MATTHEW STOCKMAN Getty Images Via Afp
AELTC PRELOMIO

Ruskim i bjeloruskim tenisačima dozvoljen nastup na Wimbledonu: ‘To je bila nevjerojatno teška odluka‘

Ove godine na Grand Slamu u Londonu vodit će se kao ‘neutralni sportaši‘
Piše: HINAObjavljeno: 31. ožujak 2023. 13:58

Ruskim i bjeloruskim tenisačima bit će dozvoljen nastup na Wimbledonu ove godine kao "neutralnim sportašima", objavili su čelnici trećeg teniskog Grand Slam turnira sezone.

"Naša trenutna namjera je prihvatiti prijave ruskih i bjeloruskih igrača pod uvjetom da se natječu kao ‘neutralni‘ sportaši i da ispunjavaju odgovarajuće uvjete" objavio je All England Lawn Tennis Club (AELTC) na svojim stranicama.

Prošle godine je zbog ruske agresije na Ukrajinu tenisačima iz Rusije i Bjelorusije bio zabranjen nastup na jednom od najpoznatijih svjetskih turnira, premda su imali pravo nastupa na ostalim ATP i WTA turnirima, kao i na ITF Touru, ali bez nacionalnih obilježja.

ATP je zbog toga donio odluku da se bodovi osvojeni na Wimbledonu ne računaju. Ove godine Rusi i Bjelurusi se vraćaju na Wimbledon, pa će se tako računati i bodovi osvojeni na turniru.

"Tenisačima će se zabraniti izražavanje potpore ruskoj invaziji na Ukrajinu u različitim oblicima i zabraniti ulazak igračima koji primaju sredstva od ruskih i/ili bjeloruskih država. Uvjeti su pažljivo razvijeni kroz konstruktivan dijalog s Vladom Ujedinjenog Kraljevstva i međunarodnim tijelima dionika u tenisu, te su usklađeni s objavljenim smjernicama Vlade za sportska tijela u Ujedinjenom Kraljevstvu," dodaje se.

Predsjednik All England Cluba Ian Hewitt je dodao kako je ovo bila "nevjerojatno teška odluka".

"Nastavljamo u potpunosti osuđivati ​​rusku nezakonitu invaziju i naša svesrdna podrška ostaje uz narod Ukrajine. Ovo je bila nevjerojatno teška odluka" poručio je.

Iz Lawn Tennis Associationa su poručili kako je prošlogodišnja odluka da se ruskim i bjeloruskim igračima zabrani pristup turnirima dovela do značajnih kazni koje su nametnute ATP i WTA organizacije.

"Postojala je stvarna mogućnost prekida našeg članstva ako ponovimo zabranu i 2023. godine. To bi značilo otkazivanje naših profesionalnih teniskih događaja u Queensu, Eastbourneu, Birminghamu i Nottinghamu ove godine i ubuduće. Dosljedno smo se protivili ovim sankcijama i ostali smo duboko razočarani kaznama koje su nam nametnute. Učinak na britanski tenis izbacivanja LTA iz turnira bio bi vrlo štetan i dalekosežan za tenis ​​u našoj zemlji. Utjecaj bi osjetili milijuni obožavatelja koji prate sport, korijeni igre na terenu, uključujući trenere i dvorane koji se oslanjaju na događaje radi vidljivosti i dovođenja novih igrača u igru, i naravno profesionalnih britanskih igrača," poručili su iz LTA-a, nacionalnog upravnog teniskog tijela u Velikoj Britaniji.

Linker
20. travanj 2024 01:22