Jannik Sinner

 THOMAS COEX Afp
UTRKA S VREMENOM

Teniskoj zvijezdi spas ponudio i nogometni div: Može ostati bez Roland Garrosa, a postati broj 1

Drugi tenisač svijeta zbog problema s kukom još uvijek nije siguran u nastup na Roland Garrosu
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 22. svibanj 2024. 15:53

Sve je bilo idilično na početku godine za Jannika Sinnera (22), na Australian Openu je stigao do prvog Grand Slam naslova u karijeri, nadovezao je na to i titule u Rotterdamu i Miamiju, došao na drugo mjesto svjetske ljestvice... Da je sve ostalo tako, na Roland Garros bi vjerojatno stigao kao prvi favorit. Umjesto toga, doputovao je u Pariz s puno upitnika i s neizvjesnošću hoće li uopće zaigrati na drugom Grand Slam turniru godine.

U meču protiv Pavela Kotova na Masters 1000 turniru u Madridu talijanski je tenisač prvi put osjetio probleme s kukom. Odigrao je još jedan meč, pobijedio Karena Hačanova, ali onda se uoči četvrtfinala povukao s turnira i uskoro nakon toga otkazao i nastup u Rimu. Otada se nalazi u utrci s vremenom i na sve načine pokušava spreman dočekati pariški Grand Slam.

Više od tjedan dana bio je u Torinu, u bazi nogometnog diva Juventusa, točnije u tamošnjoj klinici JMedical. Svakodnevno je po nekoliko sati trošio na rehabilitaciju, a ostatak vremena je provodio u Juventusovoj teretani i bazenu, sve pod nadzorom kondicijskog trenera Umberta Ferrare i fizioterapeuta Giacoma Naldija. Nije Torino bio slučajan izbor jer Sinner već dvije godine redovito obavlja preglede, testove, tretmane i planove prehrane u Juventusovom stožeru.

Nakon Torina se preselio u Monte Carlo gdje je proveo nekoliko posljednjih dana i napokon uzeo reket u ruke. Zapalilo je to optimizam i kod njega i kod njegovih trenera Darrena Cahilla i Simonea Vagnozzija, ali odluka o nastupu na Roland Garrosu još uvijek nije donesena. Kako piše Gazzetta dello Sport, tenisač iz Južnog Tirola će najprije vidjeti kako će se osjećati na treninzima u Parizu, a nije isključeno da će s konačnom odlukom pričekati sve do četvrtka kada se održava ždrijeb za najveći turnir na zemljanoj podlozi. Sinner i njegova ekipa ne žele ništa riskirati, svjesni da se Roland Garros igra na sporoj i teškoj podlozi i bez odgovarajuće fizičke spreme, postoji velika opasnost od ponavljanja ozljede.

- Ako procijenimo da moram mirovati, tako će i biti. Neću riskirati godine svoje karijere požurivanjem nastupa - rekao je Sinner, objašnjavajući odustajanje od turnira u Rimu.

Ironija u cijeloj priči je da bi Sinner, čak i ako otkaže nastup na Roland Garrosu, nakon završetka turnira mogao postati prvi tenisač svijeta. Otpast će mu, naime, minimalan broj bodova jer je lani ispao u 2. kolu, dok Novak Đoković brani naslov i 2000 bodova. Tek nakon ovotjednog Novakovog nastupa u Ženevi bit će poznate sve kalkulacije, ali njegovo ranije ispadanje u Parizu moglo bi lansirati mladog Talijana na vrh svjetske ljestvice.

Linker
22. svibanj 2024 15:56