Jannik Sinner

 JAMIE SQUIRE Getty Images Via Afp
POBJEDNIK US OPENA

Od doping afere do nove krune: ‘Proteklo razdoblje mi nije bilo lako i zato ova titula ima posebno značenje‘

Prvi tenisač svijeta, Jannik Sinner, je nakon Australian Opena došao i do drugog Grand Slama u karijeri
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 09. rujan 2024. 22:42

Prije samo dva tjedna bilo je puno onih koji su bili uvjereni da će se Jannik Sinner (23) slomiti pod naletom kritika i neugodnih pitanja nakon dopinške afere koja je ugledala svjetlo dana u uvertiri ovogodišnjeg US Opena. No, zube su polomili njegovi najveći rivali Carlos Alcaraz i Novak Đoković, i to još u ranoj fazi turnira, a 23-godišnji Talijan je strpljivo gradio svoj put prema trijumfu. Amerikanac Taylor Fritz u nedjelju je imao podršku punih tribina na stadionu Arthur Ashe, ali nije mogao ništa protiv nadahnutog Sinnera koji je slavio sa 6:3, 6:4, 7:5 i došao do druge Grand Slam krune u karijeri.

- Ova titula ima posebno značenje za mene jer proteklo razdoblje moje karijere nije bilo lako. Istraga je bila i još uvijek jest u mojim mislima. Nije nestala, ali kada sam na terenu, pokušavam se nositi s time na najbolji mogući način. Sretan sam kako sam ovo izdržao i jako sam uzbuđen što imam ovaj trofej - istaknuo je Sinner nakon finala koje je trajalo dva sata i 16 minuta.

Tjedan dana prije početka US Opena, Sinner je objavio da je u travnju dvaput bio pozitivan na zabranjenu tvar klostebol. Uložio je tada žalbu na privremenu suspenziju i nastavio slobodno igrati, bez otkrivanja ikakvih informacija o svome slučaju. Tek kad je neovisni sud presudio da nije bio ni kriv ni nemaran zbog prisutnosti spomenute supstance u svom tijelu, javnost je doznala za priču. Jasno je da je uoči turnira bilo puno komentara u medijima o ovom slučaju, ali i rasprava među igračima, što javnih, što privatnih. Sinner se nakon svega razišao s fizioterapeutom i kondicijskim trenerom koji su označeni kao krivci koji su mu slučajno u organizam unijeli zabranjeno sredstvo, ali u zraku su ostala pitanja o tome tretiraju li teniska i antidopinška tijela prvog igrača svijeta drugačije od ostalih.

image

Taylor Fritz i Jannik Sinner

KENA BETANCUR Afp

Talijan je "preživio" sve te kritike, medijske napise, pitanja na konferencijama za novinare i komentare bivših i sadašnjih tenisača, te napustio New York s peharom u kovčegu. Priznao je da je osjećao veći pritisak u New Yorku nego kada je osvojio svoj premijerni Grand Slam naslov, u siječnju na Australian Openu.

- Ovdje je bilo teško jer mi okolnosti prije turnira nisu bile lake. Ali, osjećao sam da rastem iz meča u meč i da je razina mojeg samopouzdanja sve veća i veća.

Osim što je postao prvi Talijan s titulom na njujorškom Grand Slamu, Sinner je i tek četvrti tenisač koji je osvojio Australian Open i US Open u istoj godini otkako se oba turnira održavaju na tvrdoj podlozi (od 1988.). Prije njega su to po tri puta uspjeli napraviti Roger Federer i Novak Đoković, te 1988. Mats Wilander. Uspjelo mu je, međutim, nešto što čak ni Federer i Đoković nisu napravili, ali ni Rafael Nadal, Pete Sampras ili Andre Agassi. Prvi je, naime, tenisač u 47 godina koji je u istoj sezoni osvojio svoja prva dva Grand Slam naslova. Prije njega su to napravili samo Guillermo Vilas, koji je 1977. osvojio Roland Garros i US Open, te Jimmy Connors kao jedini koji je svoje prve tri Grand Slam titule osvojio u istoj godini - 1974. je trijumfirao na Australian Openu, Wimbledonu i US Openu.

