Donna Vekić na oproštaju od Wimbledona

 John Walton/pa Images/profimedia
POČETAK NEČEG VEĆEG?

Teniski menadžer: ‘To što kažu za Donnu je glupost. Sjetite se što se dogodilo prije nekoliko mjeseci‘

Donna je sve, samo ne ‘late bloomer‘. Iznenađen sam što je uopće tako etiketiraju, kaže Tomislav Poljak
Piše: Robert KrnjićObjavljeno: 12. srpanj 2024. 23:12

Mislila sam da ću umrijeti u trećem setu. Plakala sam od bolova, nisam znala hoću li moći nastaviti igrati. Moj mi tim govori da mogu biti ponosna na sebe, ali trenutačno je teško biti pozitivan. Bilo je tako blizu, imala sam puno prilika, rekla je neutješna Donna Vekić nakon poraza od Jasmine Paolini u epskoj polufinalnoj drami u četvrtak uprizorenoj na wimbledonskoj travi.

Najbolja hrvatska tenisačica zaustavljena je na pretposljednjoj stepenici puta prema tronu All England Cluba, no doista ima svako pravo dičiti se onime što je isporučila na Centralnom terenu, ali i cijelom turniru. Ovogodišnji Wimbledon, štoviše, mogao bi biti i pozitivna najava kapitalne faze njezine karijere.

- Evidentno je da je to bio Donnin turnir života, što se dosadašnjeg dijela karijere tiče, a naravno da joj svi želimo da u budućnosti ode i korak dalje. U ovakvim situacijama igrači imaju pomiješane emocije, osobito u prvim reakcijama, a što smo mogli i vidjeti nakon meča. Donna je teško progutala taj poraz, bila je na dvije lopte i dva poena od finala Wimbledona koji sanja cijeli život - rekao je za Jutarnji list Tomislav Poljak, direktor ATP turnira u Umagu, teniski menadžer, nekadašnji novinar odlično upućen u razvojni put 28-godišnje Osječanke, pa nastavio:

Čak da je i "polumrtva" ušla u finale, ostavila bi sve na terenu protiv Krejčíkove

- Priča o njezinim usponima i padovima koju je sada ispričala i na najvećoj svjetskoj pozornici, odnosno činjenica da se vratila na ovaj način, dokazuje da je Donnina najveća kvaliteta - karakter. Ona ima karakter pobjednice i ratnice, to je pokazivala već kao klinka, u juniorskoj dobi i kada se kao 16-godišnjakinja probijala na Touru do prvog WTA finala u Taškentu. To ju je oduvijek karakteriziralo i puno mladih djevojaka može učiti od nje kako se bori kada možda i nisi najspremniji. To je "summa summarum" Donnina ovogodišnjeg Wimbledona, ali i cijele karijere.

image
HENRY NICHOLLS Afp

U drugom polufinalnom srazu Barbora Krejčikova je iznenađujuće pobijedila Elenu Ribakinu (3:6, 6:3, 6:4). Teško je danas na trenutak ne pomisliti kako bi naša predstavnica prošla u hipotetskom finalu protiv vršnjakinje iz češkog Brna.

- Donna u jednom meču može pobijediti bilo koga na svijetu, uključujući i Krejčikovu. Sigurno da je iznenađenje što je Krejčikova dobila Ribakinu koja je, kada se ždrijeb očistio, djelovala kao uvjerljivo najistaknutija favoritkinja za osvajanje Wimbledona. Ne treba, međutim, zaboraviti da je Krejčikova Grand Slam pobjednica u singlu i višestruka Grand Slam osvajačica u parovima, te jedna od najtalentiranijih igračica svoje generacije. U taj bi hipotetski finale ušla kao favoritkinja, no Donna bi, čak i "polumrtva", ostavila sve na terenu i češka tenisačica, kao niti bilo koja druga na njezinu mjestu, ne bi imala lagan posao - istaknuo je Poljak.

