Novak Đoković
 MARTIN BUREAU Afp
NEVJEROJATAN MEČ

Novak Đoković u neviđenom trileru od četiri sata srušio ‘kralja zemlje‘ i ušao u finale Roland Garrosa

Iako je Rafael Nadal dobio prvi set i dobro parirao u drugom, presudio je maratonski treći set...
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 11. lipanj 2021. 23:25

U nevjerojatnom meču, koji je tko zna koliko puta prošao granice tipa „je li ovo moguće“, Novak Đoković je pobijedio Rafaela Nadala u polufinalu Roland Garrosa. Prvi tenisač svijeta je u četiri seta svladao osvajača trinaest French Opena, svoga najvećeg rivala u jednom od najvećih sportskih rivalstava uopće. Njegova 30. pobjeda u 58 međusobnih susreta, ali tek druga (sedam poraza) u Roland Garrosu nakon četvrtfinala 2015. godine. Ujedno i prvi poraz kralja zemljanih terena u polufinalu ovoga turnira, u njegovoj kući, na stadionu Philippe Chatrier.

Ono što se također mora posebno istaknuti, zbog ovoga sudara titana ukinut je policijski sat i to je objavljeno nakon završetka trećeg seta kad se očekivalo pražnjenje tribina. Gledateljima je dopušteno da ostanu na stadionu i nakon 23 sata. Skandiralo se „Merci, Macron“ nakon što je ukinuta nerazumna odluka, pet tisuća gledatelja je bilo u deliriju.

Tenis kakav se vidio u petak navečer je jednostavno neopisiv, tenis u kojemu je 34-godišnji Srbin konačno nakon što je meč ušao u peti sat (4.13) slomio godinu dana starijeg Španjolca. Fizički ga je uništio, no prije toga je to morao napraviti igrom. Opisivati što se sve događalo i koji su sve bili ključni trenuci, nema smisla. Igralo se kao da je svaki poen najvažniji na svijetu. Ispada i da je bilo tako.

- Moja je privilegija bila igrati s Rafom, nevjerojatan meč, najveći i najbolji koji sam igrao ovdje u Parizu. Atmosfera je bila prekrasna, čudesna energija – rekao je Đoković. – Pobijediti Rafu u njegovoj kući je apsolutno najveći izazov, strašan pritisak, ne znam kako bih objasnio kako se osjećam.

Ako bi se uhvatili baš za jedan poen, onda je to spašena set-lopta na 5:6 u trećem setu, Đoković je savršeno skratio loptu i šokirao Nadala. Dva gema ranije Srbin je imao servis za vodstvo od 2:1 u setovima, tako da ne treba biti previše pametan i zaključiti kako bi se odrazilo na njega da je izgubio set. Istina, bilo je važno i oporaviti se od 0:5 na startu, da mu se ne ponovi lanjsko finale kad je u prva dva seta uhvatio samo jedan gem. Đoković je puno toga izdržao i nanio Nadalu tek treći poraz u Roland Garrosu, dva mu je on potpisao.

Možda je izgledalo da će se Nadal vratiti u četvrtom, poveo je 2:0, no vidjelo se da se jedva kreće i da je energetski strašno pao. Đoković je meč zaključio sa šest gemova u nizu za svoje 29. finale na Grand Slam turnirima, samo dva manje od rekordera Rogera Federera. Đoković će u nedjelju igrati protiv Stefanosa Tsitsipasa za 19. titulu na četiri najveća turnira, Nadal i Federer imaju po dvadeset. Igrat će i za to da postane jedini u Open eri, koji je četiri najveća turnira osvajao najmanje dvaput.

- Svaka mu čast. Pobijedio me u dobroj borbi, danas nije bio moj dan – rekao je Nadal. – Ostavio sam na terenu sve što sam imao, fizički i mentalno. Uvjeti su bili sporiji zbog večernjeg termina, ali ne tražim opravdanje. On se bolje adaptirao.

Polufinale: Đoković – Nadal 3:6, 6:3, 7:6(4), 6:2.

Linker
19. travanj 2024 13:51