- Puno je velikih pobjeda iza mene ove sezone, počevši s Australijom. Dobra igra tamo dala mi je samopouzdanje za nastavak godine. Rad nikad ne prestaje. Znam da još uvijek mogu poboljšati još nekoliko stvari, kao što smo vidjeli i u ovom finalu. Jedva čekam nastavak procesa.

Sinner ove sezone ima omjer 55-5, od toga 35-2 na tvrdoj podlozi. Osim dva Grand Slam naslova, osvojio je i Masters 1000 turnire u Miamiju i Cincinnatiju, a pobjedničke je pehare podizao i u Rotterdamu i Halleu.

- Volim tenis i naporno treniram za ovakve trenutke, ali postoji život i izvan terena. Želio bih ovu titulu posvetiti svojoj teti koja je teško bolesna. Ne znam koliko ću je još dugo imati u svom životu i drago mi je što ovakav trenutak mogu podijeliti s njom.

Prva je ovo godina od 2002. da nitko od "velike trojke" Federer - Nadal - Đoković nije osvojio Grand Slam naslov. No, opet nismo dobili neku veliku širinu, jer sve su između sebe podijelili Sinner i Carlos Alcaraz koji je slavio na Roland Garrosu i Wimbledonu. Također, prvi je ovo put od 1993. da su sve titule na "četiri najveća" osvojili igrači do 23 godine starosti.

- Lijepo je vidjeti neke nove šampione u našem sportu. Na sceni je nova generacija u kojoj se međusobno guramo i pokušavamo se učiniti boljima.

I bivši hrvatski teniski as Ivan Ljubičić složio se u analizi na Sky Sportu da smo ušli u eru koju bi trebali obilježiti Sinner i Alcaraz.

- Vidjet ćemo može li Đoković napraviti još problema ovoj dvojici šampiona, ali inače ne vidim tko bi mogao stati između Jannika i Carlosa. Čekamo Runea, pratimo može li Zverev napraviti iskorak. Amerikanci kucaju na vrata, ali ona su i dalje zatvorena. Ostali su iza: Medvedev igra dobro, ali ne može pobijediti Jannika i Carlosa. Idemo prema eri Alcaraza i Sinnera, ali znamo da se te situacije mogu brzo promijeniti. Đoković je prošle godine bio blizu osvajanja sva četiri Grand Slama, a ove godine nije osvojio nijedan. Tenis se brzo mijenja - poručio je Ljubičić.

Što se tiče Taylora Fritza (26), on je propustio priliku postati prvi Amerikanac s Grand Slam naslovom nakon trijumfa Andyja Roddicka na US Openu 2003.

- Znam da dugo čekamo titulu i jako mi je žao što mi to ovaj put nije pošlo za rukom. Nastavit ću raditi i nadam se da ću sljedeći put uspjeti - rekao je Fritz.

Sinnerove titule na ATP Touru (16)

GRAND SLAM (2)

Australian Open 2024.

US Open 2024.

MASTERS 1000 (3)

Toronto 2023.

Miami 2024.

Cincinnati 2024.

ATP 500 (5)

Washington 2021.

Peking 2023.

Beč 2023.

Rotterdam 2024.

Halle 2024.

ATP 250 (6)

Sofija 2020.

Melbourne 2021.

Sofija 2021.

Antwerpen 2021.

UMAG 2022.

Montpellier 2023.

Osvajači US Opena u 21. stoljeću

2000. Marat Safin (Rus)

2001. Lleyton Hewitt (Aus)

2002. Pete Sampras (SAD)

2003. Andy Roddick (SAD)

2004. Roger Federer (Švi)

2005. Roger Federer (Švi)

2006. Roger Federer (Švi)

2007. Roger Federer (Švi)

2008. Roger Federer (Švi)

2009. Juan Martin del Potro (Arg)

2010. Rafael Nadal (Špa)

2011. Novak Đoković (Srb)

2012. Andy Murray (VB)

2013. Rafael Nadal (Špa)

2014. MARIN ČILIĆ (Hrv)

2015. Novak Đoković (Srb)

2016. Stan Wawrinka (Švi)

2017. Rafael Nadal (Špa)

2018. Novak Đoković (Srb)

2019. Rafael Nadal (Špa)

2020. Dominic Thiem (Aut)

2021. Danil Medvedjev (Rus)

2022. Carlos Alcaraz (Špa)

2023. Novak Đoković (Srb)

2024. Jannik Sinner (Ita)

Linker
09. rujan 2024 22:43