PATRICK HAMILTON Afp
PIŠE NEVEN BERTIČEVIĆ

Sve je eksplodiralo kada je Srbin objavio onu fotografiju. Đoković je zapravo zatočenik vlastitog stava

Najbolji svjetski tenisač u Melbourne je morao doći svjestan konzekvenci svojih odluka
Piše: Neven BertičevićObjavljeno: 07. siječanj 2022. 15:46

Devet puta je osvojio Australian Open, ali sve što se Novaku Đokoviću proteklih godina dogodilo u Melbourneu palo je u sjenu najnovijeg sportsko-političkog sukoba koji još uvijek prijeti svjetskom tenisu i bez obzira kakav će biti konačni ishod, ostat će repovi.

Nakon što australske vlasti nisu omogućile prvom tenisaču svijeta ulazak u državu jer je tu bilo nekoliko proceduralnih pogrešaka krivnja je obostrana, ali kako to obično biva kada je bilo kakav sukob u pitanju, zaraćene strane se čvrsto drže svojih pozicija. I Novaku Đokoviću je ostalo samo mahati s balkona hotela za migrante u koji je smješten gotovo u centru Melbournea, ali iako je predstavljen kao hotel s četiri zvjezdice izgled će ponuditi nešto drugo. Srpski tenisač je primoran biti tamo jer čeka odluku može li napokon ući i igrati na Australian Openu ili mu medicinski razlozi zbog kojih je dobio iznimku, kao i i još neki tenisači, neće biti usvojeni. Na proteste koji dolaze iz Srbije da je uhićen, Australci će odgovoriti jednostavno da to nije istina uz dodatak...

- Gospodin Đoković u svakom trenutku može napustiti Australiju što je najbolji dokaz da nije uhićen.

Iz tabora Đokovića dolazi priča o najvećem sportsko-diplomatskom skandalu svih vremena, a sve je inicirao njegov otac koji je pozvao cijeli svijet na proteste, od Beograda do Australije, ali nisam siguran da će mu to uspjeti. Što je sve rekao i nije toliko važno, jer ako je ustvrdio da ime australskog premijera Scott Morrisona sve govori o njegovom karakteru ili da je atak na Đoković, atak na Srbiju i Srbe, onda je jasno da se u svemu otišlo predaleko. No, moglo se i očekivati da bi ovako moglo završiti onog trenutka kad su prije osam tjedana iz Australian Opena rekli da postoji mogućnost medicinske potvrde i ako se ona uvaži onda bi na Australian Openu mogli igrati i oni koji nisu cijepljeni protiv koronavirusa. A takav je slučaj upravo s Novakom Đokovićem.

Sve je eksplodiralo kada je Srbin na Instagramu objavio fotografiju uoči puta u Australiju što je potpalilo raspoloženje ili neraspoloženje u jednom dijelu australske javnosti. Pogotovo u Melbourneu koji je od svih australskih gradova najviše vremena proveo u lock downu.

Đoković se možda zaigrao i previše vjerovao nekim ljudima iz australskog tenisa, a pogotovo prvom čovjeku Australian Opena Craigu Tileyju, ali kada je stigao u Melbourne brzo je shvatio da stvari nisu toliko jednostavne. I još uvijek nisu jednostavne jer njegovi medicinski razlozi nisu uvaženi. To bi se moglo promijeniti nakon što se odlučio o žalbi Đokovićevih odvjetnika, ali realno je očekivati da kad već nije dobio mogućnost ulaska u Australiju prije nekoliko dana, teško da će se ta odluka mijenjati.

Zanimljiv je pristup cijeloj priči teniskog svijeta. Malo je tenisača koji su željeli otvoreno govoriti o cijeloj situaciji, a još je manje onih su spremni optužiti Novaka Đokovića. Zapravo, najzanimljiviju izjavu dao je najveći Đokovićev rival Rafael Nadal koji igra na turniru u Melbourneu i priprema se za Australian Open. Izjava je definitivno i zanimljiva i znakovita.

- Moram reći da mi je na određeni način žao Novaka, ali istovremeno on je bio svjestan mogućih posljedica jer je znao da možda neće moći nastupiti. A narod je predugo patio da se ne bi sve napravilo da se svijet riješi koronavirusa. I zato je Đokovićeva odluka samo njegova i onda mora biti spreman prihvatiti sve konzekvence.

Sad se doznaje da su neki tenisači, koji su već dobili medicinsku iznimku za nastup na Australian Openu, u novom tretmanu jer se i njihov slučaj revidira. I tko će na kraju dobiti mogućnost nastupa teško je reći.

Pravila na Australian Openu su takva da za nastup moraš biti cijepljen. Tako nešto postoji i u NBA ligi pa primjerice zvijezda Brooklyna Kyrie Irving sve donedavno, upravo zato što se odbijao cijepiti, nije igrao za jednu od najboljih momčadi lige. Sada su u Brooklynu njegov status aktivirali, ali može igrati samo na gostujućim utakmicama. Na domaćim ne može jer po zakonu New Yorka tamo ne mogu igrati necijepljeni košarkaši.

Kako god okrenuli, slučaj Novaka Đokovića je poprilično tužan i nesretan, ali za dobar dio toga će morati priznati da je i sam kriv. Ima novinara i to iz velikih kuća koji tvrde da je to sve mogao riješiti jednim potezom - cijepiti se, ali naravno postoji i ona druga istina, a to je da svi imaju pravo na izbor. Ali ako je to tako, onda moraju i znati da bi se mogli sudariti s neprilikama. Kao što se to dogodilo Novaku Đokoviću u Melbourneu.

Linker
20. travanj 2024 01:36