Daria Snigur

 JULIAN FINNEY Afp
OGROMNA IZNENAĐENJA

Senzaciju kreirao sin bivše svjetske ‘jedinice‘, ali što je tek napravila Ukrajinka! ‘Rat se nastavlja...‘

Troje kvalifikanata stalo je na put velikim favoritima u danu iznenađenja na US Openu
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 31. kolovoz 2022. 10:41

Prva večer US Opena donijela je i tri velika iznenađen ja u režiji troje kvalifikanata. Najveći šok u muškom dijelu turnira kreirao je Kolumbijac Daniel Elahi Galan (ATP 94) koji je izbacio petog igrača svijeta Stefanosa Tsitsipasa. Grk je došao na US Open kao jedan od petorice lovaca na svjetski broj 1, ali ugasio se praktički i prije nego što je turnir počeo. Protiv Galana je izgubio prvih 11 gemova (!), mučeći se da uhvati bilo kakav ritam. Trgnuo se malo nakon toga i osvojio treći set, ali to je bilo sve.

- Ovo je jedan od najvećih trenutaka u mojoj karijeri i neupitno najbolji meč koji sam ikad odigrao - oduševljen je bio 26-godišnji Kolumbijac.

image

Daniel Elahi Galan

JULIAN FINNEY Afp

Šok je na startu turnira doživio i 12. igrač svijeta i ovogodišnji pobjednik Indian Wellsa Taylor Fritz. Njega je u američkom okršaju u četiri seta izbacio 24-godišnji kvalifikant Brandon Holt (ATP 303) kojem je ovo bio debi u glavnom dijelu jednog Grand Slam turnira. No, Holtove poveznice s US Openom su jako čvrste, jer mu je majka Tracy Austin, nekad prva igračica svijeta i dvostruka osvajačica ovog turnira.

- Osjećao sam se jako dobro, tri kvalifikacijska meča su mi dala zamah. Bilo mi je jako zabavno, puno prijatelja i članova obitelji je bilo na tribinama. Počeo sam godinu ispod 900. mjesta jer sam zbog ozljede ruke osam mjeseci bio izvan terena. U biti sam morao početi od nule. Osvojio sam tri manja turnira zaredom, krenuo sam prema gore i nadam se da će se tako nastaviti - rekao je Holt.

image

Daria Snigur

JULIAN FINNEY Afp

U ženskom dijelu turnira za prvorazrednu se senzaciju pobrinula 20-godišnja Ukrajinka Darija Snigur koja je u premijeri na Grand Slam turnirima izbacila sedmu nositeljicu i nekad prvu igračicu svijeta Simonu Halep. Za US Open se pripremala u Rigi nakon što je njezina trening-baza u Kijevu stradala pod ruskim bombama.

image

Daria Snigur

KENA BETANCUR Afp

- Ovo je pobjeda za Ukrajinu, za sav ukrajinski narod, za moju obitelj, za moj tim - rekla je 124. igračica svijeta.

- Situacija je loša, naravno. Rat se nastavlja i ponekad je nemoguće igrati pod takvim pritiskom, ali pokušavam dati sve od sebe i barem tako pružiti podršku Ukrajini u kojoj želim živjeti.

image

Simona Halep

JULIAN FINNEY Afp

Linker
06. svibanj 2024 13:50