USA TODAY NETWORK/DDP USA/PROFIMEDIA
U FANTASTIČNOJ FORMI

Sjajne vijesti s Wimbledona: Petra Martić pobijedila jednu od najboljih tenisačica svijeta!

‘Puno je adrenalina u meni i puno mi znači ova pobjeda. Ona je sjajna tenisačica...‘
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 02. srpanj 2022. 19:00

Jedina, ali vrijedna hrvatska nada ostala je Petra Martić u Wimbledonu. Najbolja hrvatska tenisačica slavila je u dvoboju 3. kola protiv Jessice Pegule, devete tenisačice svijeta, i osigurala svoje mjesto među najboljih 16 na ovogodišnjem turnir u All England Clubu. Dapače, zasad još nije izgubila ni seta...

Petra, trenutačno 80. na WTA ljestvici, nema najbolji omjer kada su u pitanju mečevi protiv Top 10 tenisačica, prije ovog subotnjeg odigrala ih je 35, a upisala je tek pet pobjeda. Međutim, u prvih set i pol dvoboja izgledalo je kao da su renking Martić i Pegule greškom zamijenjeni jer hrvatska je tenisačica potpuno dominirala terenom i rezultatom.

Prvi je set sa 6:2 završio u korist 31-godišnje Dućanke, za samo 24 minute, što će dovoljno sugerirati o odnosu snaga u tom dijelu meča. Njezina se dobra igra prelila i u drugi set pa je za 2:1 napravila još jedan, ukupno treći break na Pegulin servis, pa ga onda potvrdila bez izgubljenog poena na vlastitom početnom udarcu, završivši gem s perfektno skrećenom loptom za 3:1.

'Ajmo, tako do subote'

Djelovalo je kako je time širom otvorila vrata prolaska dalje, jer osjetila se nervoza kod Amerikanke, koja nije mogla pogoditi, loptice su joj odlazile u veliki aut, neki servisi bili i po dva metra predugački, ziceri završavali u mreži... Međutim, uspjela se nekako "pregrupirati" pa je uslijedio njezin odgovor. U šestom je gemu došla do prve dvije break-lopte u meču, Martić je prvu spasila volejem na mreži, ali na drugu je poslala forhend u aut i to je dovelo do izjednačenja i povratak Pegule u meč.

U nastavku je uslijedila vrlo izjednačena borba, s puno kvalitetnih poena, s puno izjednačenja u sljedeća tri gema, ali nije bilo prilika za breakove ni s jedne strane. Do desetog gema kada je Pegula došla do velike prilike, ali retern na Petrin drugi servis poslala je u mrežu. Nije tu bio kraj jer Martić nije iskoristila dvije prednosti, Pegula je pritiskala, ali na koncu je opet dobar kick servis bio pretežak Peguli za vratiti i naša se tenisačica izvukla iz neugodne situacije.

Odluka je pala u tie-breaku gdje je Petra pobjegla na 5:2, ali se Pegula vratila na 5:5. Ipak, set loptu Amerikanka nije dočekala već je Martić sljedećim poenom izborila meč-loptu, a onda dočekala Pegulinu grešku na voleju.

Veliko slavlje za Martić moglo je početi, a netko od navijača s tribina glasno je zavikao "Ajmo, Petra, sve do subote tako". Jasno, žensko finale Wimbledona je sljedeće subote...

- Puno je adrenalina u meni i puno mi znači ova pobjeda. Pegula je sjajna tenisačica, već duže vrijeme igra jako dobro i jedna je od najboljih na Touru - rekla je Petra.

- Znala sam i da joj trava odgovara, tako da sam se pripremila za težak meč. Odmah sam zato od početka išla jako, dala sve od sebe i, eto, isplatilo se.

Ovo je, inače, bio šesti međusobni meč Petra i Pegule i peta pobjeda naše tenisačice. Ali, prva protiv Jessice kao članice svjetskih Top 10.

- Nisam o tome previše razmišljala tijekom meča. Moj servis pao je malo u drugom setu, ona je to iskoristila, ali, eto, bila su dva-tri poena koja su na kraju presudila, srećom u moju korist.

Slijedi Elena Ribakina

Martić je tako Pegulu, koja je inače poznata i po tome što je kći američkog industrijalca i milijardera Terryja Pegule, koji je vlasnika NFL momčadi Buffalo Billsa te NHL momčadi Buffalo Sabresa, poslala kući, a sebi izborila meč protiv Elene Ribakine. Kazahstanka je 17. nositeljica i pobijedila je našu tenisačicu u jedinom prijašnjem međusobnom meču. Bilo je to, doduše, tijesno 7:6, 7:6 u polufinalu Dubaija prije dvije godine.

Ne bismo imali ništa protiv revanša istim rezultatom, sigurno ni Petra koja bi pobjedom izborila svoje prvo četvrtfinale u Wimbledonu. Imala je dosad dvije prilike, ali 2019. zaustavila ju je Svitolina, a 2017. Rybarikova. Jedino Grand Slam četvrfinale odigrala je 2019. u Roland Garrosu.


Wimbledon, tenisačice 3. kolo:

Petra Martić (Hrv) - Jessica Pegula (SAD/8) 6-2, 7-6(5)

Elena Ribakina (Kaz/17) - Qinwen Zheng (Kin) 7-6(4), 7-5

Ajla Tomljanović (Aus) - Barbora Krejčikova (Češ/13) 2-6, 6-4, 6-3

Harmony Tan (Fra) - Katie Boulter (VB) 6-1, 6-1

Amanda Anisimova (SAD/20) - Coco Gauff (SAD/11) 6-7(4), 6-2, 6-1

Simona Halep (Rum/16) - Magdalena Frech (Polj) 6-4, 6-1

Alize Cornet (Fra) - Iga Swiatek (Polj/1) 6-4, 6-2

Linker
23. travanj 2024 03:09