Bernarda i Valter Pera
 INSTAGRAM
SJAJNA TENISAČICA

Otac najveće senzacije Australian Opena za SN: ‘Duša me boli jer mi kći ne igra za Hrvatsku!‘

‘Igranje pod hrvatskom zastavom? Nikad nismo odbacili tu mogućnost i stalno se lomimo oko toga‘
Piše: Dražen ŽuraObjavljeno: 09. veljača 2021. 15:18

Snažno je teniskim krugovima u Zadru odjeknula vijest kako je njihova sugrađanka, tenisačica Bernarda Pera u 1. kolu Australian Opena zaustavila njemačku igračicu Angelique Kerber, pobjednicu Grand Slam turnira u Melbourneu iz 2016, ali i Wimbledona (2018.) i US Opena (2016.) te tenisačicu koja je 34 tjedna provela na svjetskom broj 1.

Njezin otac Valter Pera, kaže, netremice je gledao svaki Bernardin potez i još jednom dobio potvrdu o velikim mogućnostima svoje kćerke.

image
ROB PRANGE Dppi Via Afp

Ovo nije prvo iznenađenje

- Ne pretjerujem, ona može dobiti svakoga u Top 15, čini mi se kao da protiv boljih igračica igra na najvišoj razini. Uostalom, dovoljno je istaknuti kako je u jednoj prigodi umalo “skinula” Serenu Williams. I ne mogu nabrojiti koliko je priredila iznenađenja, tako da za mene pobjeda protiv sjajne Kerber nije prevelika senzacija. Neka ovako nastavi - zaključio je Valter koji se na prvu meč-loptu dotaknuo činjenice da Bernarda igra pod zastavom SAD-a.

- To je jednostavno bilo pitanje hoće li se ona nastaviti baviti tenisom ili će reket “baciti u kut”. Zašto? Jednostavno smo bili stjerani uz zid, nismo mogli financijski pratiti sve što profesionalni svijet traži. Ako kažem kako sam u biti potrošio sav novac kojeg sam imao, prodao i jednu nekretninu, konkretno kafić, onda svi koji su u tenisu znaju o čemu govorim - kazao je Pera kojeg “duša boli”, jer mu kćer ne igra za Hrvatsku.

Poziv Patricka McEnroea

- Nerado se vraćam na tu temu jer su nam u Hrvatskom teniskom savezu, onda i u Gradu Zadru obećavali “brda i doline”, međutim, svaki put kada bismo došli tražiti nekakvu minimalnu pomoć pronašla bi se izlika. Ili, jednom su nam prigodom u HTS-u, kada je Bernarda imala 17 godina, rekli kako žele pomladiti reprezentaciju, da bi ubrzo pozvali tenisačicu koja je napunila 33 godine. Bernarda nije imala mjesta iako je igrala u svim reprezentativnim razredima osim seniorskom. Nikad nije dobila prigodu, niti smo mi ikad tvrdili kako je ona ispred bilo koga. Uostalom, rang lista je uvijek najbolji pokazatelj, ali uvijek postoji prostor za uskočiti, nažalost, ona nije bila te sreće ili je još bolje kazati: ako nisi u njihovom kolu, mislim na HTS, ne možeš proći - mirno će Valter, kojem je laknulo nakon što su uspjeli postići dogovor s Amerikancima.

- Neka nitko ne misli kako se samo tako može upasti u program kojeg su osmislili u SAD-u. Istina, Bernardi je išlo u prilog što je po rođenju dobila dvojno državljanstvo, međutim, ni to ne bi puno vrijedilo da je nisu vidjeli kako igra. Nije dugo trebalo i Patrick McEnroe pozvao ju je u njihov Nacionalni kamp u kojem su uvjeti od kojih boli glava. Nadalje, prihvatili su plaćanje njezinog osobnog trenera, što je u biti najskuplja stavka u profesionalnom tenisu. Ma dovoljno je kazati kako vode brigu o svemu, na njoj je samo da igra - kazao je Pera i ponudio jedan detalj oko mogućeg Bernardinog povratka pod hrvatsku zastavu.

- Nikad nismo, odnosno Bernarda nije odbacila takvu mogućnost i stalno se oboje lomimo oko toga, međutim, nemamo nikakvo jamstvo da će ono što se usmeno obećava biti i ostvareno. Jer tko bi odbacio ono što ima u Americi za riječi “Mi ćemo pokušati” - zaključio je Pera.

U SAD od 16. godine

Inače, danas 26-godišnja Bernarda je 66. na WTA listi, a najbolji renking joj je 59. mjesto iz ožujka prošle godine. U SAD je otišla sa 16 godina, a njihovo je državljanstvo imala jer je otac živio i radio u New Jerseyju od 1978. do 1990., objasnila je svoj teniski put Bernarda prije pola godine u intervjuu za SN.

- Dok doma nisam imala ni dvoranu, ni prave terene, u SAD-u sam dobila mogućnost ići na turnire uz podršku Američkog saveza.

Kerber: Karantena mi je naštetila

Pera je protiv Angie Kerber izgubila samo osam poena u cijelom prvom setu te u jednom trenutku vodila 6:0, 3:0. Njemica se tada “pokrenula”, ali nedovoljno za išta više osim ublaživanja poraza (6:0, 6:4).

Kerber se inače nakon meča požalila da joj je naštetila 14-dnevna karantena, koju je morala odraditi u hotelskoj sobi po dolasku u Melbourne, budući da je bila u zrakoplovu u kojoj je bilo putnika zaraženih Covidom-19.

- Nisam namjeravala biti dva tjedna u hotelu bez da udarim tenisku lopticu. Da sam znala da bi se to moglo dogoditi, dvaput bih promislila hoću li doći ovdje - rekla je Kerber. (ij)

Linker
29. travanj 2024 16:53