Alexander Zverev i Carlos Alcaraz

 MARTIN KEEP Afp
ELIMINIRAO ALCARAZA

‘Radije ću istrpjeti nešto takve boli i igrati polufinale, nego bez žuljeva biti doma i gledati tenis na TV-u‘

Nijemac je prvi puta u karijeri nakon 10 neuspjelih pokušaja na Grand Slamu pobijedio nekog iz aktualnih Top 5
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 25. siječanj 2024. 09:29

Trebao je to biti idealan sastav polufinala, s četiri prva tenisača svijeta (i četiri prva nositelja, jasno) međusobno u borbi za finale. Nedostajao je samo zadnji djelić slagalice, ali Alexander Zverev (ATP 6) pobrinuo se da razbije savršenu sliku.

Nijemac je, naime, eliminirao Carlosa Alcaraza (ATP 2) kojeg su mnogi vidjeli, ili htjeli vidjeti, kao najveću prijetnju za rušenje vladavine Novaka Đokovića u Australiji. Sada će u tome prvo pokušati Jannik Sinner (ATP 4), protivnik mu u polufinalu (igraju u petak), a onda u finalu eventualno i Zverev, prođe li prije toga, također u petak, svog dobrog prijatelja Danila Medvedjeva (ATP 3).

- Danil me “ubijao” zadnjih godina u našim mečevima, ali možda je ovo mjesto i turnir gdje se mogu revanširati - poručio je Zverev.

Medvedjev vodi u međusobnom skoru 11-7, ali Rus je dobio dva posljednja meča i pet od posljednjih šest, odnosno devet od posljednjih 11.

No, ako će 26-godišnji Nijemac ponoviti igru kao protiv Alcaraza, svakako će imati dobre šanse za popraviti taj omjer. U okršaj protiv mladog Španjolca uletio je kao “pušten s lanca” - prvi set je dobio za samo 29 minuta, a Alcaraz kao da nije postojao na terenu. Drugi je set bio tek nešto malo izjednačeniji (i duži - 43 minute), ali završio je istim ishodom jer je Njemčev servis u Rod Laver Areni bio ubojito oružje. Pa kad je kod vodstva 5:3 u trećem setu Zverev servirao za meč, bilo je teško ne pomisliti da to nije kraj. Jer do tog trenutka nije izgubio servis...

Povremeno šepao

Međutim, Carlitos se nekako dokopao tek treće break-lopte u meču i uspio je iskoristiti za povratak u život. A onda kada je spojio i sedam poena u nizu za osvajanje tie-breaka i odvukao meč u četvrti set, slutilo je na veliki povratak i preokret. No, to ipak nije bila “ta” Alcarazova večer, ali jest Zverevljeva.

image

Alexander Zverev

PAUL CROCK Afp

Naime, možda teško za povjerovati, s obzirom na to koliko je već dugo u svjetskom vrhu, ali za Nijemca je to prva pobjeda u karijeri na Grand Slam turnirima nad protivnikom iz aktualnih Top 5 na svijetu. Do sada je igrao deset takvih mečeva, počevši baš od Australian Opena prije osam godina, i svih deset je izgubio. Sada je napokon dočekao svoj dan, iako je od Alcaraza izgubio posljednji takav meč, na US Openu prošle godine.

- On je jedan od najboljih na svijetu u posljednje dvije-tri godine, stalno je broj 1 ili broj 2, osvojio je dva Grand Slama i onda kad protiv takvog igrača serviraš za meč, kad si tako blizu pobjede, mozak malo “pobjegne” gdje ne bi trebao - objasnio je Zverev što se dogodilo u završnici trećeg seta.

- Srećom, nisam dopustio da mi se isto dogodi i u četvrtom, vratio sam se brzo u svoj ritam i drago mi je da nismo otišli u peti set.

Zverev je k tome u kasnijim trenucima meča povremeno i šepao, što je vjerojatno izazvalo zabrinutost kod njegovih poklonika. Uostalom, tražio je medicinski time-out, a i proveo je skoro čak 14 sati na terenu već prije meča s Alcarazom (Španjolac, pak, “samo” oko 8,5 sati). Ali, nije bila u pitanju ni ozljeda, ni grč, već - žuljevi.

- Fizički sam dobro, ali vjerojatno sada imam dosta krvi u tenisicama i na čarapama ispod prstiju - slikovito je opisao Nijemac stanje.

Nije ga mučio poraz od Nadala

Nije, dakle, kraj meča dočekao krvavih koljena, već krvavih žuljeva.

- Radije ću istrpjeti nešto takve boli i igrati polufinale na Grand Slamu, nego bez žuljeva biti doma i gledati tenis na TV-u.

Zverevu će ovo biti sedmo polufinale na Grand Slamovima u karijeri. Samo je jednom prošao dalje, na pandemijskom US Openu 2020., kada je u finalu ispustio 2-0 u setovima protiv Dominica Thiema. Poslije toga je igrao još četiri polufinala, ali bez uspjeha. Najbliže je možda bio prije nepune dvije godine protiv Rafaela Nadala u Roland Garrosu. Igrao je jako dobro kada je u tie-breaku drugog seta (prvi tijesno izgubio također u tie-breaku) izvrnuo gležanj. Ne samo da je morao predati meč, već je završio na operaciji i pauzi šest mjeseci. Prvi meč poslije toga odigrao je upravo na Australian Openu prošle godine.

- Nije me mučio poraz od Nadala, jer tko nije gubio od njega u Roland Garrosu, ali je poslije toga bilo teško ponovo početi skoro pa od nule. No, sad sam opet tu, na dobrom mjestu, tako da se neću žaliti - završio je Zverev.

S druge strane, Alcaraz je bio sveukupno neuvjerljiv na prvom pravom testu u Melbourne jer Gasquet, Sonego, Shang i Kecmanović to nisu bili. Zapravo, od osvajanja Wimbledona i uz izuzetak finala Cincinnatija (poraz od Đokovića) nije ostvario rezultat sukladno očekivanjima, odnosno u sedam drugih turnira nije bio ni u finalu. Iako je tu bilo dobrih pobjeda i rezultata i za nekog drugog bi to bili odlični rezultati, no za standarde koje je Alcaraz postavio, odnosno za ono što se od njega očekuje - premalo. “Samo” četvrtfinale Australian Opena uklapa se u taj niz. Međutim, i dalje mu je tek 20 godina...

Linker
02. svibanj 2024 18:00