Jannik Sinner

 KENA BETANCUR Afp
KAKAV DAN U SAD-U

Senzacija na US Openu, Sinner izviždan, Rus šokirao izjavom: ‘Zamisli da ti kažu da imaš kokaina u krvi‘

Doping skandal prvog igrača svijeta bila je velika tema ne samo na njegovom meču
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 28. kolovoz 2024. 08:16

Uzbudljiv je dan na US Openu. Četvrti Grand Slam turnir sezone donio je poneko iznenađenje, ali i neke priče koje nemaju toliko veze sa samom igrom.

Za iznenađenje se pobrinuo Thanasi Kokkinakis, 28-godišnji australski tenisač koji je iz turnira izbacio 11. igrača svijeta, Stefanosa Tsitsipasa. Kokkinakis je pobijedio s 3:1 u setovima (7:6(5), 4:6, 6:3, 7:5) i tako ponovio ulazak u drugo kolo US Opena što mu je najveći uspjeh na ovom turniru. Još jednom je to napravio 2019. godine.

Jannik Sinner nije dozvolio iznenađenje u meču protiv Mackenzieja McDonalda (2:6, 6:2, 6:1, 6:2), ali prvi tenisač je doživio veliku neugodnost prilikom izlaska na teren. Naime, dio navijača ga je dočekao glasnim zvižducima zbog njegove doping afere. Prisjetimo se da je Talijan dva puta bio pozitivan na doping testu, ali je oslobođen krivnje i smije igrati.

Sinner je bio tema i tiskovne konferencije nakon meča između Danila Medvjedeva i Dušana Lajovića. Peti tenisač svijeta je bio bolji od Srbina (6:3, 3:6, 6:3, 6:1), a onda su ga novinari pitali o Sinnerovom slučaju.

- Samo on zna što se točno dogodilo, a ja se nadam da će ovakva situacija biti ista za svakog igrača, da se svatko može braniti jer su pravila malo nejasna - rekao je Medvjedev i dodao:

-Doping slučajevi me pomalo plaše. On je znao što se dogodilo pa se je uspio obraniti. Zamislite nekog tenisača iz prvih 100 na svijetu koji dobije e-mail, a u njemu kažu kako je bilo kokaina u njegovoj krvi. Dođeš kod njih i kažeš ‘Nikad nisam ništa uradio u životu, ne znam kako je to dospjelo tamo‘. Kada ne znaš, možeš biti suspendiran. To je malo zeznut dio, ali takva su doping pravila. Kao što sam rekao, samo se nadam da će biti ista pravila za svakog igrača - rekao je Medvjedev.

Britanac Evans i Rus Hačanov odigrali najdulji meč u povijesti US Opena

Britanac Dan Evans (ATP-184.) i Rus Karen Hačanov (ATP-22.) odigrali su u utorak najdulji meč u povijesti US Opena,a nakon pet sati i 35 minuta igre slavio je britanski tenisač sa 6-7(6/8), 7-6(7/2), 7-6 (7/4), 4-6, 6-4.

ATP je na društvenoj mreži X čestitao 34-godišnjem Britancu na pobjedi "u najdužem meču u povijesti US Opena".

Nakon što su prva tri seta odlučena u tie breaku, a četvrtog je dobio Hačanov, Evans je u zadnjem setu gubio 0-4 prije nego što je preokrenuo osvojivši posljednjih šest gemova ovog maratonskog susreta.

Prijašnji rekord US Opena datira iz 1992. godine kada je u polufinalu Šveđanin Stefan Edberg slavio protiv Amerikanca Michaela Changa nakon pet sati i 26 minuta.

Carlos Alcaraz i Jannik Sinner 2022. su se približili tom rekordu u igrajući u četvrtfinalu susret koji je trajao pet sati i 15 minuta, a pobjedu je tada ostvario Alcaraz.

Najduži Grand Slam meč u povijesti odigran je u Wimbledonu 2010. godine između Francuza Nicolasa Mahuta i Amerikanca Johna Isnera, a američki je tenisač na kraju slavio polsije 11 sati i pet minuta igre uz zadnji set koji je završio rezultatom 70-68 u njegovu korist. Nakon toga su svi veliki turniri, najkasnije do 2022., uveli super tie-break (prvi do 10 poena) u slučaju izjednačenja 6-6 u zadnjem setu.

Linker
05. rujan 2024 10:56