Angelique Kerber i Ajla Tomljanović

 DAVID GRAY Afp
AUSTRALIAN OPEN

Povratak na scenu dva broja 1, senzacije s Otoka i australske Zagrepčanke Ajle: ‘Bilo mi je nesnošljivo‘

Ovo je prva velika pozornica na kojoj će se predstaviti poslije dužeg izbivanja
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 14. siječanj 2024. 07:37

Početak nove kalendarske godine za mnoge je tenisačice doista i novi početak na teniskom planu. Ili, preciznije, povratak na teniske terene.

Neke su izbivale zbog ozljeda, neke zbog trudnoće, a iako su u međuvremenu neka od tih uglednih imena već odigrala pokoji meč, zapravo je Australian Open, koji je počeo u noći na nedjelju po hrvatskom vremenu, prva velika pozornica na kojoj će se predstaviti poslije dužeg izbivanja i pokazati što se od njihovih povrataka u 2024. može očekivati. Neće, jasno, prvi Grand Slam sezone nužno odrediti kompletnu sliku, ali će biti dovoljno jak indikator kakve su mogućnosti povratnica tenisu.

NAOMI OSAKA

Četverostruka Grand Slam pobjednica u srpnju je rodila kćer Shai, ali samo tri mjeseca kasnije počela je objavljivati na svojim društvenim mrežama snimke s treninga.

Prije Australian Opena odigrala je turnir u Brisbaneu kako bi testirala formu, a u prvom meču nakon 16 mjeseci (posljednji pravi meč odigrala je u kolovozu 2022. na US Openu, a sudjelovala je kasnije i na turniru u Tokiju, ali tamo odigrala samo jedan gem prije odustajanja) pobijedila je 81. na svijetu, Tamaru Korpatsch. Izgubila je sljedeći meć protiv Karoline Pliškove (WTA 37).

- U prvom poglavlju moje teniske karijere igrala sam najviše na instinkt. Sada želim biti netko tko puno više razumije igru - rekla je 26-godišnja Japanka.

U međuvremenu je, pak, Osaka pokrenula razne biznise i u posljednjoj godini prije stanke, dakle 2022. zaradila oko 55 milijuna dolara, više nego ijedna sportašica ikad u jednoj godini.

image

Naomi Osaka

SAEED KHAN Afp

ANGELIQUE KERBER

Trostruka Grand Slam pobjednica također se na teniske terene vraća kao majka. Njemica je u veljači rodila kćer Lianu, a i ona je već odradila “zagrijavanje” u 2024. Sudjelovala je u njemačkoj reprezentaciji na United Cupu, ali iako je ekipa bila uspješna (finale), za nju osobno nije baš prošlo najbolje - izgubila je četiri (Paolini, Garcia, Sakkari, Swiatek) od pet mečeva, jedinu pobjedu ostvarila je protiv Ajle Tomljanović, također svojevrsne povratnice.

Kerber, koja je odmah nakon objave trudnoće najavila povratak, iako će za koji dan napuniti 36 godina, osvojila je Australian Open 2016. godine, stanku je iskoristila i za pisanje autobiografije “Snaga volje: Moj put do vrha”. Posebna ambicija za povratak bile su i vjerojatno još uvijek jesu Olimpijske igre u Parizu, gdje vjerojatno priželjkuje nadmašiti srebro osvojeno u Riju 2016.

image

Angelique Kerber

DAVID GRAY Afp

EMMA RADUCANU

Senzacionalna osvajačica US Opena 2021., prva kvalifikantica kojoj je to uspjelo na Grand Slam turnirima, stalno se muči s ozljedama, pa tako zbog njih 21-godišnja Britanka još uvijek nije spojila niti jednu cijelu zdravu sezonu. Tako je i 2023. završila već u svibnju kada se podvrgnula operacijama i zapešća i gležnja.

Uoči Australian Opena odigrala je turnir u Aucklandu (pobjeda i poraz), ali i otkazala oba ekshibicijska meča neposredno prije turnira u Melbourneu, što ne “miriši” na dobro. Zato, iako je nema na terenima, na račun svog izgleda Raducanu zgrće desetke milijuna sponzorskih eura/dolara/funti.

image

Emma Raducanu

GOFFPHOTOS.COM/GOFF PHOTOS/PROFIMEDIA Goffphotos.com/goff Photos/profimedia

AMANDA ANISIMOVA

U svibnju prošle godine, tada još 21-godišnja Amerikanka objavila je da se povlači iz tenisa na neodređeno vrijeme “zbog mentalnog zdravlja i sindroma izgaranja, koji traje od ljeta 2022.”

- Postalo mi je nesnošljivo biti na teniskim turnirima - poručila je djevojka s Floride, koja je već kao 17-godišnjakinja igrala polufinale Roland Garrosa 2019.

No, te godine joj je preminuo i otac Konstantin od srčanog udara, što je svakako ostavilo traga na mladoj Amerikanki.

Inače, tijekom stanke se posvetila slikarstvu, pa i pokrenula web stranicu na kojoj prodaje svoja djela, a zaradu donira ustanovama koje pomažu mentalnim bolesnicima i djeci.

image

Amanda Anisimova

PAUL CROCK Afp

AJLA TOMLJANOVIĆ

Iako se rođena Zagrepčanka s australskim državljanstvom zapravo vratila već tijekom 2023, ovo bi trebala biti prava godina njezina povratka. Izbivala je deset mjeseci - od listopada 2022. (finalni turnir Billie Jean King Cupa) do kolovoza 2023. (US Open) - zbog ozljede koljena. Odigrala je u međuvremenu nekoliko turnira, pa i osvojila WTA Challenger u Brazilu, ali kći našeg proslavljenog rukometnog reprezentativca Ratka Tomljanovića kojoj je 32. mjesto najbolji renking karijere, još uvijek se može smatrati povratnicom.

image

Ajla Tomljanović

DAVID GRAY Afp

ANASTASIJA SEVASTOVA

Još jedna tenisačica i majka. Polufinalistica US Opena iz 2018. i nekad 11. na WTA listi, u prosincu 2022. rodila je kći Alexandru, a svoj povratak je započela točno godinu kasnije, dakle na koncu 2023. Ovo 33-godišnjoj Latvijki inače nije prvi povratak jer već je 2013. dignula ruke od tenisa zbog brojnih ozljeda, ali se 2015. vratila i onda u manje od godine dana opet stigla u Top 100.

Nema je na Australian Openu, ali mogla bi uloviti neki od kasnijih Grand Slamova u 2024.

image

Anastasija Sevastova

MARTIN SILVA COSENTINO Nurphoto Via Afp

Linker
13. travanj 2024 09:06