Novak Đoković više neće biti prvi na svijetu

 TIZIANA FABI Afp
OVO NIJE OČEKIVAO

Šok za Novaka Đokovića! Srbin zbog jedne odluke više neće biti najbolji na svijetu, pada na treće mjesto

Najbolje je prošao Rafael Nadal koji prošle godine nije nastupao u Wimbledonu, pa ne gubi ništa.
Piše: Dean BauerObjavljeno: 21. svibanj 2022. 09:55

Beogradski tenisač, Novak Đoković nije najbolji igrač na svijetu. Preciznije, on je trenutačno još uvijek broj 1 na ATP svjetskoj ljestvici, ali ne zadugo. Štoviše, uskoro će pasti na treće mjesto. Razlog tomu je ATP-ova odluka da ove godine neće uzimati u izračun bodove osvojene na turniru u Wimbledonu. To je potez ATP-a kao odgovor na prijašnju odluku All England Cluba koji ne dopušta ove godine nastup na najprestižnijem turniru, tenisačicama i tenisačima iz Rusije i Bjelorusije. Povod je dakako opća i brutalna ruska agresija na Ukrajinu. Ovakvom odlukom je najviše u biti pogođen trenutačni broj 1 u svijetu tenisača, a koji je prošle godine osvojio Wimbledon i brani 2.000 bodova. Sad je ostao bez mogućnosti obrane, tako da je i najveću gubitnik. Nemjerljivo veći od najbližih mu pratitelja, Daniila Medvjedeva odnosno Alexandera Zvereva. Njih dvojica su prošle godine u Wimbledonu osvojili po 180 bodova, znači ove godine sada toliko gube. Đoković ostaje bez 2.000 bodova. Solidna razlika. Najbolje je zato prošao Rafael Nadal koji prošle godine nije nastupao u Wimbledonu, pa ne gubi ništa.

Kada bi se odmah oduzeli bodovi tenisačima s vrha, bez dakle wimbledonskog učinka, najbolji tenisač svijeta bi postao Rus Daniil Medvjedev (7.800 bodova), ispred Zvereva (6.895.), a beogradski tenisač je tek treći (6.660). Iz samog ATP-a nisu baš presretni što su bili primorani na ovakvu odluku, svojevrsnu bodovnu suspenziju Wimbledona, pa su tako priopćili.

"Držimo da svaki tenisač mora imati pravo sudjelovati na turniru bez ovakve diskriminacije. Odluka turnira o zabrani dolaska ruskim i bjeloruskim tenisačima narušava integritet ATP-jevog sustava bodovanja. Žao nam je, ali jedini korak koji smo mogli poduzeti je ukinuti bodove na ovogodišnjem Wimbledonu".

Postoje medijski navodi da je čak i britanska vlada pokušala promijeniti odluku Wimbledona, odnosno All England Cluba. Moguće jest, ali malo ipak vjerojatno. Ne samo zbog visokog stupnja autonomije u odlukama organizatora Grand Slama u Wimbledonu, već i zbog toga što je ovakva odluka All England Cluba upravo na tragu vrlo oštrih sankcija koje je Downing Street nametnuo Rusiji i Bjelorusiji u svakom pogledu. Bilo kako bilo, bodova iz Wimbledona ove godine nema, a uskoro će najbolji tenisač svijeta postati baš... Rus. Daniil Medvjedev!

Linker
18. travanj 2024 12:39