Serena i Venus iz vremena kad su igrali finala na Grand Slam turnirima
 AFP
NEKE NOVE KLINKE

Novo doba ženskog tenisa bez sestara Williams! Serena i Venus su na čudesan način trajale desetljećima

Globalna pandemija donijela je i velike promjene među tenisačicama na Touru
Piše: Neven BertičevićObjavljeno: 10. listopad 2020. 17:01

​Kronavirus nije samo na dramatičan način zaustavio svjetski tenis, već je donio i velike promjene među tenisačicama. Naime, ono što je do jučer bilo gotovo normalna pojava, pogotovo se to odnosi na pobjede Serene Williams, danas više nije tako i više nikada neće biti tako.

​Iako je mlađa sestra Williams najavljena za nastup na prvom Grand Slam turniru u novoj sezoni, Australian Openu, čini se da će i ona, kao i njena godinu dana starija sestra Venus, biti samo prolaznice.

A dugo su i vrlo uspješno trajale. Naime, sestre su na čudesan način, a to će reći i oni koji ih ne vole previše, zaokružile velike karijere. Serena ipak nešto veću od starije sestre. Serena i Venus Williams su osvojile 30 pojedinačnih Grand Slam naslova - Serena 23, Venus 7 uključujući i pet Wimbledona, dok Serena još nije došla do 24. pojedinačnog naslova, kojim bi dostigla legendarnu, ali teniskim fanovima, ne pretjerano dragu Margaret Court, a bojim se da je vrijeme Amerikanke ipak prošlo. Jer statistika ponekad laže, ali ponekad i govori istinu, a istina o karijeri Serene Williams jest da je izgubila posljednja četiri finala na Grand Slam turnirima.

Nova garda je već došla

I tako, bez mogućnosti velike pogreške, novo doba koje je stiglo na vrata ženskog tenisa bit će doba bez Serene i Venus Williams. Previše se dogodilo promjena u svijetu ženskog tenisa da bi sve što se događa bilo slučajno. Prije svega tenisačica koja se apsolutno nametnula je mlada Japanka Naomi Osaka, koja je zapravo po svemu Amerikanka, a daleko slabije stoji s materinjim jezikom nego s tenisom. Osaka je osvojila tri Grand Slam turnira, dvaput je bila pobjednica US Opena, a jednom Australian Opena...

image
AFP

​Osaka, usput, nije jedina mlada tenisačica čije vrijeme dolazi, ili je već došlo. Uostalom, dovoljno je pogledati što se dogodilo u polufinalu Roland Garrosa, da bi prihvatili kako je novo doba već zahvatilo ženski tenis. Tako će veliko finale u Parizu igrati Sofia Kenin i Iga Swiatek koja sa 19 godina nezadrživo dolazi kao nasljednica umirovljene Agnieszke Radwanske.

Žal za Petrom Kvitovom

​Kenin je djevojka rođena u Moskvi, kasnije je s roditeljima došla u SAD, i činjenica da je već osvojila veliki naslov (Australian Open), reći će dovoljno o njenim mogućnostima.

Oni koji vole tenis žalit će za porazom Čehinje Petre Kvitove, koja je, siguran sam, bila sentimentalni favorit velikog broja teniskih fanova, u gradu u kojem se uvijek rado vraćala, iako nikada nije otišla dalje polufinala. ​No, dvostruka pobjednica Wimbledona je ostala u srcima mnogih kao osoba koja se grčevito borila i izborila za život prije tri godine, kada je u svom domu u Češkom imala iznenadni posjet provalnika, koji je očito zaključio da vlasnice nema doma i krenuo je u pljačkaški pohod.

​Kvitova se hrabro usprotivila nasilniku, pritom je doživjela nekoliko teških ozljeda nožem, i to, nastradala je lijeva ruka, koja je njeno oruđe za rad, ali se ipak hrabro borila i izborila, ne samo za taj napad, već i za povratak sportu kojeg toliko voli. I zato je mnogima žao da je Kvitova ostala bez finala i da je s 30 godina bliže kraju karijere nego najboljim danima.

Linker
19. travanj 2024 14:29