Serena Williams

 PROFIMEDIA Profimedia
UOČI WIMBLEDONA

Potez Serene Williams mnoge je oborio s nogu: Je li ovo velika igra ili samo velika šala slavne tenisačice!?

Nedostaju joj dva Grand Slam naslova da bi zasjela i ostala sama na vrhu, u 41. godini?
Piše: Neven BertičevićObjavljeno: 16. lipanj 2022. 16:16

I kad su igrale i sad kad ih više nema na Touru, sestre Venus i Serena Williams su privlačile veliku pažnju. Zbog svega što su nudile u tenisu i izvan njega. Ovo drugo se prije svega odnosilo, i još uvijek se odnosi, na njihovog oca Richarda Williamsa, koji je i glavna zvijezda autobiografskog filma King Richard. Filma za koji je Will Smith dobio Oscara za glavnu ulogu portretirajući neobičan lik čovjeka koji je svima bio izrazito zanimljiv sugovornik. Iako, kad je on u pitanju, nikad nisi bio siguran radi li se o fantaziji ili je ipak realnost ono što govori.

image

Sestre Williams

BACKGRID/BACKGRID USA/PROFIMEDIA Backgrid/Backgrid Usa/Profimedia

No, njegove dvije curice, Venus i Serena, bile su realnost i gotovo 20 godina, ili više od 20 godina, na određeni su način bile vlasnice svjetskog tenisa iako nikada nisu bile omiljene u svlačionici. Malo je tenisačica koje bi se mogle pohvaliti da su prijateljice sestara koje je tata Richard od prvih dana učio i naučio da su same i da će biti same u tom svijetu. I da će se za sve morati izboriti same.

Njima je to naravno uspjelo. Put do vrha bio je popločan brojnim preprekama, ali je Richard Williams uvijek pronalazio pravi put i uvijek je imao vremena da bi ispričao neku čudesnu priču iz tog dijela njihovog života. Poput one da su se morale probijati kroz kišu metka da bi došle do teniskih terena kad su počinjale. Sigurno je nešto od toga i istina jer jedna njihova polusestara smrtno je stradala na kućnom pragu od zalutalog metka nekog od prolazećih kriminalaca.

image

Serena Williams 2016. godine

ADAM DAVY Afp

Karijera obje sestre je bila briljantna. I jedna i druga su višestruke osvajačice Grand Slam turnira, daleko više Serene od Venus, ali i starija sestra je došla do sedam Grand Slam naslova, čak pet u Wimbledonu. No, ostala je u sjeni Serene koja je do prije nekoliko godina, zapravo baš negdje u vrijeme kada je rodila kćer Olympiju, bila na mali korak do toga da poruši sve rekorde. Preskočila je Steffi Graf, ali je već četiri godine na 23 Grand Slam naslova pa nedostaje još jedan da bi dostigla nekada veliku Australku Margaret Court.

Ovih dana je Serena Williams opet prilično velika vijest i to ne samo u teniskim krugovima. Podatak da je pozivnicu za Wimbledon zatražio i dobio Švicarac Stan Wawrinka, tenisač koji je osvojio Australian Open, Roland Garros i US Open, a usput je osvojio i zlatnu olimpijsku medalju i Davis Cup, bila je to vijest koja je zanimala prije svega fanove sjajnog švicarskog tenisača. Ali podatak da je to isto zatražila i dobila Serena Williams mnoge je oborio s nogu.

Naime, mnogi su bili uvjereni da je njezina karijera došla do kraja iako nikada nije rekla da je odigrala svoj posljednji teniski meč u karijeri, a sad znamo i zašto. Svim fanovima je samo poslala poruku, bez obećanja...

- Vidimo se u Wimbledonu.

Serena Williams ima 40 godina. U vrijeme US Opena proslavit će 41. rođendan, a znamo da je u 40-tima teško pobjeđivati. Dovoljno je osvrnuti se samo na primjer Rogera Federera.

