PATRICK HAMILTON Afp
Prekrasne scene iz Melbournea

Novi Grand Slam naslov za Ivana Dodiga, Međugorac sa Slovakom osvojio Australian Open!

Suparnicima nisu pružili niti jednu break-loptu u meču, na svom servisu izgubili su svega pet poena
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 21. veljača 2021. 08:02

Hrvatski tenis od nedjelje je bogatiji za još jednu Grand Slam titulu. Zasluge za to idu Ivanu Dodigu koji je sa slovačkim partnerom Filipom Polašekom slavio u finalu Australian Opena protiv branitelja naslova Rajeeva Rama i Joeja Salisburyja.

Bilo je rezultatski vrlo glatkih 6:3, 6:4, ali neke statističke brojke još i više će pokazati baš dominaciju hrvatsko-slovačkog para u meču. Primjerice, suparnicima nisu pružili niti jednu break-loptu, dapače na svom su prvom servisu izgubili svega pet poena, odnosno osvojili sjajnih 85% poena, a ukupno ispustili 14 poena na početnom udarcu, za razliku od 29 Rama i Salisburyja.

image
PATRICK HAMILTON Afp

S tako čvrstim držanjem servisa, po jedan break u svakom od setova bio je dovoljan za sigurnu pobjedu.

Za Međugorca (36) je ovo druga Grand Slam titula u parovima, prva s Polašekom s kojim se upario od druge polovice 2018. Prethodnu je Dodig osvojio s Brazilcem Marcelom Melom, bilo je to u Roland Garrosu 2015. protiv braće Bryan u finalu. Ima Dodig i finale Wimbledona iz 2013. (Melo), ali i još čak pet finala u mješovitim parovima, od čega je u tri navrata i pobijedio u društvu Latishe Chan (Roland Garros 2018-19, Wimbledon 2019).

image
WILLIAM WEST Afp

Za 36-godišnjeg Polašeka je ovo, pak, bilo prvo Grand Slam finale i odmah je otišao do kraja. Nije loše za tenisača koji je zbog kroničnih problema s leđima u jednom trenutku prekinuo karijeru i onda je pet godina kasnije oživio uz Dodigovu pomoć...

image
WILLIAM WEST Afp

Za hrvatski tenis ovo je ukupno peti Grand Slam naslov u parovima, uz Dodiga dva ima i Mate Pavić te jedan Nikola Pilić. Kod tenisačica jedini je osvojila Mirjana Lučić.

image
WILLIAM WEST Afp

Dodig i Polašek su pobjednički trofej dobili iz ruku jednog od posljednjih velikana australskog tenisa Patricka Raftera, a za trijumf u Melbourne Parku zaradili su kao par 600.000 australskih dolara, što je oko 3,75 milijuna kuna.

AUSTRALIAN OPEN, muški parovi - finale

IVAN DODIG / Filip Polašek (HRV-Slk/9) - Rajeev Ram / Joe Salisbury (SAD-VB/5) 6-3, 6-4

Linker
07. ožujak 2021 19:08