Olimpijska medalja? Od svega srca joj to želim, znam da cijeloj obitelji to znači jako puno

Protekla dva dana u hrvatskom javnom prostoru dominira fatalistički narativ prema kojem je Vekić na ovogodišnjem izdanju Wimbledona propustila životnu priliku kakva joj se više nikada neće otvoriti. Naš sugovornik ne slaže se s ocjenama takvog tipa.

image
HENRY NICHOLLS Afp

- Ma, to su gluposti... Vratimo se nekoliko mjeseci unatrag kada je Paolini, kao 26. igračica svijeta, osvojila WTA 1000 turnir u Dubaiju i napredovala do 14. mjesta. Mnogu su govorili da joj se posrećilo, da se to više nikad neće dogoditi, a evo gdje je ona sada. Takvih primjera ima milijun. Maria Sakkari mi je klijentica, 2021. je izgubila polufinale Roland Garrosa od Barbore Krejčikove i tada su također mnogi govorili da nikad više neće imati takvu priliku, da bi nakon toga igrala polufinale US Opena. Ako si uporan i radiš, rad ti to vrati. U redu, ovo izgleda kao najbolja prilika koju je Donna imala dosad, ali ona je tu priliku zaradila. Njoj i njezinu timu, koji čine sjajni ljudi, želim da je ovo samo početak nečeg većeg.

Nešto veće moglo bi uslijediti i na Olimpijskim igrama u Parizu. Medalja u "gradu svjetla" nanovo bi obasjala Donninu karijeru i stigla kao melem na wimbledonsku ranu.

- Od sveg srca joj to želim, kao i svi ljubitelji hrvatskog sporta. Da će biti izazovno, bit će, možda i najizazovnije do sada. Lakše bi bilo da ima malo više vremena za odmor, ali uvijek je s velikim ponosom igrala za Hrvatsku, a znam da cijeloj obitelji to znači jako puno, tako da ćemo vidjeti što će se dogoditi - zaključio je Poljak.

"Donna je sve, samo ne ‘late bloomer‘. Ona je upravo suprotno"

Proteklih su se dana u brojnim svjetskim medijima, uključujući i službenu stranicu Wimbledona, uz ime Donne Vekić pojavljivale dvije riječi: "late bloomer". Riječ je o (ponekad i uvredljivoj) sintagmi koja, u sportskom kontekstu, označava sportaše koji su se razvili kasnije od vršnjaka, odnosno postigli uspjehe u relativno starijoj dobi.

- Ma kakvi... Donna je sve, samo ne late bloomer. Iznenađen sam što je uopće tako etiketiraju, ona je upravo suprotno od toga. Imam tu sreću da radim za agenciju koja je zastupala Donnu od njezine 11. godine pa do prije nekih četiri godine. Ona je s nepunih 17 godina igrala svoje prvo WTA finale u Taškentu, a onda ušla i u TOP 100. Bila je senzacija, o njoj se pisalo kao o velikoj nadi ženskog tenisa. Vrlo rano je bila pod velikim fokusom, i to s razlogom jer je rano došla do rezultata, pod Davidom Felgateom, bivšim Henmanovim trenerom - kaže Poljak.

Imajući u vidu Donnin karijerni put, kategorički je odbacio napise u inozemnim medijima koji našu tenisačicu karakteriziraju kao "late bloomericu".

- Mislim da su joj se čak, što je i sama govorila u nekim intervjuima, neki uspjesi dogodili i prerano, prije nego što je sazrela igrački i mentalno. Mladim djevojkama i dečkima mnogo se toga promijeni u životu zbog takvih velikih uspjeha. Nikako se ne bih složio s tim da je ona late bloomer. Stalno je imala jedan ili dva abnormalna uspjeha godišnje, osvojila bi turnir ili otišla daleko na Grand Slamu, poput četvrtfinala US Opena gdje je izgubila od Benčić, i slično. Za mene je Paolini "late bloomer", igračica koja je s 28 godina okrenula karijeru naglavačke. Djevojka koja je posljednjih pet godina egzistirala između 30. i 70. mjesta, a sada je u roku od pet mjeseci napravila sve ovo što je napravila.

Linker
07. rujan 2024 21:42