EMMANUEL DUNAND Afp
USPJEH KARIJERE

Tenisačica koja do ove godine nije prošla dalje od drugog kola na Grand Slamu u finalu Roland Garrosa

U subotu će postati treća talijanska tenisačica koja će igrati za trofej Suzanne Lenglen
Piše: HINAObjavljeno: 06. lipanj 2024. 18:58

Trostruka osvajačica Roland Garrosa i najbolja svjetska tenisačica Iga Šwiatek u svom će četvrtom pariškom finalu igrati protiv Talijanke Jasmine Paolini, 28-godišnje debitantice u meču za naslov pobjednice jednog Grand Slam turnira.

Šwiatek je u prvom polufinalu za 97 minuta pobijedila Amerikanku Coco Gauff sa 6:2, 6:4 i tako joj nanijela 11. poraz u njihovom 12. međusobnom dvoboju, dok je Paolini bila još uvjerljivija i za samo 73 minute svladala 17-godišnju Ruskinju Miru Andrejevu sa 6:3, 6:1.

Za 23-godišnju Poljakinju ovo je bila 18. uzastopna pobjeda na posljednja tri turnira u ovoj sezoni te 20. zaredom na terenima u Roland Garrosu, na kojima je posljednji put poražena u četvrtfinalu 2021. U subotu će pokušati doći do trećeg uzastopnog pariškog naslova te ukupno petog trofeja na Grand Slam turnirima.

Za razliku od nje, Jasmine Paolini je tenisačica koja do ove godine nije uspjela proći dalje od drugog kola na Grand Slam turnirima, a u subotu će postati treća talijanska tenisačica koja će igrati za trofej Suzanne Lenglen, koji je 2010. osvojila Francesca Schiavone. Ista je tenisačica izgubila u finalu u pokušaju obrane naslova, a 2012. je finalistica bila Sara Errani.

Paolini je za plasman u finalu odigrala odličan meč i iskoristila činjenicu da Mira Andrejeva nije uspjela ponoviti četvrtfinalnu predstavu iz pobjede nad Arinom Sabaljenkom. Talijanki je jedan ‘break‘ bio dovoljan za osvajanje prvog seta, a onda je u drugom, nakon što je 17-godišnja Andrejeva povela 1:0, 11 godina starija tenisačica nanizala šest gemova za najveći uspjeh u karijeri, koji joj je već sada donio proboj na sedmo mjesto WTA ljestvice.

Renking karijere će ostvariti i Coco Gauff unatoč još jednom razočaravajućem ishodu u dvobojima s Igom Šwiatek. Ona će u ponedjeljak na drugom mjestu zamijeniti Arinu Sabaljenku.

Linker
06. lipanj 2024 18:59