Rafael Nadal
 MARTIN BUREAU/AFP
Ispisao povijest

Svijet većega nije vidio: ‘Zvučat će čudno, ali mislim da je Federer sretan kad pobjeđujem...‘

Španjolski majstor prvi se put izjednačio sa Švicarcem po broju osvojenih trofeja Grand Slamova
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 13. listopad 2020. 21:37

Vodeći španjolski sportski dnevni list cijelu je naslovnicu u ponedjeljak posvetio, kome će drugome, Rafaelu Nadalu.

- Eres lo mas grande que veremos jamas.

- Ti si najveći kojega ćemo ikada vidjeti.

Na naslovnici je 13 fotografija Rafaela Nadala iz Roland Garrosa iz svih 13 godina kad je osvajao najveći turnir na zemlji i jedan od četiri najveća na svijetu. Naravno, fotografija posljednjeg trijumfa je najveća. U retrospektivi, kad je Pete Sampras 2002. godine osvojio US Open za svoj 14. Grand Slam naslov, tko je mogao zamisliti da će ga sedam godina kasnije preteći Roger Federer pa Nadal pa Novak Đoković? Ili da će Nadal imati jedan Roland Garros manje od Samprasova ukupnoga rekorda, koji je trebao dugo stajati?

Nadrealna predstava

- Kad govorimo o rekordima, naravno da se brinem o tome. Ja sam veliki štovatelj povijesti, općenito sportske povijesti. Poštujem sva ostvarenja prije mene. Puno mi znači da sada dijelim nešto s Rogerom, da smo zajedno na prvom mjestu među tenisačima s 20 Grand Slam titula. Ipak, pričekajmo što će se dogoditi do kraja naših karijera. Uvijek sam govorio isto, volio bih završiti karijeru s najviše Grand Slam naslova. Pritom se ne želim opterećivati je li Novak osvojio ovo ili Roger ono. Ne možeš zbog toga biti stalno nesretan. To je kao da zamjeraš susjedu što ima veću kuću, veći brod ili bolji telefon.

image
AFP

Nadalu to nije važno, potvrdio se milijun puta do sada, potvrdio se i u ovom Roland Garrosu kad je, svi su se stručnjaci složili, apsolutno sve bilo protiv njega. On jednostavno ima svoj film, svoj put. Nitko, ali baš nitko nije očekivao ovakav ishod u finalu. Štoviše, većina je očekivala pobjedu Novaka Đokovića, jer “nikome kao njemu ne odgovaraju ovi uvjeti i još je odavno ušao Nadalu u glavu”.

Đoković je, naime, dobio 14 od posljednjih 18 međusobnih mečeva. Rekao je to, uostalom, i Goran Ivanišević, pa mu se sada svi kao rugaju. Ne bi da su svi rekli kako će Nadal sigurno pobijediti. Ili da će dominirati kao što je dominirao u nedjelju. Bila je to, ruku na srce, nadrealna predstava kralja zemljanih terena. Od prvog do posljednjeg poena.

Nadal je, da podsjetimo, izbjegao ići u SAD i braniti naslov na US Openu. Prije toga, od “lockdowna” nije odigrao niti jedan meč, niti ekshibiciju. Cijelo je vrijeme ostao na Mallorci. Pojavio se u Rimu i uvjerljivo izgubio od Diega Schwartzmana, prvi put u devet međusobnih mečeva. Što se dogodilo nakon toga?
- Vratit ću se doma i pripremiti za Roland Garros.

On ide i ne zaustavlja se

Kad je došao u Pariz, rekao je da mu se ne sviđaju nove loptice i da Roland Garros u ovim uvjetima nije za njega, ali on će - pokušati. Na kraju je ispalo da nikome ništa ne valja, osim njemu. Ispeglao je Schwartzmana, ispeglao je Đokovića i one ostale prije toga. Sedam pobjeda bez izgubljenog seta. Jedini u povijesti koji je četiri Grand Slam turnira osvojio bez izgubljenog seta. Istina, sva četiri u Roland Garrosu, ali zar to nije normalno?

- Iskreno, da mi je netko prije mjesec i pol dana rekao da ću opet držati ovaj trofej (Coupe des Mousquetaires), ne bih rekao da neću, nego da će biti teže nego ikada.

image
ANNE-CHRISTINE POUJOULAT/AFP

Nadal je stvarno iskren, nema glumatanja, nikada. Sve je ukazivalo na to da neće uspjeti. Manjak mečeva, ali još više forma onoga s kojim se susreo u finalu, Novaka Đokovića. Pa i sam Novak je odisao samopouzdanjem i vjerom da je ovo “njegovo i ničije drugo”. Samo da bi konstatirao kako je na vlastitoj koži osjetio kako je igrati protiv kralja zemljanih terena.

- On ide i ide, kao da se ne zaustavlja - rekao je prvi tenisač svijeta.

