Austin Krajicek treći je različiti partner, uz isto toliko partnerica u miksu, s kojim je Ivan Dodig igrao finale Grand Slam turnira

 AFP
HRVATI ZASLUŽILI PLJESAK

Poruka za one razočarane: Vjerovali ili ne, nije ni tragedija ni sramota izgubiti u polufinalu ili finalu

Ovogodišnji Roland Garros hrvatski tenis pamtit će po dobrim stvarima
Piše: Neven BertičevićObjavljeno: 06. lipanj 2022. 16:39

Nakon što je Marin Čilić u petak poražen u polufinalu Roland Garrosa očekivanja i priželjkivanja teniskih fanova, pa donekle i svih sportskih, preselila su se na igru parova jer tamo su u finalu bili Ivan Dodig i njegov partner, Amerikanac Austin Krajicek. Naravno, sve je bilo pripremljeno za slavlje, a i brojne ekipe raznih televizijskih kuća su već i dan ranije krenule prema Međugorju.

Na kraju, bio je to još jedan nesretan dan jer Dodig i Krajicek su poraženi od Marcela Arevala iz Salvadora i Nizozemca Jean-Juliena Rojera u dramatičnom dvoboju u kojem su propustili tri meč lopte i tako omogućili da Centralna Amerika dobije prvog Grand Slam pobjednika u povijesti, a da Rojer s 40 godina i 9 mjeseci postane najstariji pobjednik u parovima.

Očekivanja su bila velika

Nažalost, tri forhend reterna Dodiga nisu sjela na pravo mjesto i tako su nakon serije pobjeda, a Dodig i Krajicek su uoči Roland Garrosa osvojili i turnir u Lyonu, posrnuli u finalu turnira kojeg je Dodig već osvojio s Brazilcem Marcelom Melom prije sedam godina.

Očekivanja su bila velika jer na putu do završnog susreta Dodig i Krajicek su pobijedili osme, prve i četvrte nositelje, a daleko najdramatičniji dvoboj bio je polufinalni protiv Španjolca Marcela Granollersa i Argentinca Horacija Zeballosa u kojem su naš tenisač i Amerikanac spasili pet meč-lopti.

Tenis je takav sport, pogotovo u parovima. Danas spasiš, sutra propustiš ili obrnuto. Ono što je pomalo čudno u cijeloj priči, a to na nesreću nije samo naš specijalitet, kad prvi put napraviš neki izrazito veliki rezultat, a to je osvajanje ili medalje ili velikog naslova, sve ostalo je jedno vrijeme u redu, ali onda postane previše obično. I “samo finale” ili “samo polufinale” više se ne cijene onoliko koliko bi se trebala cijeniti.

Ivan Dodig je tenisač koji je sebe ostvario prije svega u igri parova iako pamti i jednu veliku pobjedu negdje u Kanadi nad slavnim Rafaelom Nadalom. No, u parovima je bio toliko dobar da ću se uvijek sjetiti opaske Marija Ančića, koji je jednom zaključio da je naš najbolji igrač u parovima upravo Ivan Dodig, a kroz sve ove godine konkurencija je bila velika.

Osvojio sve što se može

I tako, drugi slavni Međugorac i kao što ekipa i novinari vole reći, kum Marina Čilića, nije stigao do sedmog Gran Slam naslova u parovima i mješovitim parovima. Nakon što je bio pobjednik Australian Opena i Roland Garrosa, izmaknuo mu je treći naslov u muškim parovima. Ukupno, Dodig je 17 puta bio pobjednik u parovima u karijeri, a još 22 puta je bio finalist i osvojio je gotovo sve što se moglo osvojiti, a opet kad se ovakve stvari dogode shvatiš da narod voli samo pobjednike. Što naravno nije ni realno ni dobro, ali je tako.

Hrvatska je imala još sjajnih rezultata ove godine u Roland Garrosu, ali uvijek je dovoljno onih koji su ostali razočarani nakon što su Marin Čilić i Ivan Dodig izgubili svoje utakmice. Za sve takve, kao višegodišnji, između ostaloga i teniski novinar, mogu izreći samo jednu poruku...

Vjerovali ili ne, nije ni tragedija ni sramota izgubiti u polufinalu ili finalu.

Linker
01. listopad 2023 01:39