Thiago Seyboth Wild

 ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp
BRAZILAC JE HIT

Svi slave veliku parišku senzaciju, ali ni slavni Rus nije previše pogođen, jasno je i zašto

‘Svaki put kad završi sezona na zemlji, ja sam sretan‘, u svom je stilu rekao drugi tenisač svijeta
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 01. lipanj 2023. 11:06

Možda smo nekoga posve nenamjerno zaboravili, ali lako moguće da unazad 20 i kusur godina niti jedan Brazilac nije izazvao takvu pozornost u Roland Garrosu kao Thiago Seyboth Wild ovih dana. Njegova pobjeda nad drugim tenisačem svijeta u 1. kolu, posve razumljivo, glasno je odjeknula, makar je to još miljama daleko od legendarnog Guge Kuertena, koji je tri puta (1997., 2000., 2001.) osvajao pariški Grand Slam.

No, zasad se 23-godišnjak iz brazilskog gradića Marechal Candido Rondon pobrinuo za najveće iznenađenje početnog kola Roland Garrosa. Kao 172. na svijetu pobijedio je Danila Medvedjeva za ne samo najveću pobjedu karijere, već i za svoju prvu uopće na Grand Slam turnirima. Iako je još prije tri godine osvojio ATP turnir u Santiagu (u finalu pobijedio današnjeg broj 4, Caspera Ruuda) i tada postao prvi tenisač rođen u 2000-ima koji je osvojio ATP naslov, u razdoblju koje je slijedilo, njegova se karijera nije razvijala po očekivanoj, uzlaznoj krivulji.

Štoviše, mladi je Brazilac skupio svega 24 meča na ATP razini, uz omjer 9-15, a više od polovice tih pobjeda (pet) ostvarene su u spomenutom pohodu do titule u Santiagu.

Tužba za kućno nasilje

Jedini njegov prijašnji Grand Slam nastup zbio se na US Openu 2020., zahvaljujući tadašnjem te i dan danas najboljem osobnom renkingu - 106. mjestu - ali je izgubio 1. kolo od Dana Evansa u tri seta. Pored toga, u osam pokušaja na Grand Slam kvalifikacijama, sedam je puta gubio odmah u 1. kolu.

I sada se dogodio Roland Garros gdje je prošao tri kola, pa u prvom meču glavnog ždrijeba “zdrmao” Medvedjeva.

- Danila sam gledao kroz svoju juniorsku karijeru i divio mu se. Pobijediti njega na ovom terenu ostvarenje je snova za mene - rekao je Seyboth Wild, čije prezime potječe iz kombinacije više nacionalnosti.

Očeva strana obitelji je, naime, iz Rumunjske i Rusije, majčina iz Njemačke. Zbog oca Claudija, koji je također igrao tenis, uzeo reket u ruke, a sa 14 godina je to postalo za ozbiljno. Naime, radi boljih uvjeta i razvoja, odselio je u Rio de Janeiro, što se najmanje sviđalo majci Giseli.

- Ona je htjela da se posvetim školi i postanem liječnik, poput nje, međutim odlučio sam da je tenis ono čime se želim baviti - prije par je godina objasnio Thiago.

- Osjećam se sretno kad sam na terenu, kao da je to mjesto gdje trebam biti.

I sve je izgledalo kao da je u pravu, osvojio je juniorski US Open 2018. godine, u veljači 2020. i spomenuti Santiago, ali onda je samo tri tjedna kasnije zbog nečeg drugog postao “slavan”. Bio je, naime, prvi tenisač koji je, javno barem, objavio da je pozitivan na Covid-19.

Nakon stanke radi pandemije sve se promijenilo, jedva se sastajao s pobjedama i na Challengerima, bilo je tu i ozljeda i umjesto prema gore sve je krenulo prema dolje. Nakalemila se na to i sudska priča jer ga je bivša djevojka optužila za kućno nasilje, fizički i psihičko. Makar je Thiago odmah dobio zabranu prilaska, o tom procesu nema nikakvih novosti već godinu dana. U međuvremenu je preselio u Španjolsku, a u Parizu odbio govoriti na tu temu.

- Ovo nije mjesto ni vrijeme za takve stvari.

Kako god, ovu je sezonu počeo kao tek 418. tenisač svijeta, no zaredao je uspjehe na Challegerima. Osvojio je dva, uz još jedno finale, sve na zemljanoj podlozi, i to ga je uguralo u kvalifikacije Roland Garrosa, a naposljetku i do Medvedjeva.

Danil je sretan što je kraj

Što se, pak, Rusa tiče... Kada drugi tenisač svijeta ispadne u 1. kolu Grand Slam turnira, to svakako zavrjeđuje opis senzacije. Međutim, kada Danil Medvedjev ispadne u 1. kolu Roland Garrosa, to baš i nije senzacija, barem ne u tolikoj mjeri koliko su neki mediji požurili naglasiti.

Da, Medvedjev je drugi tenisač svijeta i osvojio je Masters 1000 turnir u Rimu prije deset dana, ali to je još uvijek isti tenisač koji već godinama ne skriva kako mrzi igrati na zemljanoj podlozi. I koji je, uostalom, u Roland Garrosu četiri (4) godine zaredom (od 2017. do 2020.) gubio u 1. kolu pariškog Grand Slama. I to na razne načine, od Benjamina Bonzija, tenisača s pozivnicom i tada 266. na svijetu, od Pierre-Huguesa Herberta nakon što je vodio 2:0 u setovima, od Martona Fucsovicsa. U Roland Garrosu ima ukupno sedam pobjeda u isto toliko godina, a nikada nije tamo pobijedio nekoga iz Top 20, a jest samo jednog suparnika (Garin) koji je u trenutku meča bio Top 30.

- Svaki put kad završi sezona na zemlji, ja sam sretan. Sretan sam i sada što je gotova - u svom je stilu rekao Medvedjev.

- Evo, i u ovom meču, kako je teren bio suh, a puhao je vjetar, već u trećem gemu imao sam usta puna zemlje, a to mi se ne sviđa. Ne znam vole li drugi tenisači jesti zemlju, vole imati zemlju u torbi, u tenisicama... Ja sam sretan što sam s time završio i sad idem na mali odmor.

Rusa, dakle, poraz očito nije osobito pogodio.

Linker
19. travanj 2024 23:02