MICHAEL ERREY Afp
SLJEDEĆI PROTIVNIK

‘Srećko‘ protiv Marina Čilića dosad nije imao sreće: ‘Igram strašno dobar tenis, ali moram spustiti glavu!‘

Najbolji hrvatski tenisač nadigrao šestog tenisača svijeta u baš svim aspektima
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 22. siječanj 2022. 19:15

Dugo, predugo smo ga čekali, za mnoge je već bio bivši tenisač u smislu da ne može konkurirati najboljima na najvećim turnirima, ali Marin Čilić je demantirao zloguke proroke i u jednom od "vintage" izdanja demolirao je Andreja Rubljova (ATP 6) u 3. kolu Australian Opena za svoju prvu Top 10 pobjedu točno dvije godine od posljednje (Roberto Bautista Agut, također u 3. kolu prvog Grand Slam turnira).

Ako metnemo sa strane "crnu rupu" u trećem setu kad je od 3:1 i lopte za dupli break izgubio čak pet gemova u nizu i u konačnici set, bio je ovo "heavy metal" tenis najveće kvalitete 33-godišnjeg Međugorca. Nadigrao je šestog tenisača svijeta i petog nositelja baš u svim aspektima za prekid serije od četiri poraza protiv Rubljova, kao i za prekid niza od deset poraza protiv Top 10 oponenata. Sve na jednom mjestu, u Margaret Court Areni, za prolaz u 25. osminu finala na Grand Slam turnirima i osmu na Australian Openu (po šest Wimbledon i US Open, pet Roland Garros).

- Gledatelji su bili nevjerojatni, uživao sam u svakoj sekundi ovoga meča, baš sam se dobro zabavljao - rekao je Marin sa smiješkom na licu, koji je toliko toga otkrivao.

- Bilo je očekivano teško, ali igrao sam odličan tenis.

image
PAUL CROCK Afp

Odigrao i pobijedio, sa 24. asom je zaključio ovaj meč nakon što je ostao čvrst u glavi kad je izgubio treći set. Nije dopustio potonuće, kao što mu se znalo događati u prošlosti (šest puta je u karijeri ispustio 2:0 u setovima, lani protiv Danila Medvedjeva u Wimbledonu i Philippa Kohlschreibera na US Openu, kad je i prvi put u karijeri predao meč).

Znao je da ima Rubljova na reketu, ostao je vjeran strategiji napada pod svaku cijenu, agresivnost mu se isplatila, rizik u svakom trenutku.

- U Adelaideu sam na dva turnira imao odličan ulazak u sezonu, došao sam u Melbourneu spreman. Večeras su uvjeti bili malo drugačiji, svježije, ali znao sam da moram potezati. Sjajno sam servirao, dobro reternirao, što je recept za top igrače. Jer ako im date šanse da udaraju, naći ćete se u nevolji. Htio sam biti maksimalno agresivan, što se isplatilo. Drugačije se ne može igrati protiv najboljih svjetskih tenisača.

image

Andrej Rubljev i Marin Čilić

PAUL CROCK Afp

Kad je jesenas osvojio Sankt Peterburg i prije toga bio u finalu Moskve, naglasio je da želi "pripremiti teren" za 2022. godinu i kad dođu mečevi s najboljima na svijetu, biti konkurentan. Zabio je 24 asa (sedam više od Rubljova), zabio je 55 winnera (17 više), dobio sjajnih 85 posto poena nakon prvog i 56 posto nakon drugog servisa. Rubljov je na drugom servisu stalno bio na stražnjim nogama, retern winneri su sijevali i s forhenda i s bekhenda.

Već u prvom setu je poslao poruku da bi ovo mogla biti njegova večer, u drugom je samo podebljao dojam odigravši besprijekoran tie-break u kojem je reternima priskrbio tri poena. Bilo je takvih izvedbi prošle godine, no ni u jednom nije uspio zadržati razinu kroz cijeli meč, u određenom trenutku bi "pukao". Sada nije, iako smo se uplašili kad je od 3:1 u trećem setu, lopte za dupli break, do kraja seta uhvatio samo tri poena.

- Jako sam uzbuđen, igram strašno dobar tenis, ali isto tako znam da će protivnici biti sve teži i teži. Moram spustiti glavu, ne poletjeti, ovo je tek jedna pobjeda. Želim više - poručio je na odlasku iz Margaret Court Arene.

Sretan i zadovoljan. Ponovo je u drugom tjednu na Grand Slam turniru, siguran u sebe, siguran bez obzira tko je s druge strane mreže, da i on ima puno toga za reći.

image

Felix Auger-Aliassime

PAUL CROCK Afp

SLJEDEĆI PROTIVNIK

Srećko dosad protiv Čilića nije imao sreće

U ponedjeljak će Marin igrati protiv Felixa Auger-Aliassimea, koji je "premlatio" Dana Evansa. Veliki talent, tek mu je 21 godina i iza sebe ima osam finala na Touru.

Doduše, svih osam je izgubio, pa i posljednje od Marina Čilića u Stuttgartu prošle godine. Bila je to Marinova 19. titula u karijeri, prva od Queen's Cluba 2018. godine.

Još je dvaput Čilić svladao Kanađanina, u Washingtonu 2019. i Parizu 2020. godine.

Što će definitivno pomoći u pripremi meča, ali i Rubljov je imao četiri uvjerljive pobjede nad Čilićem, pa mu u subotu nije koristilo. Svakoj seriji dođe kraj, to mora imati na umu.

2019. Washington 6:3, 6:4

2020. Pariz 6:0, 3:6, 6:3

2021. Stuttgart 7:6(2), 6:3

U Australiji protiv Top 10 igrača bolji nego na svim ostalim Grand Slam turnirima zajedno

Bila je ovo Čilićeva 130. pobjeda na Grand Slam turnirima i 35. na Australian Openu, gdje je i prvi put osjetio čari polufinala još prije 12 godina.

Ni na jednom drugom velikom turniru nema toliko pobjeda. Kao što ni na jednom nema toliko Top 10 pobjeda (6-4).

Zapravo, šest ima zajedno na US Openu (4-7) i Wimbledonu (2-6), dok je u Roland Garrosu takve dvoboje samo gubio (0-10).

Linker
20. travanj 2024 09:18