Lea Bošković

 Pressefoto Rudel/robin Rudel/imago Sportfotodienst/profimedia
VELIKA POBJEDA

Sjajne vijesti iz Wimbledona: Hrvatica odigrala meč karijere i stigla na korak do prvog Grand Slama

Lea Bošković je sa 2:6, 6:4, 6:4 svladala bivšu top 30 igračicu Aliaksandru Sasnovič
Piše: HinaObjavljeno: 26. lipanj 2024. 18:15

Hrvatska teniska reprezentativka Lea Bošković (WTA 199.) probila se u posljednje kolo kvalifikacija za Wimbledon pobijedivši u drugom kolu Bjeloruskinju Aliaksandru Sasnovič (WTA 124.) sa 2:6, 6:4, 6:4.

Za 24-godišnju Zagrepčanku ovo je jedna od najvećih pobjeda u karijeri, a njom je došla na korak do premijernog plasmana u glavni ždrijeb jednog od Grand Slam turnira.

Iskusna Bjeloruskinja, koja je prije manje od dvije godine bila na 29. mjestu pojedinačne WTA ljestvice, bolje je ušla u meč i za samo 28 minuta osvojila prvi set. No Bošković se "oslobodila" u drugoj dionici i nanizala pet gemova. Sasnovič je vratila oba breaka zaostatka, smanjila Leinu prednost na 5:4, ali onda je i po treći put u setu izgubila servis, čime je hrvatska tenisačica odvela meč do odluke u trećoj dionici.

Nijedna igračica nije uspjela steći prednost u prvih devet gemova. Sasnovič je spasila dvije break-lopte u četvrtom gemu, a Bošković je neutralizirala dvije prijetnje svoje suparnice u devetom gemu.

I onda je pala odluka. Bjeloruskinja je s dvije pogreške darovala Bošković 0:30. Zagrepčanka je iznudila pogrešku za prvu meč-loptu, na koju je Bjeloruskinja promašila forhend i tako ostala zarobljena u drugom kolu kvalifikacija.

Sasnovič je imala čak 49 neforsiranih pogrešaka, a Bošković samo 25, ali je Bjeloruskinja imala 36 winnera, odnosno 21 više od hrvatske reprezentativke. U ključnim trenucima, Bjeloruskinja je više griješila nego pogađala i to ju je odvelo u poraz.

Za plasman u glavni turnir Bošković će igrati protiv Rumunjke Elene Gabriele Ruse (WTA 152.) koja je sa 6:4, 6:3 u drugom kolu bila bolja od Čehinje Dominike Salkove (WTA 149.).

Olga Danilović zaustavila Antoniju Ružić

Antonia Ružić (WTA 203.) zaustavljena je u drugom kolu kvalifikacija za Wimbledon, a bolja je od nje sa 5:7, 6:2, 6:3 bila osma nositeljica, srpska tenisačica Olga Danilović (WTA 116.).

Ružić je bila bolja u početku dvoboja, povela sa 4:1, ali se Danilović vratila do 5:5 i break-lopte koju nije iskoristila. Ružić je u 12. gemu došla do novog breaka koji joj je donio i prvi set.

No, u nastavku meča 23-godišnja Srpkinja je opravdala status favoritkinje. Triput je slomila servis 21-godišnje Međimurke u drugom te još dvaput u trećem setu te došla do uvjerljive pobjede i na korak do plasmana u glavni turnir.

Priliku za plasman u treće kolo imat će i Tena Lukas (WTA 224.) kojoj je suparnica Mađarica Panna Udvardy (WTA 134.).

Linker
26. lipanj 2024 19:02