Marketa Vondrušova

 SEBASTIEN BOZON Afp
NAJVEĆA NAGRADA

Senzacionalna pobjednica s čudesnom pričom: Od gipsa na ruci do osvajačice Wimbledona u godinu dana

Čehinja Marketa Vondroušova neočekivano je otišla do kraja u All England Clubu
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 16. srpanj 2023. 13:46

U129 godina postojanja turnira tenisačica u Wimbledonu, nikad se do sada nije pojavila ni jedna kao Marketa Vondroušová (24). Češka tenisačica ispisala je posve novo poglavlje u povijesti slavnog turnira jer je postala prva tenisačica izvan kruga nositeljica koja je osvojila Wimbledon.

Ljevoruka Marketa, koja je u londonski Grand Slam turnir startala kao 42. igračica svijeta, u finalu je pobijedila Ons Jabeur sa 6:4, 6:4 te tako nadmašila i jednu od ikona Wimbledona te peterostruku pobjednicu, Venus Williams, kao najniže rangirana pobjednica. Amerikanka je, naime, 2007. osvojila titulu kao 31. na svijetu.

- Još uvijek ne znam što se događa - klasičnom je frazom Čehinja počela svoj prvi pobjednički Grand Slam govor.

Bila je prije četiri godine, kao 19-godišnja tinejdžerica, u finalu Roland Garrosa, ali tada je kući odnijela samo utješni pehar nakon poraza od Ashleigh Barty. Bila je i u finalu Olimpijskih igara 2021. u Tokiju, gdje nije mogla protiv Belinde Bencic, pa se zadovoljila srebrom, da bi sada, u još jednoj neparnoj godini, dočekala najveću moguću tenisku nagradu, tanjur Venus Rosewater, kako se službeno zove wimbledonski pobjednički trofej za tenisačice.

image
ADRIAN DENNIS Afp

No, priča Vondroušove posve je nevjerojatna. Jer prije samo 12 mjeseci, točno u ovo doba godine, Marketa je bila u Londonu, ali kao turistkinja. S gipsom na lijevoj ruci, koji je bio “uspomena” na operaciju koju je prošla u svibnju 2022. Bila joj je to već druga operacija na lijevom zapešću.

Proslava uz pokoje pivo

Lani zbog operacije nije igrala šest mjeseci, ali je svejedno bila u Londonu kako bi podržala svoju prijateljicu, švedsku tenisačicu Miriam Björkland, u kvalifikacijama Wimbledona.

- Nakon svega što sam prošla s ozljedama u karijeri i nakon što sam prošle godine ovdje bila s gipsom na ruci, sada u ruci držim pobjednički trofej. Ne znam kako to opisati, tenis je očito prava ludnica - smijala se Marketa.

Bizarno je kako su je ozbiljnije ozljede pratile taman nakon nekog uspjeha. Tako je 2016. u Pragu upisala prvu WTA pobjedu u karijeri, a onda je lijevi lakat morao “pod nož”, što ju je koštalo šest mjeseci. Senzacionalno se probila do finala Roland Garrosa 2019., tada kao 38. na svijetu, a nedugo potom morala je na operaciju zgloba lijeve ruke. I opet šest mjeseci stanke. Pa lani opet nova operacija.

Samo što je tada prisilnu stanku od tenisa iskoristila za vjenčanje sa dugogodišnjim dečkom, Stepanom Šimekom.

- Sutra nam je prva godišnjica braka, zapravo - otkrila je Čehinja nakon što joj je princeza od Walesa, Catherine, uručila pobjednički tanjur.

Suprug, inače, nije bio uz nju protekla dva tjedna budući da je radio (zaposlen je u IT firmi), a usput i čuvao njihova kućnog ljubimca, sfinks mačku Frankie. Ali, stigao je na finale.

- Kako ćemo proslaviti? Možda uz koje pivo ha-ha. Jer ova su dva tjedna bila isrcpljujuća, a pogotovo je bilo puno nervoze prije ovog finala, tako da će piva dobro doći za opuštanje.

Bez obzira na spomenuta prijašnja dva velika finala (Roland Garros, OI), Vondroušová je bila potpuni autsajder uoči Wimbledona i baš nitko je, uključujući i nju samu, nije mogao vidjeti kao buduću pobjednicu. Štoviše, u četiri prethodna dolaska u All England Club upisala je ukupno jednu pobjedu, a tri puta je gubila prvo kolo. Općenito je na travi dosad u karijeri imala omjer 4-11. Čak ni s osvajanjem Wimbledona, ni sa sedam pobjeda u protekla dva tjedna nije došla do pozitivnog omjera, već samo do egala, 11-11. Ali, neće je to sigurno mučiti jer upisala se na listu osvajačica Wimbledona kao 51. različita pobjednica u povijesti.

Osvojit ću ga, obećajem

S druge strane, Ons Jabeur drugu je godinu zaredom bila “samo” finalistica. Tunižanka je propustila ukupno treću priliku (US Open 2022.) za postati prva afrička Grand Slam pobjednica, ali Wimbledon je ipak mjesto na kojem je silno željela ostvariti taj pothvat.

- Ovo mi je najbolniji poraz u karijeri - procijedila je nekako između suznih jecaja 28-godišnjakinja, koja je opet ostala slomljena srca.

image

Ons Jabeur

SEBASTIEN BOZON Afp

Lani je bolja bila Jelena Ribakina, a sada je putu do novog finala izbacila četiri Grand Slam pobjednice - Biancu Andreescu, Petru Kvitovu, Ribakini se osvetila u četvrtfinalu i Arinu Sabalenku. Vondroušová se u finalu činila kao premija, ali...

- Da, sjajan turnir ukupno, ali šteta što nije i do kraja bio takav. No, neću odustati, vratit ću se još jača i jednoga dana ću osvojiti ovaj turnir. Obećajem - hrabro je poručila Tunižanka.

Možda potraži i savjete od Kim Clijsters, ili Simone Halep, ili Chris Evert. Jer i one su izgubile svoja prva tri Grand Slam finala, ali kasnije ipak postale višestruke pobjednice.

2,7 milijuna eura nagrade

Ovoga puta nije bio njezin dan, iako se činilo da bi mogao biti. Naime, u finalu je u prvom setu dva puta imala break prednosti, 2:0 i 4:2, a i u drugom je setu vodila 3:1, ali previše je Jabeur griješila da bi uspjela prednost i zadržati. Iako je imala 25 izravnih poena, 15 više od Vondroušove, skupila je i čak 31 neprisiljenu grešku, naspram samo 13 suparnice. Odigrala bi dva sjajna poena, pa onda tri kriminalna i kroz cijeli je meč držala takav ritam. Vondroušová je, pak, prepustila inicijativu i čekala poklone. Iako je dopustila deset break-lopti, a četiri puta gubila servis, te istovremeno svoje šanse za break koristila gotovo maksimalno - šest od sedam - Marketa je na servisu bila dovoljno čvrsta (63% ubačenog prvog) da dovrši meč u samo dva seta.
Uz veliku financijsku nagradu - 2,7 milijuna eura - Marketa Vondroušová će od ponedjeljka biti deseta tenisačica svijetu, što joj je novi najbolji renkingu u karijeri.

Linker
19. svibanj 2024 20:07