JOHN WALTON/PA IMAGES/PROFIMEDIA John Walton/pa Images/profimedia
ĐOKOVIĆEVA ANALIZA ERA

‘S McEnroeom bih se svađao, a žao mi je i što nisam igrao s ludim Goranom i protiv čovjeka koji me inspirirao‘

‘Velika je razlika u tehnologiji danas i nekad. Prije 30 godina se igralo s drvenim reketom‘
Piše: SNObjavljeno: 11. srpanj 2023. 10:59

Nakon plasmana u četvrtfinale Wimbledona i pobjede nad Poljakom Hubertom Hurkaczom Novak Đoković je, između ostaloga, govorio o nekadašnjim teniskim erama i o tome koliko se sam sport promijenio.

- Svi smo mi razmišljali kakvi bismo bili u nekoj drugoj eri u usporedbi s tenisačima različitih generacija. Mnogi nekadašnji šampioni su i dalje u našem sportu poput McEnroea, Beckera, Lendla, bilo u ulozi trenera ili nekoj drugoj. S Beckerom sam ranije radio i dosta dobro ga osobno poznajem. Bilo je zanimljivo čuti njegova razmišljanja o tome kako vidi današnji tenis u usporedbi s nekadašnjim. A s McEnroeom bih se vjerojatno svađao, rekao je Đoković.

- Velika je razlika u tehnologiji koji se danas koristi u tenisu. Do prije 30 godina tenis se igrao s drvenim reketom, pa su mijenjali materijale, došli do lakših koji omogućavaju igraču da ima brzinu i apsorpciju pri udarcu. S velikim promjena tenisači imaju više mogućnosti što odigrati. Nekada toga nije bilo, većinom si uglavnom igrao servis volej i slajs, posebice na brzim podlogama kao što je trava. Rijetko je tko ostajao na osnovnoj liniji. Među prvima je bio Borg, ali i on je išao na mrežu. Danas su i returni svih nas dosta bolji, pa za igrače koji igraju servis volej nije jednostavno ići na mrežu, objasnio je srpski tenisač.

Potom je istaknuo pojedine šampione, među njima i jednog s kojim nikad nije imao prilike zaigrati, kao i svog trenera, našeg Gorana Ivaniševića.

- Sampras mi je bio idol iz djetinjstva i žao mi je što s njim nisam imao priliku igrati protiv njega. On me inspirirao da uzmem reket u ruke i igram tenis. A Agassijem sam igrao jednu ekshibiciju ovdje pred Wimbledon. Poželio bih da budem u toj nekoj eri s njima, s ludim Goranom. Svaka era ima nešto svoje. Rivalstvo Borga i McEnroea, pa igrati protiv Jimmyja Connorsa u New Yorku. Opet sam zahvalan što sam dio ove ere s moja tri najveća rivala koja su dosta doprinijela uspjehu koji sam postigao.

Linker
02. svibanj 2024 01:28