TIZIANA FABI Afp
‘SVI SMO POGOĐENI‘

Ogorčeni Đoković o nezapamćenom potezu: ‘Uzeli su mi priliku da branim 4000 bodova, ovo je čudna situacija‘

‘To je iznimno osjetljiva tema i sve što odlučite stvorit će, na žalost, puno sukoba‘
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 24. svibanj 2022. 09:00

Vjerojatno nikad u povijesti se usred Roland Garrosa nije toliko pričalo o - Wimbledonu. Razlog je poznat - odluka najvećeg svjetskog turnira da zabrani nastup ruskim i bjeloruskim tenisačicama i tenisačima, pa onda oštar odgovor ATP-a i WTA-a koji ove godine neće dodjeljivati bodove za treći Grand Slam turnir sezone. Naravno da ni prvi reket svijeta Novak Đoković nije mogao izbjeći ovu temu nakon rutinske startne pobjede protiv Yoshihita Nishioke na pariškoj zemlji.

Srpski tenisač je otkrio da nema namjeru bojkotirati Wimbledon, ali je jasno dao do znanja koliko je ogorčen zbog činjenice da je ove godine ostao bez prilike braniti čak 4000 bodova. Na početku sezone je, podsjetimo, potjeran iz Melbournea zbog sage oko koronavirusa i cijepljenja, te nije mogao braniti naslov na Australian Openu, a nakon Wimbledona će ostati i bez 2000 bodova za lanjski naslov na londonskoj travi, što će ga vjerojatno srušiti i s prvog mjesta svjetske ljestvice.

- Na osobnoj razini, činjenica da sam ostao bez prilike braniti svojih 4000 bodova, jako je negativno utjecala na mene - istaknuo je Đoković.

Odmah je, međutim, dodao i kako je u potpunosti na strani ATP-a, odnosno kako odgovornost za aktualnu situaciji snose organizatori Wimbledona.

- Razgovarao sam s upravom i predsjednikom ATP-a, kao i nekim od članova Vijeća igrača. Kolektivno gledano, drago mi je da su se igrači ujedinili s ATP-om i da smo pokazali Grand Slamu da kada se dogodi pogreška, a Wimbledon ju je definitivno napravio, onda će biti i posljedica. Podržavam igrače, podržavam ujedinjenje, uvijek je bilo i uvijek će biti tako. A sada je na Wimbledonu ili Britanskom teniskom savezu, da donese odluku.

image
TIZIANA FABI Afp

Još jednom se Đoković osvrnuo na taj potez All England Cluba da spusti rampu Rusima i Bjelorusima. Iako se govorilo da su čelnici Wimbledona bili pod pritiskom britanske vlade, najbolji svjetski tenisač ima drugačije informacije.

- Prije nekoliko dana sam saznao da postoji dokument preporuke britanske vlade prema All England Clubu u kojem je ponuđeno nekoliko opcija. Na stolu, dakle, nije bila samo jedna. Nisu o tome razgovarali ni s kim iz ATP-a, ni s kim od igrača ili, u krajnjem slučaju, s ruskim i bjeloruskim igračima, da bi pokušali pronaći zajednički jezik. Stoga mislim da su donijeli pogrešnu odluku.

Novak ističe da je ova situacija, u kojoj je zabranjen nastup igračima poput Danila Medvedjeva, Andreja Rubljova ili Arine Sabalenke, vrlo jedinstvena i čudna situacija, te da ju je dodatno pogoršao nedostatak komunikacije iz Wimbledona.

- To je iznimno osjetljiva tema i sve što odlučite stvorit će, na žalost, puno sukoba i razdvajanja umjesto ujedinjenja. Čuo sam, na primjer, da je bilo nekih preporuka iz WTA-a i ATP-a da igračice i igrači iz Ukrajine, Rusije i Bjelorusije odigraju zajedno ekshibicijski događaj tijekom Grand Slama ili da igraju zajedno mješovite parove, a novčana nagrada bi išla žrtvama u Ukrajini. Bilo je različitih ideja, ali iz Wimbledona, na žalost, nikad nije bilo komunikacije. Mislim da je to jednostavno pogrešno.

Dotaknuo se još jednom i odluke o izostanku bodova na ovogodišnjem Wimbledonu.

- Ne znam je li postojalo bolje rješenje, ali ovime smo svi pogođeni. Posebno mi koji smo bili dobri prošle godine i sada ne samo da nećemo imati priliku zaraditi bodove, nego ih ne možemo ni braniti. Ponavljam, to je vrlo jedinstvena i čudna situacija.

Četverostruka osvajačica Grand Slam naslova Naomi Osaka već je poručila kako vjerojatno neće igrati na Wimbledonu jer je bez bodova to ekshibicijski turnir, ali Đoković ne razmatra takvu mogućnost.

- Grand Slam je još uvijek Grand Slam. Wimbledon je za mene uvijek bio turnir iz snova kad sam bio dijete. Ne gledam na to kroz prizmu bodova ili novčane nagrade. Za mene je to nešto drugo. Ali opet, moraju postojati neki standardi ili kriteriji, neko poštovanje, međusobno poštovanje. Naravno, bit će igrača na koje će sve ovo negativnije utjecati i koji će se više žaliti. Teško je reći što je ispravno, a što nije. Ovo je jedna od takvih odluka u kojoj će uvijek biti onih koji će više patiti. Ali, rekao bih da su u ovoj situaciji svi na gubitku.

Linker
24. travanj 2024 19:10