Bianca Andreescu

 VINCE CALIGIURI Afp
VELIKI POVRATAK

Pobijedila je Serenu, postala svjetska senzacija pa nestala: ‘Željela sam odustati, mrzila sam samu sebe...‘

‘Iskreno, željela sam odustati od sporta. Bilo je jako loše. Privilegirana sam što imam novu priliku...‘
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 22. travanj 2022. 06:21

Bianca Andreescu 2019. je bila jedna od najvećih sportskih senzacija godine, tenisačica iz Kanade je u debiju na US Openu sa samo 19 godina otišla do kraja. U finalu je pobijedila Serenu Williams i postala prva Kanađanka s Grand Slam naslovom u singlu. No, za djevojku rumunjskog porijekla sve je otada krenulo nizbrdo.

U toj 2019. je odigrala još samo dva turnira, a onda je zbog ozljede koljena nije bilo tijekom cijele sljedeće sezone. Lanjski Australian Open bio joj je prvi turnir nakon 15 mjeseci stanke, ali taman kad se činilo da se polako vraća prema vrhu, zarazila se koronavirusom koji ju je potpuno izbacio iz forme. Nova ozljeda izbacila ju je s terena u prva tri i pol mjeseca ove sezone, a turnirima se vratila ovaj tjedan u Stuttgartu. Nakon pobjede protiv Jule Niemeier u prvom kolu, otvorila je dušu pred novinarima i priznala da je bila u takvom psihičkom stanju da je razmišljala o odlasku iz tenisa.

image

Bianca Andreescu

PAUL CROCK Afp

- Nisam više uživala na terenu, previše sam se identificirala sa sportom. Zvuči pomalo dramatično, ali mrzila sam se kad sam gubila, a voljela sam se kad sam pobjeđivala - započela je svoju ispovijest 21-godišnja Kanađanka.

- Bilo je puno dana kad se nisam osjećala kao ja. Osjećala sam se kao da nosim cijeli svijet na svojim ramenima. Nisam se mogla odvojiti od svega što se događalo izvan terena, osjećala sam kolektivnu tugu i nemir oko sebe i to je uzelo danak.

Andreescu je u međuvremenu s četvrtog pala na 121. mjesto na svijetu.

- Iskreno, željela sam odustati od sporta. Bilo je jako loše. Privilegirana sam što imam novu priliku i što radim sve ovo i danas sam zahvalna više nego ikad. Ne želim da ljudi misle "ponašaš se kao mala beba, daj zašuti". Jednostavno mi se nakupilo svega u zadnje dvije i pol godine i nisam se više mogla nositi s tim.

Linker
18. travanj 2024 09:22