ANNE-CHRISTINE POUJOULAT
NE VJERUJU MU

Protivnik raskrinkao ‘probleme‘ Novaka Đokovića: ‘Uvijek kad gubi to radi! Pa on to radi već godinama‘

Kako to da se ista stvar kod Đokovića ponavlja, za razliku od - na primjer - Nadala i Federera.
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 09. listopad 2020. 08:56

Pobjeda Novaka Đokovića nad Pablom Carrenom Bustom nekako je ostala u sjeni evidentnih problema prvog tenisača svijeta s vratom i lijevim ramenom manifestiranih kroz prvi set. Kako god je rezultat za njega bio negativan, tako je on sve više iskazivao nervozu i frustraciju s ta dva dijela svoga tijela.


Vrtio je glavom, udarao se po lijevom ramenu, pa i tražio pomoć fizioterapeuta. Uglavnom, mogao se steći dojam i da predaja nije isključena, što bi doista bio neslavan završetak novoga susreta sa Španjolcem, jer je prethodni - u osmini finala US Opena - okončan diskvalifikacijom Srbina kad je nehotice lopticom pogodio sutkinju na crti.

image
ANNE-CHRISTINE POUJOULAT

On to radi već godinama

Ovako, Đoković je preživio sva iskušenja i ostao nepobjediv u mečevima koji su došli do kraja u 2020. godini. Jedini njegov poraz je, naime, ta diskvalifikacija. Carreno Busta je imao puno prilika zakomplicirati stvari i pojačati nervozu Srbina, no realizirao je samo tri od 13 break-lopti. Ipak, umjesto 38. polufinala u karijeri na Grand Slam turnirima i desetog u Roland Garrosu, nekako su se na virtualnim press konferencijama istaknula pitanja o Đokovićem problemima.


Španjolac je bio prilično izravan u svom odgovoru, iako prvog tenisača svijeta nije optužio za foliranje i glumatanje, nego je to smjestio u taktički okvir.


- Nije me iznenadio kad je pozvao fizioterapeuta - rekao je Carreno Busta.


- To je dobra stvar za mene, jer je to znak da gubi i da sam ja igrao dobro. Novak to uvijek radi, to je nešto što radi već godinama. Kad gubi, onda zove fizioterapeuta.


Španjolac nije usamljen u takvom razmišljanju. Nedavno smo razgovarali s jednim našim eminentnim trenerom, koji nas je u jednom trenutku podsjetio kako je Đoković kroz slične probleme prolazio i u finalu Australian Opena u siječnju protiv Dominica Thiema. Austrijanac je vodio 2:1 u setovima, Đoković je izgledao izgubljeno i kao da je pomiren s porazom, no učestali pozivi za medicinski time-out su u jednom trenutku urodili plodom, te je on prvi put u karijeri dobio Grand Slam finale nakon 1:2 u setovima.

Bol je nestala

- Imao sam nekih problema s vratom i nešto s lijevim ramenom - rekao je prvi tenisač svijeta nakon pobjede nad Bustom.


- Ne želim previše govoriti o tome, jer sam još u turniru. Kako je meč odmicao, tako se moje tijelo zagrijalo i bol je kao nestala.


Sve razumljivo i nije teško prihvatiti, ali kako to da se ista stvar kod njega ponavlja, za razliku od - na primjer - Rafaela Nadala i Rogera Federera, ljudi s kojima je u utrci za najvećeg svih vremena?

Kenin i Swiatek u subotnjem finalu

Aktualna pobjednica Australian Opena 21-godišnja Amerikanka Sofia Kenin pridružila se 19-godišnjoj Poljakinji Igi Swiatek u finalu Roland Garrosa pobijedivši u polufinalnom dvoboju odigranom u četvrtak Čehinju Petru Kvitovu sa 6-4, 7-5.

Kenin je u trećem pokušaju po prvi put uspjela pobijediti ljevoruku 30-godišnju češku tenisačicu što joj je donijelo drugo finale na Grand Slam turnirima u ovoj godini.

Kvitovu su skupo stajale neforsirane pogreške kojih je napravila 11 više od suparnice (31-20), a došle su do izražaja u završnici meča, kad je Čehinja imala priliku izboriti 'tie-break' drugog seta.

U prvom setu je Kenin stvorila dva 'breaka' prednosti (4-1). Kvitova je uspjela vratiti jedan izgubljen servis, ali ne i drugi pa je Amerikanka nakon 39 minuta došla do prednosti.

Kenin je prva došla do prednosti i u drugom setu (3-2) i kod 5-4 je prvi put servirala za pobjedu. No, s četiri neforsirane pogreške je ostavila Kvitovu u meču. Čehinja je potom odmah izgubila servis pa je Kenin dobila drugu priliku za završetak meča. Kvitova je imala 'break-loptu' za 'tie-break', ali je s tri uzastopne neprisiljene pogreške darovala Amerikanki plasman u finale.

Kenin je tako drugi put u karijeri prošla do finala nakon što je izborila mjesto u drugom tjednu Grand Slam turnira. Prvi put joj je to pošlo za rukom prije devet mjeseci u Melbourneu, kad je u finalu svladala Španjolku Garbine Muguruzu i završila kao pobjednica Australian Opena.

U subotu će za suparnicu imati 19-godišnju debitanticu u finalu na Grand Slam turnirima, koja još nikada nije slavila na WTA turnirima, ali je do pariškog finala stigla bez izgubljenog seta. Iga Swiatek je i u polufinalu pokazala iznimnu razinu samopouzdanja te za samo 70 minuta sa 6-2, 6-1 svladala argentinsku kvalifikanticu Nadiju Podorosku.

TENISAČICE - polufinale

Iga Swiatek (Polj) - Nadia Podoroska (Arg) 6-2, 6-1

Sofia Kenin (SAD/4) - Petra Kvitova (Češ/7) 6-4, 7-5

Đokovićevo 38. polufinale Grand Slam turnira

Novak Đoković učvrstio je drugo mjesto na vječnoj listi igrača s najviše polufinala na Grand Slam turnirima. Roger Federer ih ima 46, Đoković je na 38, Rafael Nadal je u utorak došao do broja 34 (i pri tome nikada nije izgubio polufinale (12) u Parizu), dok su Jimmy Connors (31) i Ivan Lendl (28) učinili koliko su mogli davnih dana. (db)

Linker
22. travanj 2024 03:27