Jannik Sinner 

 ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp
UVJERLJIV PROLAZ

Pobjednički povratak Sinnera, Šwiatek lako do drugog kola Roland Garrosa

‘Ovo je poseban turnir za mene. Fizički još nisam 100 posto spreman‘, rekao je Sinner
Piše: HinaObjavljeno: 27. svibanj 2024. 15:58

Drugi tenisač svijeta, Talijan Jannik Sinner, uvjerljivom pobjedom 6-3, 6-3, 6-4 protiv Amerikanca Christophera Eubanksa izborio je plasman u drugo kolo Roland Garrosa i vratio se u akciju nakon trotjednog izbivanja zbog ozljede kuka.

Sinner je zbog toga morao otkazati nastup na domaćem Masters 1000 turniru u Rimu, a strahovalo se i hoće li imati dovoljno vremena za oporavak uoči drugog Grand Slam turnira u sezoni. No, svojim nastupom u prvom kolu na pariškoj crvenoj zemlji odagnao je sve sumnje.

"Kuk je dobro. Sa svojom ekipom sam naporno radio kako bih bio na terenu što je prije moguće. Sretan sam što sam ponovno na terenu i jako sretan što sam opet ovdje. Ovo je poseban turnir za mene. Fizički još nisam 100 posto spreman. Trudim se napredovati svakoga dana i doista sam zadovoljan svojim današnjim nastupom, a vidjet ćemo što slijedi", izjavio je aktualni pobjednik Australian Opena nakon dvoboja s Eubanksom.

Čeka ga dan odmora, a onda dvoboj protiv francuskog veterana, 37-godišnjeg Richarda Gasqueta, koji je u nedjelju u prvom kolu pobijedio jedinog hrvatskog predstavnika Bornu Ćorića u tri seta. Bit će to dvoboj generacija, jer je Gasquet prvi put zaigrao na Roland Garrosu, kad Sinner još nije bio proslavio ni prvi rođendan.

S obzirom na to da je prije godinu dana zaustavljen u 2. kolu French Opena, a da Novak Đoković brani 2000 bodova za prošlogodišnji naslov u Parizu, 22-godišnji Talijan je u ovom trenutku na putu da se popne na vrh pojedinačne ATP ljestvice i postane prvi talijanski igrač koji se domogao svjetskog trona.

Đoković mora doći najmanje do finala, kako bi imao priliku ostati na tronu i nakon Pariza, a ako će mu u tom finalu suparnik biti Sinner, onda će to biti dvoboj za Kup mušketira i za broj 1 na ATP ljestvici.

"Naravno da sam sretan onime što sam postigao u posljednjim mjesecima, ove godine, ali cilj je uvijek napredovati svakoga dana. Dosita uživam u igranju tenisa i jako sam sretan što sam ovdje", poručio je Sinner čija je popularnost među zaljubljenicima u tenis sve izraženija.

S plasmanom u drugo kolo problema nije imala ni prva tenisačica svijeta i braniteljica naslova, Poljakinja Iga Šwiatek. Za 61 minutu je svladala Francuskinju Leoliju Jeanjean sa 6-1, 6-2.

Bila je to 13. uzastopna pobjeda prve tenisačice svijeta koja je u Pariz došla kao pobjednica WTA 1000 turnira u Madridu i Rimu, na kojima je u 12 mečeva izgubila svega dva seta. Nekadašnja wimbledonska pobjednica, umirovljena francuska tenisačica Marion Bartoli, koja je intervjuirala Šwiatek na terenu nakon uvjerljive pobjede, nazvala je Poljakinju "kraljicom zemlje", usporedivši ju s Rafaelom Nadalom koji je već nestrpljivo čekao na svoj, možda i posljednji pariški nastup.

"Lijepo je to čuti, ali daleko sam ja još od Rafe. Istina je da mi je zemlja najdraža podloga", odgovorila je Šwiatek koja će u drugom kolu, u obračunu višestrukih osvajačica Grand Slam trofeja, igrati protiv Japanke Naomi Osake.

Linker
26. lipanj 2024 04:04