Sofia Kenin cilja svoj drugi GS naslov ove sezone
 AFP
NEOČEKIVANO DO KRAJA

Senzacionalno finale u Parizu! Najmlađe finale u zadnjih 12 godina, zajedno imaju godina kao Serena!

Iga Swiatek (19) i Sofia Kenin (21) će odigrati tek drugi međusobni meč
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 10. listopad 2020. 13:49

Prije samo četiri godine Iga Swiatek i Sofia Kenin su odigrale jedini međusobni meč i to u 3. kolu juniorskog turnira u Roland Garrosu. Swiatek je kao kvalifikantica pobijedila (6:4, 7:5) 10. nositeljicu, titulu je osvojila Rebeka Masarova iz Švicarske protiv Amande Anisimove. Toliko o tome, četiri godine kasnije Iga Swiatek i Sofia Kenin odlučivat će o osvajačici Roland Garrosa u seniorskoj konkurenciji.

Bit će ovo najmlađe Grand Slam finale od Australian Opena 2008. godine u kojem su sudjelovale Marija Šarapova (20) i Ana Ivanović (20), a što se Pariza tiče mlađih djevojaka u finalu nije bilo od 2003. godine, belgijskog obračuna Justine Henin (21) i Kim Clijsters (20).

- Jesam, stvarno sam iznenađena, jer prije turnira niti jednom nisam pomislila da bih mogla biti u finalu - rekla je 19-godišnja Swiatek, koja je u šest mečeva suparnicama dopustila samo 23 gema.
- S druge strane, oduvijek sam znala da ako ću jednom biti u finalu, onda će to biti u Roland Garrosu. Meni su se snovi ostvarili.

Još je jedan meč dijeli od vječne slave, od Poland Garrosa, kako su to već smislili u Poljskoj. Dvije godine starija Kenin četiri je meča dobila u tri seta, prije toga je u Rimu izgubila s ponižavajućih 0:6, 0:6 od Viktorije Azarenke, ali njenu glad za pobjedama, zadovoljstvo koje u tome pronalazi, ništa ne može utažiti. Iako se rodila u Moskvi, s Rusijom nema ništa, niti putovnicu, jer roditelji su ranije emigrirali u SAD, ali su htjeli da se rodi u Moskvi.
- Bila je najstrašnije malo stvorenje koje sam ikada vidio - rekao je prošle godine njen prvi trener Rick Macci o tome kako je upoznao Sofiju kad je imala pet godina.

Kenin je proračunata

Macci se referirao na njenu vještinu s reketom, s pet godina svaki je bekhend perfektno odigrala. Kao što ga udara i sada s više od sto winnera s te strane u ovih šest mečeva. Početkom ove godine kad je osvojila Australian Open pisali smo o njenim sličicama iz djetinjstva, kako je sa šest godina vrlo stručno opisivala kako bi vratila servis Andyja Roddicka.

- Već tada sam sve znala - nasmijala se prije godinu dana kad je pogledala video.
Zato je ponekad uspoređuju s matematičarkom, na terenu je vrlo proračunata i koristi svaki pedalj istoga i sklona je suparnice unerediti nekonvencionalnim udarcima (skraćena lopta na reternu, na primjer).

image
Iga Swiatek nije izgubila niti set
AFP

- Ona jednostavno ima nešto što se ne može naučiti, što je poen veći, ona ga više želi - primijetila je Lindsay Davenport, trostruka Grand Slam pobjednica.
Swiatek je prirodna sila, lakoća kojom generira snagu u udarcima je fantastična. Nema veze što još nije osvojila titulu na Touru, nije niti Gustavo Kuerten kad je 1997. godine sa 66. mjesta na rang-listi otišao do kraja u Roland Garrosu. Ili Jelena Ostapenko, tada 47. na svijetu, prije samo tri godine. Velika prijateljica Kaje Juvan, što smo doznali od mlade Slovenke prošle godine u Umagu, obožava glazbu. Trenutno joj najviše pažnje privlači jazz, no na teren u Parizu izlazi uz “Welcome to the Jungle” Guns n’ Rosesa. Kao Juvan, škola joj je bila prioritet, a rado bi i studirala.

- Mislim da to u ovom trenutku neće biti moguće. Voljela bih, kopka me, međutim, osjećam da u tenisu mogu puno toga napraviti i za to mi je potreban kontinuitet. Nešto što ne ide uz studiranje.

Swiatek ima psihologa

Kenin se nada da će njena protivnica osjetiti nervozu u prvom Grand Slam finalu.
- Ja sam to prošla u Melbourneu, znam kakve su emocije. Nije izgubila niti jedan set? Nije ni Kvitova.
Swiatek, čiji je otac bio olimpijski veslač, za finale će u tom smislu pripremiti psiholog Daria Abramowicz.
- Moji roditelji nisu bili za tu ideju, ali ja sam tako odlučila. Mislim da se korist već itekako vidi.
Stoga Kenin ne bi smjela računati da će iz toga izvući prednost. Kao što ni Garbine Muguruza u finalu Australian Opena nije profitirala protiv nje.

Linker
19. travanj 2024 09:36