ADRIAN DENNIS Afp
UTRKA ZA G.O.A.T.-a

Posljednja slamka spasa za Novaka, a Nadal može trubiti koliko hoće da ga trijumf u Wimbledonu ‘ne zanima‘

Iz sjene vrebaju Berrettini, Hurkacz, Marin Čilić, nešto će se pitati i mladog Carlosa Alcaraza...
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 27. lipanj 2022. 06:08

Novak Đoković danas će krenuti u posljednji juriš na barem jednu Grand Slam titulu u 2022. godini. Jer nakon fijaska u Australiji početkom godine, pa ispadanja u četvrtfinalu Roland Garrosa (Nadal), a znajući da, kako sada stvari stoje, neće uopće moći igrati na US Openu u rujnu - jer američke vlasti još uvijek ne dopuštaju ulazak stranim državljanima bez potvrde da su cijepljeni - Wimbledon mu ostaje "posljednja slamka spasa".

- To mi je posebna motivacija da ovdje budem najbolji - osvrnuo se Đoković na opisanu situaciju.

U ovu kalendarsku godinu Đoković, Rafael Nadal i Roger Federer ušli su poravnati po broju Grand Slam trofeja, svaki po 20. Švicarac, koji je vukao ozljedu još iz prošle godine, prvi je ispao iz slike, ne samo za 2022., već možda i zauvijek, a Đokovićeve probleme s australskim viznim režimom iskoristio je Nadal. Prvo u Australiji, a onda u svom dnevnom boravku, Roland Garrosu, još malo odmaknuo dvojici rivala s 22. osvojenim Grand Slamom.

image

Rafael Nadal

GLYN KIRK Afp

Takav odnos snaga u borbi za laskavi epitet najvećeg svih vremena prije šest mjeseci teško je mogao tko predvidjeti, jer Đoković je kod velike većine bio "prvi pick" da će, kada jednoga dana Veliki trojac zaključi karijere i podvuče se crta pod njihove uspjehe, on biti na vrhu te piramide. Međutim, 2022. mogla bi značajno kompromitirati takav ishod, osim ako u Wimbledonu ne vrati nešto nade.

- Nadam se da bih mogao odigrati jako dobar turnir, kakva su mi bila i posljednja tri ovdje - rekao je Srbin.

A posljednja tri je osvojio, 2018, 2019. i 2021. godine. Kao i one 2015., 2014. i 2011.

image

Novak Đoković i Rafael Nadal

NIC BOTHMA Afp

Nadal je Wimbledon, pak, osvajao "samo" dva puta i to 2008. i 2010., a glavno pitanje uoči ovogodišnjeg izdanja jest - hoće li i koliko izdržati njegovo stopalo? Nakon Roland Garrosa sve je izgledalo prilično dramatično, ali eto njega tri tjedna kasnije opet na terenima, spreman za nove borbe. I ne bez razloga jer Španjolac je prvi puta u karijeri, dakle od 2005. kada je počeo osvajati najveće trofeje, u prilici osvojiti kalendarski Grand Slam. Nikada prije nije povezao Australian Open i RG pa, koliko god "trubio" da ga to ne interesira i da "igra iz strasti i ljubavi prema tenisu", nema sumnje da mu potencijalni trijumf u All England Clubu golica maštu o pothvatu kakav svijet tenisa nije vidio više od pola stoljeća, od Roda Lavera 1969.

image

Hubert Hurkacz

CARMEN JASPERSEN Afp

No, tu je i ostalih 126 tenisača u ždrijebu koji će se potruditi Australčevo naslijeđe ostaviti još neko vrijeme netaknutim. Prvi među njima je Matteo Berrettini, koji je na kladiteljskim listama drugi favorit, iza Đokovića, a ispred Nadala. Talijan je lani igrao finale, a sada u London stiže s nizom od 9-0 na travi i dva osvojena turnira (Stuttgart, Queen's). Ukupno ima 20-1 na travi u posljednje dvije sezone, izgubio je samo finale Wimbledona od Đokovića.

Iz sjene vrebaju Hubert Hurkacz (lani polufinalist, osvajač Hallea od prije tjedan dana), naš Marin Čilić (finalist Wimbledona 2017. i s puno samopouzdanja nakon nedavnog polufinala Roland Garrosa), dok kod Carlosa Alcaraza, bez obzira na enorman talent, još stoji određeni upitnik kada je u pitanju igra na travi.

image

Marin Čilić

ADRIAN DENNIS Afp

Nema prva dva tenisača svijeta, Danila Medvedjeva i Alexa Zvereva. Drugi je ozlijeđen, a prvi ne smije igrati jer su tako odlučile britanske vlasti aktom o zabrani nastupa ruskim (Medvedjev, Rubljov, Kasatkina...) i bjeloruskim (Sabalenka, Azarenka...) tenisačicama i tenisačima, zbog agresije na Ukrajinu. ATP i WTA su na takvu odluku odgovorili da se na Wimbledonu neće dijeliti bodovi za rang-liste. No, u Wimbledon se ne dolazi radi bodova, već prestiža, a osvajanje najvećeg turnira na svijetu ionako ima veću vrijednost nego li 2000 bodova. A tu je i ta "sitna stvarčica" zvana nagradni fond, koji je, eto, ove godine s više od 40 milijuna funti najveći u povijesti turnira. Zato nitko neće propustiti Wimbledon radi bodova...

Linker
22. travanj 2024 05:42