Jannik Sinner

 MARTIN KEEP Afp
NASLOV U PRVOM FINALU

Predvodnik nove generacije odmah do Đokovića: Nisam znao da ima takvu vještinu u rukama

Talijanski tenisač velikim preokretom u finalu Australian Opena protiv Danila Medvedjeva
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 29. siječanj 2024. 09:55

Jannik Sinner izveo je jednu od najtežih mogućih stvari u svijetu tenisa - pobijedio Novaka Đokovića na Australian Openu (najteže ostvarenje ipak ostaje pobijediti Rafaela Nadala u Roland Garrosu) - ali bilo je to “samo” polufinale, odnosno morao je proći još jednu stepenicu kako bi došao i do konačne nagrade, trofeja Normana Brookesa. I umalo se spotaknuo jer visio je na rubu poraza u finalu protiv Danila Medvedjeva.

Upao je na početku meča u taktički zamku suparnika, ali uspio pronaći izlaz kroz labirint u koji ga je ubacio ruski tenisač i nakon pet setova ipak prvi presjekao ciljnu vrpcu.

Jannik Sinner tako je postao novo ime na listi Grand Slam pobjednika, odnosno postao je 58. različiti igrač koji je osvojio Grand Slam titulu u Openi eri (od 1968. godine), a 153. ukupno u povijesti, nakon što je u velikom preokretu zaostatak od 0-2 u setovima pretvorio u pobjedu.

Treći Talijan u povijesti

Postao je i tek treći Talijan u povijesti koji je osvojio bilo koji Grand Slam naslov, a peti ako uključimo u računicu i tenisačice. Nitko, međutim, od naših prekojadranskih susjeda nikada nije osvojio Australian Open, pa je to ono po čemu je Sinner poseban. No, s obzirom na to da su mu tek 22 godine, s obzirom na to kako se njegova karijera dosad razvijala te s obzirom na to kako igra tenis, sigurno neće ostati poseban samo po tome. Iako je nezahvalno projicirati budućnost, s velikom dozom sigurnosti može se reći da je ovo tek prvi od nekoliko, pa čak i mnogo Grand Slam titula za talijanskog majstora.

- Teško je opisati emocije, ne znam što se događa zapravo. Puno mi toga prolazi kroz glavu, kao što je bilo i kad sam servirao u zadnjem gemu - rekao je Sinner.

- No, nisam htio čekati poene, već sam išao po njih, napadao sam i isplatilo mi se.

image

Najmlađi je pobjednik Australian Opena od Đokovića

FIONA HAMILTON Afp

Nakon što je dva dana ranije u velikom stilu razbio Novaka Đokovića u onome što su mnogi smatrali “finalom prije finala”, Sinner je u prva dva seta bio tek sjena igrača kakav je bio u prethodnim mečevima u Melbourneu. Međutim, krivac za to je bio i Medvedjev, koji je prilagodio svoj plan igre i učinio sve da Janniku bude neugodno na terenu. Tako je na reternu stao odmah na osnovnu liniju, a ne četiri metra iza, kao što često čini, bio je iznimno agresivan, riskirao svojim udarcima puno više nego inače te puno više izlazio na mrežu. Samo je u prva dva seta čak 19 puta dolazio naprijed, a primjerice u cijelih pet setova polufinala protiv Zvereva to je učinio 28 puta. I k tome je odigrao nekoliko briljantnih voleja, što je natjeralo i Nicka Kyrgiosa da u komentiranju na Eurosportu zamijeti:

- Nisam znao da Danil ima takvu vještinu u rukama na mreži.

Kratka poruka trenera Cahilla

Plan mu je bio “ugušiti” Sinnera i to je prvih 80 minuta meča funkcioniralo odlično za Rusa. Sinner je bio nervozan, pa skoro i očajan jer svako malo je pogledom tražio trenere na tribinama i šireći ruke od nemoći kao da je pitao “što trebam raditi?”

