Novak Đoković i Jannik Sinner

 Lillian Suwanrumpha/Afp, Martin Keep/Afp
SLAVLJE SINNERA

Povijesni poraz Novaka Đokovića u polufinalu Australian Opena: Ovo je doživio prvi put u karijeri!

Talijan je nastavio svoj pohod prema tituli, a do finala je stigao uz samo jedan izgubljeni set
Piše: SNObjavljeno: 26. siječanj 2024. 08:09

Đoković - Sinner 1:3 (1:6, 2:6, 7:6(6), 3:6)

Novak Đoković 11. je put u karijeri zaigrao polufinale Australian Opena, svih prethodnih 10 puta kad bi došao u društvo četvorice najboljih, srpski bi tenisač osvajao turnir, ali u jutarnjim satima petka Jannik Sinner imao je nešto drugačije planove te je u Melbourneu zaustavio taj Novakov niz.

Talijanski tenisač slavio je u Rod Laver Areni s 3:1 u setovima nakon tri sata i 26 minuta igre.

image
WILLIAM WEST Afp

Sinneru je ovo bilo prvo polufinale u Melbourneu, a do finala je stigao uz samo jedan izgubljeni set. Protiv Đokovića je igrao sjajno. Prvi set uzeo se za 36 minuta i sa 6:1, a posljednji koji je tim rezultatom otvorio meč protiv Novaka na Australian Openu bio je Stanislas Wawrinka, još tamo 2013. godine. Sinner je bio uvjerljiv i u drugom setu (6:2), dok smo u trećem gledali dramatičnu bitku u kojoj je Đoković u tie-breaku spasio meč-loptu kod 6:5 vodstva talijanskog tenisača, a potom i uzeo taj set. Njušili su neki u tim trenucima potpuni preokret, ali Sinner je odlično reagirao i spriječio povratak suparnika te sa 6:3 u četvrtom setu zaključio meč.

Fascinantan podatak o pothvatu Sinnera može se provući kroz paralelu s još jednom velikom nadom, Carlosom Alcarazom. Naime, posljednji Đokovićev poraz na Wimbledonu bio je protiv mladog Španjolca, koji je tada prekinuo njegov pobjednički niz na Wimbledonu dug 2195 dana. Današnjim trijumfom Sinnera nad Đokovićem također je prekinut veliki niz pobjeda, ovoga puta na Australian Openu, a nevjerojatna slučajnost je ta da je ovaj niz bio jednako dugačak, također 2195 dana.

image
WILLIAM WEST Afp

Podsjetimo, Sinner je protiv Đokovića krajem prošle godine odigrao tri dvoboja u dva tjedna i dvaput slavio. Pobijedio ga je u grupnoj fazi ATP Finalsa u Torinu, ali Novak mu je uzvratio nekoliko dana kasnije u finalu istog turnira. Idući su se tjedan sudarili u polufinalu Davis Cupa i Sinner je došao do nove pobjede, spasivši tri vezane meč-lopte.

Đokoviću je ovo ujedno bilo 48. polufinale na 73 Grand Slam turnira koliko ih je dosad odigrao. Nitko ih nije skupio više - Roger Federer je zaključio karijeru s 46, a Rafael Nadal je na 38...

U drugom polufinalu, danas od 9.30 igraju Daniil Medvedev i Alexander Zverev.

image
ANTHONY WALLACE Afp

image
DAVID GRAY Afp
image
LILLIAN SUWANRUMPHA Afp

Linker
18. travanj 2024 04:07