Ostaje pitanje koja je stvarna želja Serene Williams. Za neke je to potez očajnice, za većinu je to velika šala, ali kada je Serena Williams u pitanju sve je moguće. Pa i to da misli ozbiljno.

Tata Richard je davno, još kad su bile na početku karijere, rekao da će Serena biti uspješnija jer za razliku od nešto starije sestre mrzi gubiti. Pa je tako mrzila gubiti i u onim trenucima kad je igrala protiv sestre i najbolje prijateljice Venus. U to vrijeme kada su još bile na početku karijere priča koja se širila u teniskim krugovima bila je da tata Williams određuje koja od njih će dobiti koje finale. Sumnjam da je to istina, ali mnogi su u tu priču povjerovali, a činjenica jest da je Venus Williams daleko bezbolnije prihvaćala poraze od svoje mlađe i slavnije sestre.

image
SHUHEI YOKOYAMA The Yomiuri Shimbun Via Afp

U svjetlu toga posljednje godine su bile sigurno najteže u karijeri Serene Williams jer što je bila starija više je gubila velike mečeve. Ako se sjećate skandala kojeg je priredila u finalu US Opena nakon poraza od Naomi Osake lako možete zaključiti kako se osjećala. I što je proživljavala.

Kako joj se bližio kraj karijere ili kako su joj se bližile 40-te postajala je jednostavno ranjivija. Posljednji put je Grand Slam naslov osvojila 2017. na Australian Openu gdje je pobijedila sestru Venus, a od kad je postala majka veliki trofeju su ju u velikom krugu mimoilazili. Pa je tako gubila finala na Grand Slam turnirima od njemačke tenisačice Angelique Kerber, od Naomi Osake, od Rumunjke Simone Halep i Kanađanke Biance Andreescu, koja je naglo zabljesnula, ali i naglo posrnula pritisnuta čestim ozljedama.

I sad ostaje veliko pitanje na koje malo tko može ponuditi pravi odgovor. Što je želja i cilj ovoga, mogli bi ga nazvati, novog povratka Serene Williams? Jer za mnoge, iako nije po broju Grand Slam naslova dostigla Margaret Court, onog trenutka kad je prestigla Steffi Graf postala je i najveća svih vremena. Pogotovo za Amerikance koji kreiraju javno mišljenje u tenisu.

No, odgovor možda leži u činjenici da je u posljednje vrijeme Serena Williams izgledala kao gubitnica iako u svjetlu cijele njezine karijere to nikako nije mogla biti. Ili možda ima još neka nerazjašnjena pitanja u utakmici sa samom sobom.

Činjenica je da joj nedostaju dva Grand Slam naslova da bi zasjela i ostala sama na vrhu, činjenica je da ima 7 osvojenih Wimbledona baš kao i Steffi Graff, a do Martine Navratilove i njezinih devet nedostaju još dva.

Kako god bilo, ispast će to ili velika igra jedne 40-godišnjakinje ili velika šala jedne 40-godišnjakinje, koja je u svemu što je radila imala naslovnu ulogu. Osim u filmu King Richard u kojem je sa sestrom Venus ipak ostala u pozadini. I odigrala epizodu u filmu o jednom neobičnom čovjeku.

Netko će reći i da Serena Williams nema što izgubiti. Ako nastavi gubiti, bit će to samo još jedna priča o sportašici koja se u 40-tima više nije mogla boriti s daleko mlađim suparnicama. Ali ako se dogodi čudo i ako osvoji nešto u Wimbledonu ili na nekom drugom turniru, bit će to pljuska kompletnom ženskog tenisu. Ne znam koliko to Serena Williams želi, ali znam da su te mlade djevojke predvođene Poljakinjom Igom Swiatek spremne sve napraviti da bi ovaj povratak slavne Amerikanke bio i posljednji. Ali povratak bez velikih proslava i šampanjca.

Linker
26. travanj 2024 00:39