BRANDON MALONE Afp
BUDUĆNOST HR SPORTA

‘Sad svi izvlače i mene na površinu. A Petra? Zrelija je od svojih godina, njen tenis je pametan...‘

Jelena Kostanić prije dvadeset četiri godine i sama je osvojila juniorski Australian Open
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 29. siječanj 2022. 18:09

Sportska direktorica Hrvatskog teniskog saveza Jelena Kostanić i sama zna kakav je osjećaj biti juniorska osvajačica Australian Opena. Dvadeset četiri godine su prošle… A ove je subote tu titulu ponijela Petra Marčinko.

- Da, sada svi izvlače i mene na površinu. Baš mi je tata prokomentirao, nešto u stilu "nisi ni ti bila loša" – nasmijala se Jelena. – Super je stvar što juniori igraju u drugom tjednu kad je manja gužva i kad su ostali samo oni najbolji. I ti se kao junior osjećaš nekako posebno u tom društvu poznatih i slavnih. Sada su to što se juniora tiče digli na još višu razinu, finale se igra u Rod Laver Areni. Mora biti dobro, nikako drugačije.

Jelena je pobijedila samo godinu dana nakon Mirjane Lučić.

- Da, a Mikica je godinu dana mlađa od mene, haha. Mikica je bila čudo, ali mene nije bilo briga, imala sam svoj trofej i osjećala sam se fantastično.

Jelena je nastavila igrati juniorski tenis i nakon Melbournea, dodala je u svoju riznicu i pehar iz Wimbledona u igri parova. Tranzicija na profesionalni tenis joj nije teško pala. Dapače, brzo je išao njen uspon.

- Nekome ide lakše, nekome teže. Od Petre očekujem da neće imati problema u prijelazu, jer mi se čini da ona ima tenisku zrelost iznad svojih godina, vidi se da zna što želi i potpuno je posvećena tenisu. A taj njen tenis je pametan, osobno više volim takav tenis. Kod nje se osjeti da u igri razmišlja, ima tu finu mekoću ruke. Kao da nije udaračica, ali kad treba ubrzati udarac, ona to bez problema uspijeva. Krasi je kreativnost u konstrukciji poena i vjerujem da će se snaći u profesionalnom tenisu.

image

Petra Marčinko

BRANDON MALONE Afp

Naravno da je Hrvatski teniski savez ponosan na svoj trenutno najbolji proizvod i da je Petra već dugo u posebnom programu.

- Ona svojim rezultatima već dugo odskače, još otkako je osvojila europski Masters do 14 godina. Znači da je u "najjačem" programu, onome za najveće i najbolje talente, a naša je obaveza prilagođavati se igračima.

Kao sportska direktorica HTS-a Jelena je osjetila potrebu spomenuti još nešto:

- Bilo bi nepošteno preskočiti Milija Poljička, koji je drugi junior svijeta i osvojio je vrlo jaki turnir prije Australian Opena u Traralgonu u obje konkurencije. U Melbourneu mu se nije sve poklopilo, ali i on ima kvalitetu napraviti velike stvari u budućnosti.

Linker
26. srpanj 2024 02:58