SEBASTIEN BOZON Afp
OKRŠAJ U TENISKOM HRAMU

Petra Martić danas ide po senzaciju protiv najbolje na svijetu. Jedna stvar joj ide na ruku

Na središnjem terenu Wimbledona (drugi meč nakon 14.30) Hrvatica će odmjeriti snage s Igom Świątek
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 07. srpanj 2023. 11:42

Prvi puta u karijeri Petra Martić povezala je dva uzastopna Wimbledona u kojima je došla do najmanje 3. kola. Hrvatska tenisačica prošle je godine otišla i korak dalje, do osmine finala, čime je izjednačila svoj najbolji rezultat u All England Clubu iz 2017. i 2019. Da bi sada, pak, prvi put u karijeri povezala dva Wimbledona s osminom finala, 32-godišnja Dućanka morat će pobijediti - najbolju na svijetu. I to na glavnom terenu Wimbledona, na “Centru”.

Petra Martić (WTA 29) će, dakle, protiv Ige Swiatek igrati drugi meč nakon 14.30 na najposebnijem teniskom stadionu na planeti, a sve zahvaljujući preokretu u dvoboju drugog kola protiv Francuskinje Diane Parry (WTA 96).

Napokon gurnula nogu naprijed

Naša je tenisačica, naime, izgubila prvi set, a u drugom kod 3:3 dva puta bila na poen da padne u break zaostatka, no nekih 50-ak minuta kasnije Petra je bila ta koja je slavila pobjedu i ostanak u turniru. Jer nakon što je spasila spomenute dvije break-lopte, odmah je u sljedećem gemu Martić okrenula priču i ona bila ta koja uspjela napraviti break s kojim je napokon prvi put u meču gurnula nogu naprijed, četvrtu priliku za break (prve tri je propustila u prvom setu u tri različita gema) napokon pretvorila u oduzeti servis suparnice i prvi put došla u vodstvo.

image

Petra Martić

SEBASTIEN BOZON Afp

I poslije toga se više nije okrenula. Odmah je u prvom gemu treće dionice zaprijetila Francuskinji, ali morala je pričekati sljedeći servis Parry da potvrdi bolju igru na reternu, na kojem je osvojila gotovo 40% poena (37 od 96). Povela je Petra 2:1, “potvrdila” break u sljedećoj igri, iako je bila suočena s dvije break-lopte te onda u devetom gemu još jednom “stisnula” Parry na početnom udarcu i s velikim osmijehom na licu zaključila priču protiv 12 godina mlađe suparnice.

Iskustvo je ipak došlo na naplatu, jer iako joj je Francuskinja bila nepoznanica, budući da nikada prije nisu igrale međusobno, Petra je znala naći put do pobjede unatoč početnom “traženju”.

image

Iga Swiatek

GLYN KIRK Afp

Sa Swiatek neće imati takvih dilema jer iz neposrednog iskustva dobro zna što može očekivati od tenisačice koja broj 1 na svijetu drži neprestano već 15 mjeseci. Igrale su, naime, dva puta jedna protiv druge, a četverostruka Grand Slam pobjednica (Roland Garros 2020, 2022, 2023, US Open 2022) završetak je oba dvoboja dočekala kao pobjednica. I to na impresivan način - u Indian Wellsu 2021. bilo je 6:1, 6:3, a i ove godine u Madridu 6:0, 6:3 za Igu.

Poljakinja je, k tome, u svoja prva dva nastupa u Wimbledonu ove godine bila vrlo uvjerljiva. Protiv Lin Zhu i Sare Sorribes Tormo zajedno je izgubila samo šest gemova.

Iga je na travi ranjiva

Međutim, koliko god dominirala ženskim tenisom u posljednjem razdoblju, Swiatek je na travi još uvijek itekako ranjiva. U Wimbledonu je u prethodna tri nastupa samo jednom došla do osmine finale (2021), odnosno u All England Clubu ima ukupan omjer pobjeda i poraza 5-5. Petra je, ako ništa drugo u tome uspješnija s omjerom 16-10.

Inače, prošle smo godine također imali Hrvaticu protiv Ige Swiatek na glavnom terenu Wimbledona, bilo je to u 1. kolu i bila je to Jana Fett, koja se izborila za glavni turnir kroz kvalifikacije. Poljakinja je protiv Križevčanke upisala rutinsku pobjedu, međutim, protiv Petre Martić trebao bi je čekati ipak teži posao. Jer Dućanka je kud i kamo iskusnija, ali i opasnija igračica na travi, s puno više taktičkih oružja u svom arsenalu udaraca.

Swiatek je i lani u Wimbledonu izgubila upravo u 3. kolu, od francuske veteranke Alize Cornet. Petra Martić potrudit će se još jednom na sličan način šokirati prvu na svijetu...

Linker
20. svibanj 2024 18:38