EMMANUEL DUNAND Afp
ROLAND GARROS

Rune u spektakularnom meču izbacio Argentinca, Brazilke nakon 55 godina dočekale tenisačicu u četvrtfinalu

Najduži meč na WTA Touru u 2023. i deseti ikada u Open eri odigran je danas u Parizu
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 05. lipanj 2023. 20:45

Zadranka s američkom putovnicom, Bernarda Pera, nije uspjela napraviti novi iskorak u karijeri na Grand Slam turnirima. U svom prvom nastupu u osmini finala na bilo kojem od četiri najveća turnira, zaustavljena je od Tunižanke Ons Jabeur.

Sedma igračica svijeta s prilično glatkih 6:3, 6:1 slavila je za nešto malo više od sat vremena igre. Pera se iznimno mučila na servisu pa je na vlastitom početnom udarcu osvojila svega 12 od mogućih 45 poena, odnosno na drugom servisu uzela je samo jedan (!) poen iz 16 pokušaja. Dapače, paradoksalno je da je osvojila više nego duplo više poena protiv servisa (29), nego li na servisu. I makar je, dakle, na reternu uspijevala donekle naškoditi Jabeur te napravila i četiri breaka, nije mogla nadoknaditi toliku “rupu” na servisu, kojeg je gubila svih osam puta.

Sorribes Tormo dočekala karma

No, i ovako će za Peru najbolji rezultat na Grand Slam turnirima donijeti novi renking karijere. Dosad je osvajačica dvaju WTA turnira (Budimpešta, Hamburg lani) najbolje bila plasirana s 32. mjestom, a osmina finala u Parizu dignula ju je zasad na 26. mjesto. Moguće da će se spustiti za jedno mjesto, ovisno o rezultatima tenisačica koje su još ostale u konkurenciji, ali i tako će na prvoj sljedećoj WTA ljestvici Bernarda definitivno prvi puta biti među Top 30 na svijetu.

image

Bernarda Pera

JULIEN DE ROSA Afp

Jabeur je, s druge strane, pobjedom upotpunila svoju kolekciju Grand Slam četvrtfinala. Roland Garros joj je bio jedini od četiri na kojem nije došla do posljednjih osam, no sada je i to apsolvirala.

Za korak dalje morat će pobijediti Beatriz Haddad Maiaju (WTA 14), koja pak ovih dana ispisuje povijest brazilskog ženskog tenisa. Brazilka je, naime, prva iz najveće južnoameričke države u posljednjih 55 godina koje je ušla u četvrtfinale Roland Garrosa. Jedina prije nje koja je to uspjela pokojna je Maria Bueno, dakle 1968., u prvoj godini Open ere. Bueno je inače osvojila sedam Grand Slam titula, ali sve prije Open ere, a u Roland Garrosu je igrala i finale 1964. (poraz od Margaret Court).

Haddad Maia morala se, međutim, itekako pomučiti za taj uspjeh, odnosno točno 3 sata i 51 minutu. Toliko je trebalo - a to je najduži meč na WTA Touru u 2023. i deseti ikada u Open eri - za slomiti Saru Sorribes Tormo sa 6:7 (2), 7:6 (6), 6:3. Haddad Maia očito voli dugačke mečeve, jer prije dva tjedna u Rimu igrala je tek deset minuta kraće protiv Anheline Kalinjine. Uz bitnu razliku što je tada poražena, a sada je uzdignutih ruku napustila teren.

Prvi je set Brazilka izgubila iako je vodila 5:2. Drugi je, pak, dobila iako je zaostajala 3:0 uz dvostruki break. U trećem je vodila 5:3, prokockala tri meč-lopte u devetom gemu, pa ipak uspjela dokrajčiti meč bez tie-breaka.

Sorribes Tormo (WTA 132) je, reći će mnogi, dočekala karma jer je dan ranije, zajedno s Čehinjom Bouzkovom, nesportskim potezom izazvala diskvalifikaciju suparnica u konkurenciji parova, Japanke Kato i Indonežanke Sutjiadi.

Kod tenisača, Casper Ruud ostao je na putu ponavljanja lanjske godine. U Parizu je prije 12 mjeseci senzacionalno stigao do finala (poraz od Nadala), ali nakon što je potom igrao i finale US Opena te ATP Finalsa te u jednom trenutku bio i na drugi tenisač svijeta, više ga se ne smatra autsajderom, dapače.

Cerudolo isukao sva oružja

Nicolas Jarry (ATP 35) dobro ga je namučio, ali osim primjerenog otpora u sva tri seta nije mogao napraviti veću štetu kontra 24-godišnjeg Norvežanina.

Zato je Francisco Cerundolo (ATP 23) isukao sva svoja oružja i protiv Holgera Runea (ATP 6) odigrao spektakularan dvoboj. Dva je puta Danac imao set prednosti, dva se puta Argentinac vraćao i onda u petom setu, kad je već bio na rubu poraza, izveo još jedan preokret. Rune je, naime, servirao za meč kod 5:4, ali nije dočekao meč-loptu. Cerundolo se spasio i odvukao meč u odlučujuči tie-break do deset poena.

Rune je pred kraj meča bio potpuno iscijeđen, jedva se kretao, a makar ni Cerundolo nije bio u ništa boljem fizičkom stanju, hranio se iz toga što je gledao kako Rune hvata zrak između svakog poena i oslanja se o reket tražeći još mrvicu snage u mišićima samo da ostane na nogama.

Da su, pak, obojica bili u takvom grogiranom stanju nije ni neobično jer nisu imali nikakvo, ili vrlo malo iskustva u mečevima u pet setova. Cerundolo, naime, do jučer nikad u karijeri nije igrao takav meč, Rune jest dva puta, ali oba izgubio.

I sad je bio blizu trećeg poraza, jer činilo se da je Argentinac zgrabio kontrolu, ali uslijedio je i odgovor 20-godišnjaka iz Gentoftea. Izvukao je, tko zna otkuda, još par kilovata energije i ipak, nakon četiri puna sata tenisa, prvi presjekao ciljnu liniju...

Linker
24. travanj 2024 23:30