- Samo ostani agresivan, “mate” - poručio mu je trener Darren Cahill, inače Australac.

No, u trećem je setu, Medvedjev samo malo skinuo nogu s gasa, možda se i instinktivno povukao korak-dva unatrag i opet je oslonac igre prebacio na svoju obranu, umjesto da poene i dalje traži u ofenzivi. A to je bilo dovoljno da samo malo odškrine vrata Sinneru, koji ih je odmah probio nogom i širom otvorio put povratka u meč.

- Držao me pod kontrolom u prva dva seta, ali ostao sam uporan i samo sam tražio male šanse, neki trenutak, jedan gem koji će možda okrenuti meč u moju korist.

image
PAUL CROCK Afp

I dogodilo se to kad je napokon iskoristio svoju prvu break-loptu u meču, a time ujedno odmah osvojio i treći set. I tu se rezultatska klackalica počela prebacivati na Sinnerovu stranu. Talijan je počeo sve ozbiljnije “mlatiti” po loptici, posebno je forhend postajao sve prodorniji, a Medvedjev je postajao sve umorniji od trčanja i hvatanja projektila koji su dolazili s Talijanova reketa.

Od taktičke, meč se pretvorio u fizičku bitku, a tu je Medvedjev bio u podređenom položaju. Prije svega jer je samo do finala proveo više od 20 sati na terenu, odigrao tri meč u pet setova u pet setova, a pri tome se dva puta vraćao iz dva seta minusa.

- Naravno da sam znao da je igrao dugačke mečeve i nadao sam se da će mu, što duže meč bude odmicao, biti sve teže - rekao je Jannik.

image

Danil Medvedjev

MARTIN KEEP Afp

Rus se već u prvom gemu petog seta, nakon još jednog brutalnog poena s 39 izmjena udaraca, morao osloniti na reket i stati na trenutak kako bi uhvatio zraka. Bilo je jasno kako je energetski ispražnjen, rezervoar je samo malo kasnije već bio debelo u crvenom. Preživio je već nekoliko maratona na ovom turniru, još jedan više nije mogao. Sinneru je ostalo tako grogiranog protivnika samo dokrajčiti...

Predvodnik nove generacije

Nakon što je Danil dobio prvih šest međusobnih mečeva, Talijan je sada došao do svoje četvrte pobjede u nizu.

- Igrali smo već nekoliko finala na turnirima i u svakom meču činiš me boljim igračem jer me tjeraš da budem bolji, da napredujem - uputio je Sinner nakon meča riječi pohvale suparniku.

No, istinski je junak samo on, samo Jannik Sinner. Igrao je svoje prvo Grand Slam finale i odmah na ovakav način osvojiti titulu govori puno o njegovom mentalnom sklopu. A pogotovo to izvesti nakon što je pobijedio deseterostrukog pobjednika turnira, poslije čega je bilo lako pomisliti da je najteži posao time odradio, pa je bilo lako osjetiti pritisak da “mora” pobijediti i u finalu.

- Pritisak uvijek postoji, ali u jednu je ruku i privilegij da ga imam jer mnogi tenisači nemaju takav pritisak. I osobno volim plesati u oluji pritiska, jer u tom okruženje onda dajem svoj najbolji tenis - objasnio je Sinner.

Uz Carlosa Alcaraza, koji je već stavio dva Grand Slama u svoj životopis iako je dvije godine mlađi, Talijan je svakako predvodnik nove teniske generacije koji je sada konačno to i potvrdio na najvećoj sceni. I zajedno sa Španjolcem trebao bi biti zaštitno lice tenisa sljedećih desetak godina.

Štoviše, možda je i simbolično da je postao najmlađi pobjednik na Australian Openu od 2008. godine, odnosno od Novaka Đokovića, koji je tada imao 20 godina i 250 dana. Sinner je prvijenac uzeo sa 22 godine i 165 dana, ali možda više od samih brojki vrijedi podatak od koga je preuzeo štafetu.

Linker
05. ožujak 2024 12:01