6:2, 6:1;
Jan-Lennard Struff (Njem) - Carlos Alcaraz (Špa) 6:4, 7:6 (3), 6:2;

TENISAČICE, 3.KOLO:

Sloane Stephens (USA) - Karolina Muchova (Češ/18) 6:3, 7:5;
Barbora Krejčikova (Češ) - Jelina Svitolina (Ukr/5) 6:3, 6:2;
Sofia Kenin (USA/4) - Jessica Pegula (USA/28) 4:6, 6:1, 6:4;
Marta Kostjuk (Ukr) - Varvara Gračeva (Rus) 6:1, 6:2.

Nadalu 103. pobjeda u Parizu i novi muški rekord

Rafael Nadal je upisao 103. pobjedu u Roland Garrosu, uz samo dva poraza i pritom je na 32 dobivena seta zaredom. Ni Cameron Norrie nije pronašao način da naudi 35-godišnjem Španjolcu. Uz njega samo Martina Navratilova ima omjer 100+ na nekom Grand Slam turniru. Deveterostruka osvajačica Wimbledona je u All England Clubu stala na impresivnom skoru 120-14. Španjolac je sa 103. pobjedom postao muški rekorder na Grand Slam turnirima, jedna više od Rogera Federera na Australian Openu i u Wimbledonu.


Novak Đoković je, pak, postao prvi tenisač, koji je dvanaest puta zaredom na French Openu izborio najmanje osminu finala. Nevjerojatna je konzistencija Nadala, Đokovića i Federera. Teško da će se uskoro pojaviti netko sličan njima.


Dva će tinejdžera, oba Talijana, igrati u osmini finala po prvi put od 2006. godine. Jannik Sinner i Lorenzo Musetti su ponovili Rafaela Nadala i Novaka Đokovića, k tome je Musetti debitirao na Grand Slam turnirima. On je šesti tenisač od 2000. godine, koji je u Grand Slam debiju došao najmanje do osmine finala, ali i drugi ove godine, jer je Aslan Karacev u veljači dospio sve do polufinala Australian Opena.


Samo su tri Top Ten tenisačice preživjele izazove 3. kola - Serena Williams, Sofia Kenin i Iga Swiatek kao braniteljica naslova. Barbora Krejčikova se pobrinula za eliminaciju Eline Svitoline, a to bi se moglo prikazati kao nastavak ljubavne afere Čehinje i Francuske. Krejčikova je, naime, drugu godinu zaredom među posljednjih šesnaest, a prošlog tjedna je osvojila turnir u Strasbourgu. Kad se tome doda da je prije tri godine s Katerinom Siniakovom uzela titulu u paru u Parizu, sve je jasno.


Iga Swiatek je naišla na prvi ozbiljniji test u Roland Garrosu u dvije godine. Anett Kontaveit je prva, koja se dokopala tie-breaka protiv Poljakinje, a imala je i 4:2 u prvom setu. Ipak, Swiatek je izdržala nalet Estonke i sada na kontu ima 20 setova u nizu.


Bivša finalistica (2018) Sloane Stephens je sedmi put u osmini finala, to je upozorenje za sve ostale, jer je očito pronašla igru nakon najmanje dvije godine krize. Pobjeda nad Karolinom Muchovom je prva nad Top 20 igračicom od 2019. godine.

(db)

Linker
01. svibanj 2024 07:56