Andy Murray i Kim Sears

 BERETTA/SIMS/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Beretta/sims/shutterstock Editorial/profimedia
PAMETNE INVESTICIJE

Poslovno carstvo slavnog tenisača: Dvostruki pobjednik Wimbledona otvorio biznis i zarađuje milijune

Britanski tenisač tijekom godina aktivne igračke karijere imao je brojne pametne investicije
Piše: SNObjavljeno: 08. srpanj 2023. 07:11

Njegova zarada s teniskih turnira procjenjuje se na nekih 50 milijuna funti, ali izvan terena britanski teniski veteran Andy Murray (36) zarađuje puno više. Njegovo bogastvo procjenjuje se na nekih 130 milijuna funti, a uključuje luksuznu zbirku superautomobila te različite poslove, te luksuzni hotel u Škotskoj.

Prema zaradama od teniskih turnira više od Murrayja u povijesti zaradili su samo Novak Đoković, Rafael Nadal i Roger Federer, a Murrayjeva financijski najprofitabilnija godina bila je 2016. kada je zaradio 12.8 milijuna funti u sezoni u kojoj je osvojio devet titula. Samo od naslova na Wimbledonu te je godine zaradio 2 milijuna funti. Murray je milijune zaradio od sponzorskih ugovora. Tako je tijekom godina bio zaštitno lice Adidasa, Castorea, a lansirao je i liniju vlastite sportske odjeće AMC od recikliranih materijala u kojoj i sam nastupa. Tijekom godina je surađivao s kompanijama kao što su Head, Rado i Standard Life, a 2016. godine njegov ugovor s Jaguarom donio mu je 1.5 milijuna funti godišnje.

Murray je 2013. godine postao prvi britanski tenisač koji je osvojio Wimbledon nakon 77 godina, a ubrzo potom pokrenuo je sportsku marketinšku agenciju pod imenom ‘77 Management‘. Njena je vrijednost prije dvije godine procijenjena na 22.6 milijuna funti. Iste je godine škotski tenisač kupio i luksuzni Cromlix House Hotel u Perthshireu u Škotskoj, u blizini njegovog doma u Dunblaneu, za 1.8 milijuna funti. Upravo u tom hotelu Murry se vjenčao s izabranicom svog srca Kim, kao i njegov stariji brat Jamie.

Uložio je 6 milijuna funti u renovaciju, te je hotel dobio petu zvjezdicu i epitet ‘najluskuznijeg hotela u Škotskoj.

A u svojoj kolekciji luksuznih automobila Murray, između ostaloga, ima Ferrari 430, Aston Martin DB9, BMW i8, Jaguar XKR, Porsche Cayenne SUV. Ali usprkos impresivnom voznom parku najbliže njegovom srcu nalazi se Volkswagen Polo, njegov prvi automobil kojeg ima već 14 godina.

Linker
28. travanj 2024 20:35