US OPEN.ORG
‘Tihi klasik‘

Uskrsnuće Hrvata u New Yorku: ‘Samo zbog ovoga meča vrijedilo je organizirati US Open‘

U epskom dvoboju protiv Stefanosa Tsitsipasa hrvatski tenisač spasio je šest meč-lopti
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 06. rujan 2020. 10:16

Chris Clarey, novinar New York Timesa, koji od početka devedesetih godina prošlog stoljeća prati tenis, na svom je Twitter profilu napisao rečenicu koja će vam reći sve što biste trebali znati o epskoj pobjedi Borne Ćorića nad Stefanosom Tsitsipasom u 3. kolu US Opena.

- Možda je vrijedilo organizirati US Open samo zbog ovoga meča.

U tom meču je najbolji hrvatski tenisač izveo nešto što je nemoguće zamisliti, još teže ostvariti. Ćorić je, naime, gubio 1:2 u setovima protiv šestog tenisača svijeta, čiji je tenis u tim trenucima opisivan kao da ga igra grčki bog s Olimpa. I sve tako do 1:5 u četvrtom setu kad je sve izgledalo uredno spakirano za Tsitsipasa. Samo da bi uslijedilo “nešto što je nemoguće zamisliti”, jer je Ćorić na 1:5 izvukao 0:30 na svom servisu, pa je oduzeo servis Grku, pa je na 3:5 spasio prve dvije meč-lopte (15:40), pa je na 4:5 poništio čak četiri meč-lopte, tri vezane (40:0) i još jednu prednost na Tsitsipasov servis.

Baš nevjerojatno, šest meč-lopti je spasio i nije na tome stao, jer u je u uraganu na Louis Armstrong stadionu nanizao sedam gemova, odvukao meč u peti set.

“Silent Classic”, napisao je Steve Tignor s portala tennis.com. Tihi klasik lišen gledatelja, spektakularan klasik, koji se nastavio i u petom setu, jer Tsitsipas nije potonuo nakon svega što je propustio set ranije, ali još manje je o potonuću razmišljao Ćorić, pa je na break Grka za 3:2 odmah uzvratio za 3:3. Na 4:4 je Ćorić izvukao “unutarnjeg Ivaniševića” u spašavanju tri break-lopte, te još jednu na 5:5. Sve to je izveo da bi u tie-breaku dovršio povratak izvan kategorije vjerovanja.
Nakon četiri sata i 36 minuta, u 1.10 poslije ponoći u New Yorku, raširio je ruke u nevjerici i nasmijao se baš od srca, jer upravo je dobio meč koji će mu obilježiti karijeru za sva vremena, što god još napravio. Ovaj meč će, naime, biti fokalna točka svega što je bilo prije i što će biti poslije.

- Meč turnira - napisao je još Clarey.

- Treba mi cigareta sada, makar ne pušim. Mogu samo zamisliti što Tsitsipasu treba.

Tsitsipas je, pak, samo desetak minuta nakon odlaska s terena objavio:
- Ovo je vjerojatno najtužnija i u isto vrijeme najzabavnija stvar koja mi se ikada dogodila u životu.

dfghfd

Jedan od onih koji je pikirao na svrgavanje Novaka Đokovića da bi uzeo prvu Grand Slam titulu u karijeri, ostao je šokiran, ali i velik u porazu.
- Bez riječi sam - konstatirao je Brad Gilbert, nekada četvrti tenisač svijeta, pa trener Andrea Agassija, Andyja Roddicka i Andyja Murraya, a danas komentator ESPN-a.

- Meč poput ovoga uvijek me podsjeti da u tenisu ne postoji vrijeme koje će iscuriti sa sata i da će onda biti kraj. Uvijek moraš biti na oprezu da ćeš možda vidjeti nešto što nikada prije nisi vidio.
Njegov kolega komentator, preiskusni Cliff Drysdale, Ćorićev je preokret prema pobjedi, neke njegove poteze u eteru doslovno ispratio ovako:

- Wow! Wow! Heh-heh! Wow! - baš kako je nekada Mićo Dušanović prenosio mečeve Gorana Ivaniševića iz Wimbledona.
Nema, zapravo, tih riječi kojima bi se neke stvari objasnile i to u prijenosu uživo, u istom trenutku. Tako je i Drysdale pribjegao uzvicima oduševljenja i čuđenja.

- Moram biti pošten i reći da sam bio stvarno sretan. Čista sreća, iskreno - rekao je 23-godišnji Zagrepčanin.
Mnogi se neće složiti. U redu, sreća je sigurno negdje nešto “odigrala”, no Ćorić je najveći “krivac” za ovakav čudesan ishod. U fantastičnom meču sa 349 poena ukupno i 112 kombiniranih winnera (92 pogreške), Borna se borio, nije se prestao boriti dodajući u svoju igru neuobičajene elemente. On je, u konačnici, više puta došao na mrežu od Tsitsipasa (63-54), a to će dovoljno reći da je bio taktički spreman iznenaditi favorita.

Tsitsipas je, podsjetimo, rekao u najavi da “ima jača oružja u svom arsenalu i da ih samo treba koristiti na pravi način”. I nitko ne može reći da nije upravo to radio. Njegov omjer winnera i pogrešaka je 59-42, puno bolje od Ćorićevih 53-50, ali nije sve u statistici. Definitivno nije. Borna je sam spomenuo sreću, možda je i previše potencirao istu.

- Istina, odigrao sam i neke nevjerojatne reterne na meč-lopte na njegovom servisu, kao što je bilo malo sreće na kraju. U trećem i četvrtom setu Tsitsipas je igrao nevjerojatan tenis i osjećao sam kao da nemam šansu pobijediti. Konačno, u tie-breaku petog seta znao sam da mu nakon svega neće biti lako, pa sam samo nastojao držati lopticu u terenu i natjerati njega da igra što više.

Ta sreća u tie-breaku jesu dvije dvostruke pogreške Tsitsipasa. Do tada je kroz četiri i pol sata napravio samo jednu. Pritisak ga je očito pojeo, ali u tome su Ćorićevi prsti, oni “nevjerojatni reterni”. Tsitsipas jest izgorio, a Ćorić mu nije htio vratiti uslugu. Do tri meč-lopte je došao forhend winnerom i servis winnerom. Na drugu meč-loptu u izmjeni je opet trčao kao zec, bez obzira na 4 sata i 36 minuta tenisa plus 4 sata i 19 minuta od dva dana ranije kad je okrenuo 1:2 u setovima protiv Juana Ignacija Londera.
Na kraju je Tsitsipas promašio forhend, Borna je raširio ruke u nevjerici i olakšanju. Meč koji će obilježiti njegovu karijeru, definitivno.

Ima priliku prvi se puta plasirati u četvrtfinale na Grand Slam turniru. Protivnik će mu biti Australac Jordan Thompson. I ne, nećemo reći da je ovo idealna prilika. Bit će to težak meč, nema sumnje, jer Borna je akumulirao devet sati tenisa u tri dana. Pero Kuterovac, njegov kondicijski trener, sigurno je ponosan. Borna je vrlo često tijekom korona stanke naglašavao da se nikada nije osjećao fizički u boljem stanju. Sada je to dokazao u Flushing Meadowsu, u najtežim uvjetima.

Linker
22. travanj 2024 09:53