Novak Đoković na dodjeli trofeja

 AFP, SCREENSHOT
NOVI SKANDAL

Tog 16. prosinca u 19.05 Nole je dobio pozitivan test. Evo gdje je sve išao zaražen!

Malo s djecom, malo u pošti, pa malo s Francuzima... sve to dok je bio zaražen. Ili je i to laž!?
Piše: Vladimir Zrinjski/JLObjavljeno: 10. siječanj 2022. 12:12

Kako god završio pravosudno-politički triler koji još uvijek traje u Melbourneu, Đokovićev je "slučaj viza" javnosti pružio na uvid činjenicu da je prvi tenisač svijeta 16. prosinca imao pozitivan PCR test na covid-19, a onda se sljedećih dana zaražen pojavljivao u javnosti.

I dok društvenim mrežama kolaju spekulacije da je tim najboljeg igrača svijeta lažirao test kako bi mogao dobiti medicinsko izuzeće za vizu (na temelju uvjeta koje je igračima početkom prosinca poslao Australski teniski savez), za Đokovića su i jedan i drugi scenarij problematični. Ako pozitivan test, naime, nije krivotvoren - a takvo što bilo bi nemoguće dokazati - onda je 34-godišnji tenisač svjesno kršio pravilo o samoizolaciji.

Evo kako je tekla kronologija.

Đoković je na testiranje u Institut za javno zdravlje Srbije došao u četvrtak, 16. prosinca, a bris mu je uzet u 13.05 sati. O pozitivnom je rezultatu obaviješten istog dana navečer: na laboratorijskom nalazu piše da je izdan u 20.19 sati.

U istom danu i u sljedeća dva dana, Đoković je sudjelovao na najmanje četiri javna događaja i susretao se s desecima ljudi.

U četvrtak je u zgusnutom dnevnom rasporedu sa suprugom Jelenom posjetio Poštansko-telegrafsko-telefonski muzej u Beogradu, rukovao se sa čelnim ljudima Pošte Srbije i svjedočio predstavljanju poštanske marke sa svojim portretom. Zatim je navečer pronašao i vremena za sudjelovanje na panelu "Putem šampiona" koji je organizirala njegova fondacija.

Sljedećeg jutra, u petak, 17. prosinca, stigao je u svoj Teniski centar Novak na Dorćolu te dijelio pehare najboljim mladim tenisačima na Masters turniru koji se tamo održavao. Pritom je od Teniskog saveza Beograda primio i ikonu Bijelog Anđela "za sve što je učinio u teniskom sportu, sportu uopće, za sva dostignuća i plemenitost koju svakodnevno čini diljem planeta i zato što je jedinstven i unikatan heroj Srbije, sporta i ljudi širom meridijana".

U subotu, 18. prosinca, Đoković je spremno odradio intervju i fotosession za L'Équipe, čiji su mu predstavnici u Beograd došli dodijeliti trofej za najboljeg sportaša godine.

Ni na jednom od tih događaja Đoković, koji je znao da je pozitivan na covid-19, nije nosio masku. Simptome bolesti očito nije imao, ali nitko nije mogao znati da je Đoković pozitivan, jer o tome na njegovim društvenim mrežama nije bilo ni slova.

Negativan test na covid-19 dobio je 22. prosinca u 16.15 sati, šest dana nakon pozitivnog testa i početka "karantene" koja to zapravo nije bila.

Ukratko, osvajača devet Australian Opena zasigurno će na prvoj press konferenciji u Melbourneu, kad god ona bude, dočekati i neugodna pitanja. Najzanimljiviji će biti odgovor na ono zašto je, ako je znao da je pozitivan na koronavirus, kršio samoizolaciju i kretao se među ljudima.

Linker
23. travanj 2024 14:09