Novak Đoković

 MARTIN KEEP Afp
NEDOSTAJE 14 MINUTA

Totalni bijes u Srbiji! Englezi izrezali dio razgovora s Đokovićem u kojem govori o granatiranju Beograda

Postoje dvije verzije intervjua s najboljim svjetskim tenisačem. Jednu gledatelji nisu mogli vidjeti
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 17. veljača 2022. 10:42

Novak Đoković je čovjek o kojem se i dalje priča u svijetu tenisa. Iako su prošla već tri dana otkako je izašao njegov ekskluzivni intervju za BBC, o pojedinim djelovima rasprava ne prestaje od trenutka kada su počeli curiti u javnost. Jedan je dio, onaj o kojem su lamentacije tek krenule, pretpostavlja se, namjerno izrezan iz čitave priče što je uzdrmala sportski svijet. Đoković je, podsjetimo, bio prisiljen odustati od nastupa na prvom Grand Slam turniru sezone u Australiji budući da ga je ministar imigracije Alex Hawke diskrecijskim pravom izbacio iz zemlje. Kako je sud naveo na kraju mučnog procesa, Đokovićevo bi učešće na turniru predstavljalo opasnost za narodnu masu koju bi "spontano poticao na okupljanje i kršenje mjera".

No, BBC je dakle, svirepo izrezao dio intervjua, odnosno napravio dvije verzije istog materijala. U audio-verziji koja je objavljena na portalu BBC-a stoji razgovor duljine 39 minuta i 20 sekundi, a na prvom programu britanske nacionalne televizije emisija je trajala svega 25 minuta.

U "izbačenom" dijelu Novak je govorio o bombardiranju Srbije od strane NATO-snaga 1999. godine. Istaknuo je žrtvu svoje obitelji zbog čitave situacije u Australiji, kao i to da mu nije bilo dopušteno razgovarati s izbjeglicama u imigrantskom hotelu nedaleko zračne luke u Melbourneu. Sve su to prenijeli srpski mediji, poprilično ogorčeni na čitavu situaciju i tretman svog najboljeg sportaša.

- Jedini razlog zbog kojeg sam htio ići u Australiju je Australian Open. Turnir na kojem sam bio najuspešniji. Ja volim Australiju. Najveće rezultate koje sam ostvario, tamo sam ostvario. Taj teren u Melbourneu... Mislim, oduvijek sam imao sjajan odnos s tamošnjim ljudima, a rezultati svjedoče kako sam se osjećao. Jako je čudan osjećaj... Mislim, oduvijek sam poštovao pravila, sprovodio sve neophodne protokole koji su od mene traženi da bih doputovao tamo, pa sam bio tužan što sam morao otići - objasnio je prvi tenisač svijeta.

Osim što je u onom emitiranom dijelu intervjua rekao da je spreman žrtvovati borbu u kojoj bi na kraju postao najbolji tenisač svih vremena zbog necijepljenja, priča dobiva nastavak u izbrisanom...

- Ja sam bio spreman da ne odem u Australiju, koliko god ja volio tu zemlju, koliko god volio igrati tamo. Bila je to veoma teška odluka. Jer, shvatio sam da s odlukom (o cijepljenju) koju sam donio, znao sam da će biti i posljedica. A posljedice su da ne idem u Australiju. I, bio sam spreman na to!

Onda se priča okrenula na bombardiranje tadašnje SR Jugoslavije...

- Tijekom devedesetih, kad sam počeo igrati tenis, imali smo dva rata, sankcije, čekanja u redovima... Težak period za mene, moju obitelj... A ja sam tada krenuo igrati ne baš jeftin sport. Na putovanja sam često išao sam. A na tim putovanjima sam morao brzo odrasti, ne ovisiti o drugima, jer nisam mogao putovati s ocem, s članovima obitelji, trenerom... Na mnoge turnire sam putovao zaista sam. Od najranije mladosti sam postao samostalan i mislim da mi je to pomoglo da izgradim svoj karakter, i to vrlo mlad. Držao sam se onog što je bitno, pa čak i kad su bombe letjele nad našim glavama. Recimo, te 1999. kada sam bio 12-godišnjak, a trajalo je to nekoliko meseci, mi smo već poslije tjedan-dva izlazili igrati tenis po cijele dane, iako su bombe stvarno padale. Nismo tada imali školu, one tada nisu radile pa smo se radovali tenisu. Na ta vremena se ne osvrćem s nekim bijesom, frustracijom... Ne, ja sam zahvalan na tom iskustvu, jer je ta situacija učinila da mnogo više cijenim ono što imam. I mislim da je to mnogo utjecalo na moj karakter i kako se i dan danas držim u ovom životu - rekao je Đoković.

Taj dio intervjua gledatelji u TV-izdanju nisu mogli vidjeti.

Linker
20. travanj 2024 12:23