- Nevjerojatno je što je sve uspio ostvariti na ovom terenu.

Nadalu je ovo bio 80. meč na stadionu​ Philippe Chatrier...

Prije nego što je sjeo na virtualnu press konferenciju, već je sletjela čestitka Rogera Federera.
- Uvijek sam imao krajnje poštovanje prema svom prijatelju Rafi kao osobi i kao prvaku. Kao moj najveći rival, vjerujem da smo gurali jedan drugog da bismo postali bolji tenisači. Sada je došlo vrijeme da mu čestitam na 20. Grand Slam tituli, a posebno je nevjerojatno da je Roland Garros osvojio 13. put. Za mene je to jedno od najvećih ostvarenja u sportu. Čestitam i njegovu timu, jer nitko to ne može napraviti sam. Nadam se da je ovo samo sljedeći korak u našem putovanju.
Nadal, suočen s čestitkama Federera, opet nije glumio. Nije on takav.

- Hvala Rogeru na ovim riječima. Mislim da svi znaju kakav smo odnos razvili i koliko poštujemo jedan drugog. Znam da će vam zvučati čudno, ali ja mislim da je on sretan kad ja pobjeđujem, kao što vrijedi obratno. Teško je shvatiti taj odnos, puno smo toga prošli zajedno, ovo je rivalstvo građeno godinama.

Nisam glup, kaže Nadal

- Ovo je, naravno, važan dan za mene, ali ja nisam glup. Još uvijek u svijetu vlada teška situacija. Ako me pitate kako se osjećam, presretan sam. Ali, u drugu ruku, brine me ovo s koronavirusom, to govorim od početka i ništa se nije promijenilo. Nitko sretniji od mene ako u lipnju sljedeće godine odigramo Roland Garros po starim navikama. Dok je većina ljudi u svijetu nesretna, ne mogu ni ja biti potpuno sretan - rekao je Rafael Nadal.
Dok je Novak Đoković uzeo pozivnicu za turnir u Beču, Nadal još nije odlučio hoće li igrati išta do kraja sezone, uključujući ATP Finals u Londonu.
- Ne znam što će biti. U ovom trenutku izgleda kao da ćemo u Australiju morati puno prije nego inače zbog obavezne karantene od dva tjedna. Odluku ću donijeti vrlo brzo.

Đoković ne odustaje od lova na Federera i Nadala

Koliko ga god poraz bolio, pogotovo osjećaj nemoći u finalu, Novak Đoković ne odustaje od krajnjeg cilja, a to je da osvoji više Grand Slam turnira od oba rivala.
- Da mislim da ih ne mogu uloviti, odmah bih otišao u mirovinu. Nastavit ću dalje sve dok imam goriva, sve dok imam ljubavi i želje da se bavim ovim sportom. Kada srušim rekord po broju tjedana na vrhu ATP ljestvice onda ću se do kraja fokusirati na svu koncentraciju posvetiti Grand Slamovima - jasan je bio Srbin.
- Jedan poraz, iako je finale Grand Slama, ne može me poremetiti. U najvećim porazima moraš naučiti najveće lekcije, kao igrač i kao osoba. Uvijek sam govorio da je jedina moja konstanta ta da se mijenjam. Tako se ponašam u životu, otvorenog sam uma i srca. Učim, rastem i razvijam se, pokušavam biti što bolji kao igrač i kao čovjek.

100 U PARIZU

Evo još malo fascinantnih brojki s kojima je Nadal postao prvi tenisač ili tenisačica sa 100 pobjeda u Roland Garrosu.
Protiv broja 1: 7
Protiv Top 5: 18
Protiv Top 10: 2
Od 11-20: 9
Od 21-50 29
Od 51 do 100: 19
Od 101 na više: 16
Najviše pobjeda protiv:
Novak Đoković - 7
Roger Federer - 6
Dominic Thiem, Nicolas Almagro, David Ferrer, Lleyton Hewitt - 4
Robin Söderling - 3

Čestitke sa svih strana Kakva si ti životinja!

Rod Laver, Iga Swiatek ("Mogu li u istu rečenicu s tobom?"), Tracy Austin, Simona Halep, Billie Jean King, David Nalbandian ("Kakva si ti životinja"), Garbine Muguruza, Viktorija Azarenka... Čestitke iz teniskog svijeta. Pa onda iz svijeta sporta od Paua Gasola, Fernanda Alonsa, Carlosa Sainza, Dirka Nowitzkog, Tonija Kroosa, Ikera Casillasa (Nadal je ipak navijač Real Madrida), Luisa Figa, Sergija Ramosa, Manua Ginobilija…
- Legenda si i inspiracija za bilo koji cilj u životu. Otkrivač ograničenja koja ne postoje. Klanjam se pred tobom - napisao je Sergio Ramos, kapetan Real Madrida i reprezentacije Španjolske.

Linker
27. travanj 2024 02:54