Novak Đoković
 GLYN KIRK Afp
‘VIDJELI STE EMOCIJE...‘

Protivnik mu je teren napustio u suzama, a onda je Novak oduševio sve potezom nakon meča

‘Servirao je za set, bio bolji u dobrom dijelu drugog...‘, poručio je srpski tenisač.
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 09. srpanj 2021. 21:18

Samo još jedna pobjeda i Novak Đoković će se poravnati s Rogerom Federerom i Rafaelom Nadalom. Svaki od njih će, ukoliko prvi tenisač u finalu Wimbledona pobijedi Mattea Berrettinija u nedjelju, imati po dvadeset Grand Slam titula. Srbin je svladao Denisa Shapovalova u tri teška seta sa 7:6(3), 7:5, 7:5; vrlo napeta seta za 20. uzastopnu pobjedu na Grand Slam turnirima i treće Grand Slam finale u nizu. Šesti tenisač u povijesti koji je osvojio prva dva Grand Slam turnira u sezoni i plasirao se u treće: Jack Crawford (1933), Donald Budge (1938), Lew Hoad (1956), Rod Laver (1962, 1969), Bjorn Borg (1978, 1980).

Đokoviću je ovo 30. finale na Grand Slam turnirima (jedan manje od rekordera Federera, dva više od Nadala) i sedmo u Wimbledonu, čime se izjednačio na 2. mjestu s Borisom Beckerom, Arthurom Goreom i Peteom Samprasom. Federer je daleko s dvanaest. Što još? Dobio je 16. polufinale od posljednjih 17 u kojima je igrao.

- Dajte, dajte statistiku. Volim slušati o rekordima kao i svaki pravi zaljubljenik u ovaj sport – poticao je Đoković novinara, koji ga je intervjuirao na terenu.

U međuvremenu, Shapovalov je otišao s terena u suzama. Zaslužio je više, zaslužio je barem jedan set za sve što je pokazao, no u ključnim trenucima je početnički griješio.

image
Denis Shapovalov teren je napustio u suzama
AELTC/JON SUPER Afp

- Rezultat ne govori dovoljno o našem meču. Denis je servirao za prvi set, bio je bolji u dobrom dijelu drugog seta. Vidjeli ste njegove emocije na odlasku, on je sjajan tenisač i ovo mu neće ostati jedino polufinale u Wimbledonu – rekao je zadovoljni Đoković.

Tenisač s najviše winnera i najviše pogrešaka na ovom turniru igrao je svoj riskantan i agresivan tenis, primao za to nagrade, ali i plaćao ceh. Kod 5:4 i 30:30 u prvom setu promašio je forhendom čisti zicer s pola terena i bespomoćnim Đokovićem. Tri poena kasnije bilo je 5:5. U taj gem ušao je s 15 poena zaredom dobivenih na servisu, a onda je napravio pet pogrešaka. Nervoza se odrazila na Kanađaninu i u tie-breaku, izgubio je svih pet poena na servisu. U drugom setu je u jednom gemu propustio 0:40, u drugom 15:40, ali je do 5:5 dopustio Đokoviću samo tri poena na svom početnom udarcu. I onda se opet slomio. Nakon 0:2 se nastavio boriti, htio je bar nešto, nekakvu nadu, možda utjehu. Nije dobio ništa. Novi break kod 5:5 utabao je put Đokoviću u finale. I kad izgleda da ne igra senzacionalno, uvijek igra tako da natjera suparnika da ga pobijedi. Spasio je deset od jedanaest break-lopti.

- Vjerojatno ću se ponoviti, ali ovo je za mene najveći turnir. Sanjao sam da ga osvojim, pa i sada sanjam. Želim i šesti trofej. Kad izađeš na ovakav teren, moraš biti spreman i motiviran dati svoj maksimum. Predaja nikada nije bila opcija.

Sjećate se da je u 1. kolu izgubio prvi set od Jacka Drapera? E, to je jedini set koji je izgubio. Nikada manje na putu do finala Wimbledona.

Linker
05. svibanj 2024 08:34